Początek - Rower do streetu

andre
Kontakt:

Początek - Rower do streetu

Post autor: andre »

Witajcie, siemano. Jestem nowy, na forum, chcę otworzyć nowy rozdział w swoim życiu? Ok, po prostu chce zacząć jeździć. Czuje, że tego potrzebuje, chce się uczyć. Oglądałem filmiki i czytałem na forum różne tematy. Jestem zdecydowany na rower do streetu. Ważę 63 kg, wzrostu mam 178cm. Przeglądałem dział "Dla początkujących", ręcznie i za pomocą szukajki, ale nie znalazłem nic interesującego. Zakładam że najlepiej jest złożyć rower, niż kupować gotowy. Otóż prośba i pytanie za razem, czy szanowni koledzy, pomogą zielonemu i doradzą, dobiorą części na początek? od A do Z. Chciałbym, planuje przeznaczyć na to z 1500-1600 zł. Jeżeli potrzeba jest dołożyć stówkę czy dwie, nie ma problemu.Nie oczekuje szału, ale sądzę że coś da się zrobić za taką kasę. Dzięki wielkie ;)
[b]szkoda życia na nude[/b]
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Złożyć to tylko szukając dobrych używanych okazji, ja proponowałbym kupić używany cały rower za około 1000zł i za resztę zmienić co kulawe. Ot choćby
http://allegro.pl/ns-holy-marzocchi-d-s ... 39300.html
czy
http://allegro.pl/rower-prodigy-9-81-mt ... 19090.html

Pozdro!
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
andre
Kontakt:

Okej, w tym ns holy, jest coś co kuje was w oczy? bo nazwy mi nic nie mówią.. pedały bym zmieniły bo nie ufam plastikom. A tak, to co jest tam badziewnego? nie chodzi o zużycie a raczej o jakość części?
a może lepiej się skupić na prodigy, jeżeli tak, co w nim powinienem od razu wymienić?
Piotr
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Wideł: http://rowerowy.com/czesci/widelce_szty ... ndamental2
Rama: http://rowerowy.com/czesci/ramy/dirt_street/quiinie / Octane One Void
Kola: Novatec (tyl 4 maszynowki, przod 2, os 9) + obrecze Dartmoor Fortress + DT Champion + Opony Schwalbe Table Top
Korby: Truvativ Hussefelt/Ruktion / Shimano LX
Kierwonica, mostek: Truvativ Hussefelt
+stery,siodlo,sztyca,pedaly (nie masz co sie bac plastikow, fajne leciutkie, przyjemnie sie jezdzi, jak intensywnie jezdzisz to starczaja na sezon), lancuch, chwyty - ale to juz mniej wazne

Imo holy nie warto brac, widzialem taki rowerek po kilku miesiacach uzytkowania i nie wygladal ciekawie... Jak sie dobrze zakrecisz, w tym przedziale cenowym poskladasz nowy i calkiem przyjemny rowerek na sztywniaku. Do wiosny jeszcze troche wiec staraj sie kupowac w promocjach i nie spiesz sie ze skladaniem rowerku - w koncu i tak teraz nie pojezdzisz!;)

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... ght=octane - tu ziomek poskladal sensowna furke, sadze ze w podobnej kwocie - mozesz podpatrzec.
andre
Kontakt:

Wielkie dzięki! Nie będę się śpieeeszył. ;) Promocje mają jakiś swój okres? czy o tak, muszę wyczekiwać? Jestem zielony, jak widać.. rower dać do złożenia w normalnym rowerowym? Biorą za to kasę? zakładam, że tak na oko, ile? :D
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Piotr Nie ma szans poskładać roweru na nowych częściach takich jak zaproponowałeś w budżecie który posiada andre. Same koła to około 500zł, rama i wideł blisko 900 razem z wysyłka. A potrzeba jeszcze kierownice, mostek, stery, sztyce, siodło, korby, support, pedały, łańcuch, hamulec, gripy...

