Prawko, a przyczepa

Popek333
Kontakt:

Prawko, a przyczepa

Post autor: Popek333 »

Siemka, jest taka jedna sprawa. Na przyszłe wakacje wybieramy się na podróż samochodową po europie i mamy przyczepe kempingową. Szukałem w góglach, ale nie mogłem znaleźć odp. , więc czy może ktoś z was wie, czy na kategorii B mogę wieźć przyczepkę lekką tylko do 750kg? Bo w przepisach jest że przyczepa nie może ważyć więcej niż samochód i razem nie mogą przekraczać 3.5t, a w następnym podpunkcie, że na B kierowca może przewozić przyczepy lekkie do 750kg. I teraz mam pytanie, czy jeżeli mój samochód waży ok. 1600kg to mogę do chu*a przewieźć przyczepę o masie załóżmy tam 1100kg czy tylko 750kg i ani grama więcej. Kocham polskie przepisy :*
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

proste i klarowne,dwa warunki
a) DMC zestawu (dopuszczalna masa calkowita zestawu) nie przekracza 3,5T
b) przy czym przyczepa nie moze wazyc wiecej niz samochod.

czyli jak masz auto o DMC 2tony to mozesz ciagnac przyczepe z DMC 1,5T (bo ogranicza Cie DMC zestawu).
A jak masz auto z DMC 1000kg to przyczepa nie miec DMC wiekszego niz 1000kg (bo ogranicza Cie DMC auta).
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

piotrex w takim razie po co jest przepis o 750 kilogramach?
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
jasiek
Kontakt:

Post autor: jasiek »

Popek333 oczywiście zakładając, że posiadasz prawo jazdy kategorii B, patrzysz na przepis mówiący o możliwości ciągnięcia przez pojazd przyczepy o całkowitej masie 3,5tony (art.88 ust.2 pkt3b)

Ten powyższy jest rozszerzeniem tego który mówi, o możliwości ciągnięcia przyczepy lekkiej (art.88 ust.3 pkt.3) Są tam też wymienione inne kategorie m.in. na motocykl. Dlatego michalnz chyba nie wyobrażasz sobie żeby gość na motocyklu w miarę kontrolując sytuację mógł uciągnąć cięższy pojazd.

Podsumowując, śmiało możesz ciągnąć taką przyczepę jak opisałeś w swoim poście, pamiętając jedynie, że całkowita masa tego zespołu nie może przekraczać 3,5t (czyli już z wami i całym bagażem) ani przyczepa cięższa od Twojego samochodu.
Z drugiej strony, realnie patrząc, czy policjanci bywają tak skrupulatni? :)
http://www.pinkbike.com/photo/5983663/
bart.ek
Kontakt:

Post autor: bart.ek »

Popek333 pisze:a przyszłe wakacje wybieramy się na podróż samochodową po europie

Jak po Europie to sprawdź jak jest w innych krajach :)
piotrex
Kontakt:

michalnz wyliczenie wszystkich mozliwosci.

DMC- pozycja F.2 w dowodzie rejestracyjnym.
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Przecież to proste. DMC 3.5 t. Łatwo obliczysz.

Biorąc pod uwagę że piszesz na forum rowerowym, podejrzewam że nie jedziesz starować w jakiś zawodach OffRoad 2 tonowym Nissanem.

Piotrex jasno opisał, więc dowody rejestracyjne plus kalkulator plus 15min wolnego czasu i możesz się pakować. Jak dla mnie DMC ciężko będzie Ci przekroczyć.

Pozdrawiam - kierowca z uprawnieniami A,B,C,CE,DE
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
venon666
Kontakt:

Post autor: venon666 »

majac tylko prawo jazdy kategori B mozesz ciagnac przyczepe o masie calkowitej 750kg do wiekszych przyczep potrzebujesz prawo jazdy B+E
piotrex
Kontakt:

venon666 ustawa o ruchu drogowym,art. 88.1,punkt 3,podpunkt b.
venon666
Kontakt:

u mnie doswiadczenie plus wszystkie kategorie na plstiku
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

piotrex DCM zestawu może przekraczać 3,5T i wynosić do 4250kg. Przedstawię wypowiedz z Komendy Głównej przeczytane na którymś z forum:

Szanowna Redakcjo!
Poniżej zamieszczam cytat – tak, aby nie popełnić błędu, który jest odpowiedzią na Wasze pytanie dotyczące ciągnięcia przyczep z jachtami:

"Posiadacz prawa jazdy kategorii B (bez kategorii E) może ciągnąć przyczepę o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 750 kg, jeżeli dopuszczalna masa całkowita (dmc) przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnącego (art. 62 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym) i jednocześnie dopuszczalna masa całkowita zespołu (czyli pojazdu i przyczepy) nie przekracza 3,5 t.

Jeżeli zaś dopuszczalna masa całkowita przyczepy wynosi nie więcej jak 750 kg, to dmc pojazdu ciągnącego może wynosić nawet 3,5 t. Jak widać w tym ostatnim przypadku, suma dmc zespołu nie może przekraczać 4250 kg. Wynika to z treści art. 88 ust. 3 pkt. 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym, a nadto z ratyfikowanej przez Polskę Konwencji Wiedeńskiej o ruchu drogowym (art. 41 ust. 4).”

Pozdrawiam!
kom. Marcin Szyndler
z Zespołu Prasowego
Komendy Głównej Policji
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Cubus5 (tj. Pan Policjant) pisze:Wynika to z treści art. 88 ust. 3 pkt. 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym
Oto i on:
(że osoba z prawkiem kat. B kierować może: )

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
Albo ja, albo ten policjant, troche źle rozumie owy przepis...

A co do konwencji wiedeńskiej, jakoś nie mogę znaleźć jej tekstu w necie... tylko nieoficjalną wypowiedź z pewnego forum:
Konwencja o ruchu drogowym, sporządzona w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. (Dz. U. z dnia 24 lutego 1988 r.) mówi, że do pojazdów samochodowych kategorii "B", wymienionych w załącznikach 6 (Krajowe prawo jazdy) i 7 (Międzynarodowe prawo jazdy) do niniejszej konwencji, może być dołączona lekka przyczepa; [...]
I pewnie o to policjantowi chodziło - że do samochodu z kat. B (czyli do 3,5T) można dołączyć przyczepę lekką (czyli + 750kg) - tutaj nie ma zastrzeżenia, co do masy całkowitej zespołu pojazdów. Pytanie tylko, czy dana ustawa z prawa o ruchu drogowym (że pojazd i przyczepa nie może przekraczać 3,5T) nadal zabrania, skoro konwencja wiedeńska zezwala.

Ja, prawko kat.B, bez doświadczenia
http://brooce.pinkbike.com
venon666
Kontakt:

najlatwiej i najpewniej podjechac na komisariat i sie zapytac
Popek333
Kontakt:

Post autor: Popek333 »

Już chyba wiem chłopaki :D do 750kg, czyli przyczepa lekka mogę i nie musi mieć własnego hamulca, a jeżeli chcę powyżej 750kg przyczepa musi mieć własny hamulec i tyle, żeby się w DMC zmieścić do 3.5t. Powiem Wam, że trochę się naszukałem. POJEB*NE polskie prawo, wszystko zagmatwane.
ODPOWIEDZ