Dobór opon / specyficzne warunki

Lajkamil
Kontakt:

Dobór opon / specyficzne warunki

Post autor: Lajkamil »

Witam serdecznie!
Wiem , że było xxx taki tematów , ale moja sytuacja jest wyjątkowa :roll:
A więc nadszedł czas na zmianę opon. Mieszkam na podkarpaciu więc nie mam łatwo. Potrzebuję opon o
a) (najważniejsze) muszą mieć fenomenalne wręcz trzymanie boczne to jest najważniejsze.
b) niskie opory toczenia
Warunki to miękka ściółka leśna , parę kamieni , korzeni. Zastanawiam się nad Maxxis High Roller 2,35 40a na przód i Maxxis Minion Dh 60a 2,35 na tył.
Cena jaka mnie interesuje to ok. 160 -70 za komplet. Opony mogą być różne na tył przód etc.
Co do wyglądu to nie mam jakichś preferencji a waga opony jakby nie przekroczyła 1,5 kg to było by miło

:roll: :lol:
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Ja bym dał na przód miniona F a na tył HR :P

Ewentualnie szukaj Schwalbe bo to epickie opony :D
pplaymo
Kontakt:

Post autor: pplaymo »

Na opisanych przez ciebie warunkach (przyjmuję ze suche).
Używam zestawienia przód minion dhf 42a 2,35, tył GEAX LoboMass i oponki dobrze się trzymają. Nie raz śmigałem po kilkadziesiąt km po asfalcie na nich i całkiem całkiem to wychodziło. W terenie dobrze trzymają, użytkowane głównie w Beskidach. Tylko jedno co jest złe, jak jest mokro (bez błota) minion lubi ślizgać ale da się przeżyć.
Ogólnie bardzo dobrze mi się na nich jeździ.
Lajkamil
Kontakt:

Raczej suche warunki , po asfalcie nie jeżdżę w ogóle mieszkam zaraz nad swoją miejscówką (200m polną drogą) więc nie boje się mieszanki 42a na przód szkoda , że nie mam ekipy (śmigam sam) bo warunki są świetne. :|
Więc na przód leci minion dhf 42a 2,35 tak jak pisał pplaymo. Zostaję tylko opona na tył najlepiej jakby była w mieszance 60a bo hamuję dość sporo. A może coś ze stajni schwalbe byście mi polecili? :)
Slopstyler
Kontakt:

Post autor: Slopstyler »

Lajkamil Źle robisz moim zdaniem. Najlepszą oponą o bocznym trzymaniu (w zakręcie) a jednocześnie o bardzo małym opotze toczenia jaka miałem (i mam dalej) jest Maxxis Lopes Bling Bling mieszanka najlepiej 60a MaxxPro. Ewentualnie możesz wykombinować sobie zestaw. Przód High Roller 2,35 42a a tył w/w Bling Bling 2,35 60a MaxxPro (koniecznie MaxxPro!). Co do Blinga to rewelacyjnie trzyma w twardych suchych ubitych bandach i świetnie absorbuje uderzenia. Ponad to wersja 2ply jest praktycznie nie do przebicia w zakresie ciśnienia od 1,5 bara w górę. Na Blingach jeździłem także na Słowacji i po Szymoszkowej gdzie warunki bywają różne. Minion w kwestji bocznego trzymania w porównaniu do Schwalbe Fat Albert, Michelin WildRock'R, Maxxis High Roller i Bling Bling klasyfikuje się na miejscu przedostatnim zaraz przed Fat Albertem.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Slopstyler, mam takie pytanie. MaxxPro wiesz do czego ma niby służyć? Bo brzmisz tak jakbyś uważał że poprawia trzymanie. W teorii jakoś do trzymania dojdziemy w końcu.
J.O.H.N.Y
Kontakt:

Post autor: J.O.H.N.Y »

Slopstyler napsał:

Koniecznie MaxxPro

Szczerze nie polecam MaxxPro. To ma ścianki jak papier toaletowy według mnie - raz najechałem na jakiś kamień to na ściance miałem przecięcie o długości 3cm i kasa w błoto bo nawet kawałka gumy nie dało się pod to włożyć. Jedyny plus to waga bo opona waży ok 700g.

