Tzw. nadciśnienie w lagach PIKE

Pablo666
Kontakt:

Tzw. nadciśnienie w lagach PIKE

Post autor: Pablo666 »

Pytanie głównie do użytkowników PIKE. Chodzi tzw. nadciśnienia w lagach. Podobno poprawia się wtedy pracę i PIKE nie dobija.. Prawda to.?

Ja dowiedziałem się o takim sposobie, że ustawiam PIKE na 140mm, od dołu odkręcam śruby, pukam młoteczkiem by śruby się zapadły, powietrze wpada i PIKE skręcamy śruby.
Czy to jest dobry sposób.?
Czy znacie inny.?
kosq3
Kontakt:

Post autor: kosq3 »

w temacie o domainie jest właśnie coś takiego co napisałeś

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... i%B6nienie

Odkręcasz korek z goleni w której jest sprężyna, uginasz amora do końca, sprężyna wychodzi. Teraz odkręcasz śrubki z dolnych goleni, najlepiej o 2-3 obroty, stukasz w nie młotkiem, żeby wlazły do środka. Słyszysz syk powietrza, które wylatuje. Potem zakręcasz z powrotem te śrubki, wyciągasz amora (będzie sam się chował w wyniku podciśnienia), wkładasz sprężynę, zakręcasz korek i gitara. Nie będziesz miał problemu z dobijaniem bo masz tłumik MC więc sobie ustawisz, a takie rozwiązanie daje dość fajną pracę i przede wszystkim zwiększa sag jeżeli masz za mało. No i warto to robić jak amor jest wyciągnięty z roweru i leży płasko na ziemi, bo jak stoi pionowo, z dolnych goleni może kapnąć trochę oleju.

A działać to z tego co wynika z opisu, powinno tak, że amortyzator będzie trochę miększy, jeśli to podciśnienie się utrzyma, no i odbicie będzie wolniejsze?;D
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Jak możesz pisać, że podciśnienie wpłynie na dobijanie?
Podcisnienie najwżej zmiękczy widelec. Pablo to o czym piszesz to nadciśnienie(nie wiem czy można czegoś takiego użyć, nadciśnienie w stosunku do 1000hpa) Wyciągasz pika na 140, luzujesz śrubki, wpuszczasz powietrze skręcasz śrubki, obniżasz pika i wtedy masz nadciśnienie. I to może zmniejszyć dobijanie bo robisz większe ciśnienie o te 4,5cm x pole podstawy lagi.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
Pablo666
Kontakt:

michalnz To Ci powiem, że tak zrobiłem. I niby się poprawiła nawet praca..
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Pablo666 Jaki Pike? Masz z MC sprężynkę wyciągniętą? Wtedy masz pełną regulacje kompresji bez manetki do pełnej blokady
Pablo666
Kontakt:

Bombell 409 sprężynki jeszcze nie wyciągałem.
ODPOWIEDZ