Witam.. Mam 16 lat i od pewnego czasu zaczynam sobie projektować zębatki, ramy itp.. Ostatnio bardzo mi się nudziło i stworzyłem sobie projekt koronki...
Materiał: EN AW-2017A (PA6)
Mam nadzieje że przyłączą się do tematu osoby od Weeze i osoby które robiły takie eksperymenty
jestem12314 po przeczytaniu posta widać że nie masz o tym zielonego pojęcia. Rodzaj stopu możesz przeczytać np na blatach dartmoora. Oznaczenie t6 dotyczy stanu obróbki cieplnej, a nie wycinania. Jeśli chcesz to robić w domu to musisz mieć konkretny plan i wiertło 10,8mm którego w sklepie nie dostaniesz. Na koniec wytrzyma to bardzo krótko bo nie masz pieca do utwardzenia i rozciągnie łańcuch. Jednym słowem jeśli nie masz cnc i pieca to nie warte zachodu bo więcej wydasz na materiał i narzędzia niż jak byś kupił blat w sklepie.
inq ale on musi umiec zaprogramowac frezarke Dobrze wiesz, ze bez tego zaklad mu rzuci taka cene, ze przejdzie mu pomysl. Zreszta znajac zycie projekty 3d to tez nie sa
jestem12314 nie ma sensu. Zwlaszcza w przypadku tak smiesznej rzeczy jak zębatka. Jednostkowa produkcja czegokolwiek w dzisiejszych czasach nie oplaca sie bez znajomosci.
No ja wiem, ze cena bedzie zaporowa ale kolega nic nie wspomnial o kwocie (moze ma pare stówek odlozone ). Projekt moze wykonac sam, a statnowisko frezarskie oganie juz specjalista, za nie mala kase.
poszukaj w www.avanti.com.pl lub u innego dostawce popytaj sie czy ma produkt ktory potrzebujesz. Zaznaczam najlepszym bedzie 7075T6, ktory juz jest po obrobce cieplnej.
jestem12314 nie jestem aż taki zły:P Po prostu po koleżeńsku odradzam bo znajomy próbował sobie zrobić zębatkę w kształcie elipsy do "leżaka". Wiem ile się narobił i jakie były tego skutki. Udało się ale bardzo mało to wytrzymało. Jeśli znajdziesz materiał to prosił bym Cię o podanie ceny za formatkę.
jestem12314 podobnie jak Tomek - mialem w planach pewien pomysł + wyciencie z CNC ale czas i koszt mnie zniechecił. Nikt ci krzywdy nie chce robic. Po prostu z doswiadczenia mowimy, ze jak nie masz wszystkiego ogarnietego to koszt/zysk wyjdzie ci slabo
Jestem ciekaw czy przeprowadziles analize MESowska czy Ci to wytrzyma obciazenia czy sie nie zlamie przy pierwszym przekreceniu korby. Ale mniejsza z tym, nie majac znajomosci czy tez umiejetnosci programowania obrabiarki to bedzie ciezko zrobic to w cenie nizszej niz sklepowa.
AutoCad jest do projektowania 2d i dobrze sprawdza się u mnie podczas projektowania domów. Do mechaniki się nadaje ale 100 razy lepiej będzie zaprojektować to w 3d. SolidWork będzie o wiele lepszym rozwiązaniem.
tomek059 generalnie wersji AutoCad'a jest tyle ile trybów w Twojej koronce. Nie wiem czy wiesz ale CAD też służy do projektowania w 3D z równie dobrym wynikiem końcowym jak Solid. Kwestia kto co woli.
Killo znam ten program ze wszystkich możliwych stron bo projektuję w nim co dzień. Wersji jest mało, 36 na pewno nie będzie :P Da się projektować w 3d ale jest to jeszcze nie dopracowane i ma duże wymagania sprzętowe. Dożo za to jest wersji opartych na tym programie takich jak CadDecor, ArchiCad itp. Mimo wszystko polecał bym do tego SolidWorks'a bo jeżeli będzie chciał może obliczyć sobie naprężenia itd