Ja od siebie polecę Maxxis Minon 2,35 DHF 42a 2ply zarówno na przód jak i na tył - sam śmigam na takim zestawieniu i jest naprawdę dobrze w każdych warunkach jak dla mnie a trzymanie boczne to poezja :D . Waga też dobra - ok 850g jedna opona.
Cena też ujdzie:
http://www.maxxoponyrowerowe.pl/?62,min ... uma-st-42a

Pozdrawiam :)
http://vincent222.pinkbike.com/
Lajkamil
Kontakt:

Nad Maxxis Lopes Bling Bling też myślałem i nadal myślę , ale jest bardzo mało opinii co do tej oponki. :| Preferuje styl angielski czyli jak najmniej powietrza w oponie czyli Minion ma tutaj + :) Jeszcze nie kupiłem więc jestem otwarty na propozycje.
Prawdopodobnie na przód albo minion albo bling bling 42a 2,5 , 2,35 a na tył no cóż lepiej gdyby była to opona 62a bo nie stać mnie na zmianę opony 3 razy w sezonie. O przód się nie martwię hamulca używam sporadycznie.
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Lajkamil pisze:O przód się nie martwię hamulca używam sporadycznie.
Jedź w góry :D
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
J.O.H.N.Y
Kontakt:

Lajkamil napisał:

"no cóż lepiej gdyby była to opona 62a bo nie stać mnie na zmianę opony 3 razy w sezonie"

Ej wcale tak nie jest :wink: na na swoich minionach byłem w górach kilka razy na zawodach i cały sezon przejeździłem tylko na nich. Właśnie na nie spoglądam i mogę powiedzieć że z tyłu zostało mi jakieś 60% - 70% a z przodu 80% - 85% bieżnika.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jak ma byc trzymanie boczne i toczenie to zadne miniony tylko 2x High Roller i tyle.
B_O_Y
Kontakt:

Post autor: B_O_Y »

J.O.H.N.Y
MaxxPro można kupic w grubej ściance zwanej 2-ply
MaxxPro oznacz twardośc gumy a nie grubość bocznej ścianki

Co do opon to polecił bym miniona DHF koniecznie 2-ply ( gruba ścianka boczna )

Można też kupic w PL Miniona DHF 26x2,50 2-ply w mieszance MaxxPro czyli 60A

Tylko trzeba trochę poszukać :wink:
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

J.O.H.N.Y możesz mi podrzucić,gdzie widziałeś taką wagę oponki Maxxis Bling Bling,bo wszędzie piszą,że ma ponad 1kg ? Chyba,że pomyliło Ci się z jego seria dla Kendy
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Lajkamil
Kontakt:

Dzięki za zainteresowanie się tematem i w ogóle , ale chyba Panowie zapomnieli o dość skromnym budżecie 160 -70 zł :|
J.O.H.N.Y
Kontakt:

B_O_Y zgodzę się z Tobą ale tylko w połowie ponieważ:

MaxxPro to nie oznaczenie twardości gumy a nazwa wkładki antyprzebiciowej w oponach maxxis'a zastępującej podwójny oplot (2ply) w celu zmniejszenia masy opony. Za twardość gumy odpowiadają oznaczenia numeryczno-literowe: 70a, 60a, 42a, 40a.
Zgadzam się że są opony 2ply z mieszanką 60a ale to nie oznacza wcale, że mają MaxxPro.

nopainnogame
Troszkę źle zinterpretowałeś moją wypowiedź. Miałem na myśli opony z MaxxPro a nie konkretnie ten model. Popierałem moją wypowiedź (choć tego nie napisałem - mój błąd) oponami Maxxis Swampthing 60a MaxxPro, które miałem - waga takiej jednej opony to 660g o ile dobrze pamiętam.

