Gustav - odpowietrzanie

blackdemon
Kontakt:

Gustav - odpowietrzanie

Post autor: blackdemon »

Witam, czy do odpowietrzania gustava trzeba jakis specjalny zestawik? I na czym polega dokladniej to odpowietrzenie? Slyszalem, ze trzeba pchac plyn od strony zacisku do klamki + pompowac klamka, prawda to?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Tam nie jest odpowietrzanie na tej samej zasadzie jak w shimano? Jeśli tak, to ja zalewałem S. wkładając wężyk ze strzykawką z olejem w odpowietrznik w zacisku, wstrzykiwałem olej, zakręcałem i jeździłem :)

Do całej operacji używałem 10cm gumowego wężyka i strzykawki za 39gr (cała z plastiku, bez gumowej uszczelki).
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

GgG, z tego co widze, to jest potrzebna tam przelotowa srubka, ktora wkreca sie w odpowietrznik. Jakby ktos byl na tyle uprzejmy i sprawdzil przy zestawie odpowietrzajacym jaka tam jest srednica gwintu i skok to bylbym wdzieczny :)
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Ta śrubka to standardowy gwint M6. Natomiast co do odpowietrzania, to w Gustavie jest odwrotnie niż w Shimano Saint - czyli w Gutku dolewasz olej do zbiorniczka wyrównawczego w klamce i pompujesz dźwignią hamulca do czasu, jak w przewodzie wychodzącym z zacisku połączonego ze strzykawką, przestaną się pojawiać pęcherzyki powietrza ( w Shimano Saint napełniasz od strony zacisku).
Podpowiem użyteczny trick - jak będziesz pompował klamką płyn hamulcowy, to odkręć zacisk i umieść go na tej samej wysokości co klamka - łatwiej usunąć w ten sposób drobne bąble powietrza i mniej płynu będzie uciekać w chwili odkręcania wężyka ze strzykawką (obróć w czasie odpowietrzania zacisk w kilka położeń, tak aby bąble mogły uciec z zakamarków zacisku).