66 rc2x problem z tłumikiem

adrian50005
Kontakt:

66 rc2x problem z tłumikiem

Post autor: adrian50005 »

Witam panów wszystkich :D
W grudniu kupiłem moje piękne 66 w idealnym stanie technicznym wszystkie regulacja kręciły się że aż miło.
Lecz po zimowych jazdkach, wiadomo piasek itp.. Myślę sobie skręce kompresję na dole tłumika rc2 a tu zaskoczenie regulacja ani drgnie
hymm może sie od syfu zapchało itp.. przychodze do domu odkręcam śrubke czyszczę myśle no powinno sie ruszyć a tu nic
jeszcze zauwarzyłem że na ok 10 cm skoku słuchac jeakby takie stuknięcie - nie było tego jak kupowałem je więc to musiało sie stać niedawno i odrazu mówię że w nic nie walnołem regulacją,
Pozatym amortyzator działa poprawnie tylko na tym 10 cm skoku słychać ten charakterystyczny dzwięk i czuć lekki opór jak by coś w środku chaczyło.
Czy ktoś wie może co mogło się stać i tak wiem że pewnie nieobędzie się bez rozkręcania ich :lol:
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

No regulacja w tłumiku RC2 do lekko chodzących nie należy. Najlepiej rozkręć to, umyj i zobacz czy coś się zmieni.
http://www.pinkbike.com/photo/2920647/
Możesz próbować z tego coś wywnioskować.
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

Musisz rozbebeszyc wszystko tak żeby został goły tłumik bez sprężyny. Najpierw zalewasz jakimś WD na pare godzin a potem wkładasz tłumik do wanny wypelnionej wodą z płynem do naczyc. Płuczesz wszystko pompując tłumikiem i powoli próbujesz kręcic regulacją. Z tego co pamiętam jest 13 kliknięć a regulacja nawet tak wyczyszczona u mnie przy 7 zaczya chodzić ciężej ale da sie spokojnie dojść do końca. Przerabiałem już ten temat na 99% pomoże 8)
pietryna
Kontakt:

13? Rotfl xD jest ich co najmniej 20. Powinno być nawet 30 chyba ale więcej mi się nie udało bo nie chciałem nic urwać. Co prawda jak do mnie przyszły 66 to regulator był mocno zastany i dało rade coś około 11 razy kliknąć. Od jazdy zakres się zwiększył. Możliwe że to tam jakieś paprochy gwint blokują.
adrian50005
Kontakt:

Post autor: adrian50005 »

Panowie problem jest w kompresji wczoraj ją ruszyłem obcęgami poszło kręciło się wszystko fajnie klikało 7 razy ( na dole! Kompresja panowie nie powrót :D )
no i cóz zadowolony że problem rozwiązany przychodze ze sqll... to samo nie idzie ruszyć wogóle dopiero jak znów jakimś narzędziem i się kręci
nie wiem zupełnie w czym problem ale chyba zastosuję porady Schokowafel
:mrgreen:
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

Ja mówie cały czas o kompresji. Nie kręć na siłe bo łatwo to złamać i już w ogóle nie będziesz mial czym kręcić. Warto rozebrać, serwis nie zaszkodzi :wink:
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

pietrynaPomyliły Ci się regulacje :)
Mi też dół ciężko chodził, ale przy okazji serwisu, pomyrdałem :D:D go brunoxem ( tak, o dziwo sprawdza się w takich wypadkach ) i ładnie działała :)
a co do stukania to też coś się działo, ale samo przestało :|
Slavvduro
pietryna
Kontakt:

Nic mi się nie pomyliło. Regulacja kompresji z tłumika RC2 to pokrętło na dole. Wiem że chodzi ciężko

Nie wiem jaki ich zakres powinien być. Marzocchi nie napisało, a jako że te górne mają po 28 kliknięć u mnie to wnioskowałem że dolna też tak powinna mieć. U mnie da rade 20 ruszyć. Klika i nic się nie urywa, wraca spokojnie do poprzedniego poziomu(to dla tych co by przerażeni nagle chcieli zrezygnować z kupna ich ode mnie). Fakt chodzi ciężko i jak do mnie przyszły to było tak jak napisałem koło 11 kliknięć.
ODPOWIEDZ