Bez spiny Panowie- przecież mamy doradzić koledze a nie wytykać sobie niejednoznaczności :wink:
DonAdam
Kontakt:

Post autor: DonAdam »

Lajkamil Do Rz-owa i okolic wg mnie miniony i high rollery będą dobre. Wybór zależy też od pory roku :mrgreen: Na aktualne warunki myślę że hry będą lepsze bo miniony szybko się zapychają ale to już zależy od miejscówki tak jak w białej nie ma zalepiającego błota to w babicy jest. Jednym słowem miniony na lato,późną wiosnę, a reszta roku hr. To taka prognoza na Rzeszów :D

Edit:

Sprawdź PM
http://donadam.pinkbike.com/
Lajkamil
Kontakt:

Kupiłem HR 42 a 2,35 i Maxxis Lopes Bling Bling 2ply 60a 2,35 powód ? Ograniczony budżet razem z przesyłką wyszło 164 zł. Na przód leci HR a na tył Bling Bling :)
Slopstyler
Kontakt:

Post autor: Slopstyler »

pietryna & J.O.H.N.Y

"What is the MaxxPro 60a Compound?
Answer:

The MaxxPro 60a compound is great for varying terrains and weather conditions. Only Maxxis has exclusive use of the Exxpro polymer, created by Exxon. Our engineers have blended Exxpro with our own MaxxPro elastomer, which allows soft tires to have a long tread life without compromising the increase in traction that soft compounds provide.

All MaxxPro tires benefit from 100% perfectly dispersed carbon black.
Maxxis’ technology allows for the carbon black molecules to be ground smaller and thus more closely arranged than carbon black found in other manufacturer’s compounds. The result is a smoother tire surface that wears longer than traditional compounds. Maxxis’ perfect dispersion of carbon black also minimizes cut growth in instances where the tread becomes torn or cut. The tire also rolls faster as a result of the rubber recovering more slowly after shaping itself to the terrain. MaxxPro is one of the many technological advantages brought about by our more than thirty years of producing bicycle tires."

Z tego co mi wiadomo to nie jest żadna wkładka antyprzebiciowa. MaxxPro jest to mieszanka która zmniejsza znacznie opór toczenia i zwiększa żywotność zwykłej wersji. Bodajrze środek bierznika jest w mieszance 42a a boki w mieszance 60a. Jest to wyczuwalne pod paznokciem. Gwarantuje to, że opona w zakręcie wbija się w podłoże a w jeździe na wprost trzyma dzięki mieszance 42a. Ponad to opony występują w wersji 1PLY która waży coś w granicach 700g i 2PLY która waży ponad 1100g i takową posiadam. 1PLY można łatwo pociąć (ja swoją pociołem w zimie na oblodzonych ostrych łupkach skalnych).

Jeździłem na wielu oponach a w domu mam jeszcze 3 komplety i wiem co mówie. Miniona nie bierz bo ma kiepskie trzymanie w zakręcie ze względu na swoją balonowatość. Z Bling Blinga będziesz zadowolony.

Pozdrawiam znawców internetowych.

Lajkamil Jak będziesz niezadowolony z wyboru to Ci piwo wisze. Sam gdybym nie wzioł na testy Michelinów znów kupiłbym taki zestaw.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
Lajkamil
Kontakt:

Hehe miałem na początku inne plany. Ale przyjechał do mnie kuzyn z którym się widziałem może z 3 razy w życiu a tu nagle na dachu jego samochody nowiuśki Giant Glory 00 :twisted: pierwszy raz na amortyzatorze BOS`a (wymienił z fabrycznego) jeździłem powiem to tak Fox 40 to przy tym DURO! Jak na tym jeździłem to myślałem , że wyjdę z siebie i stanę obok kulura pracy to po prostu coś niesamowitego :wink: On miał taki zestaw opon i powiedział , że na takim secie najlepiej mu się jeździ więc taki kupiłem : )
ODPOWIEDZ