Btw jakie zalety mają plastikowe pedały nad zwykłymi aluminiowymi? Waga taka sama, wytrzymałość znikoma, trzymania brak, cenowo wychodzą tak samo jak jakieś vp na kulkach z odkręcanymi pinami.
andre
Kontakt:

A więc, lepiej szukać używek na alle, czy samemu poskładać? Bo jestem teraz trochę zakręcony :?: Jeżeli składać.. to jak dobrać części, jakie? Naprawdę nie znam się na tym :oops:
GgG
moderator
Kontakt:

andre Jeśli zdecydujesz się na używkę to możesz trafić na coś zakatowanego, ktoś trochę na ściemnia w opisie, o czymś nie wspomni. A jak kupisz nowe i będziesz składać, to możesz kupić jakieś głupie częsci, ewentualnie niepasujące do siebie albo za nie przepłacisz. Pomyśl czy zdasz się na opinię ludzi którzy napiszą Ci na forum co kupić, a Ty potem zaniesiesz to do serwisu żeby Ci poskładali, ale tak naprawdę to sporo rzeczy powinieneś zrobić sam, wystarczy kilka podstawowych kluczy. Nie zapomnij odłożyć 100-200zł na ochronki, a przynajmniej sam kask bo to podstawa :)

Piotr podał Ci linki do sklepu www.rowerowy.com Jest to jeden z lepszych sklepów internetowych w kraju, jestem pewien, że kupując w tym sklepie dogadasz się, żeby Ci wstępnie poskładali rower ( jak choćby wbicie sterów albo montaż korby i supportu, bo sam pewnie tego nie ogarniesz jako początkujący ).
andre
Kontakt:

Niektóre rzeczy można zrobić samemu, bawiłem się troche przy swoim treku. Jasne, przyszedłem do was po wiedze, po pomoc, mógłbym liczyć na czyjąś łaskawość, w wolnej chwili, złożyć mi, skompletować części w granicach 1500-1600 zł. Bezpieczeństwo ważna sprawa, mrozi mnie czasem na widok ludzi bez kasku. Dzięki za pomoc, nadal czekam na sensowną oferte w granicach mojego budżetu ;)

Czekam na odpowiedz ze strony sklepu, dzięki za poradę ;)
michalnz
Kontakt:

Dlatego ja Ci proponuję którąś z tych używek, lub podobnych, najlepiej osobiście obejrzeć i zostanie kasy na kask i ochraniacze.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
andre
Kontakt:

siema, dostałem odpowiedz ze sklepu. Mam do wyboru dwa rowery, co prawda droższe, dlatego się zastanawiam czy nie będzie lepiej jak go sam złoże z części?
Dostałem oferte
http://rowerowy.com/rowery/dirt_street/prodigy981
oraz
http://rowerowy.com/rowery/dirt_street/ns_holy_2
Jak sądzicie?
michalnz
Kontakt:

Ja bym wziął używane holly z porządnym widelcem na sztywną oś.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Piotr podał link do roweru mojego dobrego kumpla (http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... ght=octane). Prawie wszystkie części kupowane były jako nowe, tylko kilka parts'ów (suport, korba) zostały przełożone ze starego rowera. Mateusz mówił, że złożenie całego rowera wyniosło go ~1600 PLN, czyli mieści się w Twoim budżecie - przemyśl taką opcję, bo na prawdę fajny mu rower wyszedł i bardzo przyjemnie się jeździ. Pozdrawiam.
andre
Kontakt:

Dobra, chyba pokusze się na rowerek twojego kumpla, może mało kreatywnie.. ale w końcu co ma powiedzieć żółtodziób? ;) Dzięki wielkie wszystkim!
Piotr
Kontakt:

Post autor: Piotr »

GgG Plastiki waza srednio ok 400g, gdzie pedaly aluminiowe z podobnej polki cenowej ok 550-600g, trzymanie jest o dziwo dobre, oczywiscie mowimy tu o jezdzie w betonowej dzungli. Sam nie bylem przekonany dopoki nie sprobowalem. Dodatkowym plusem moze byc to ze jak przy*ebiesz pedalem w piszczel to nie ma tak tragicznych skutkow jak z pinami stalowymi;P Wiem, ze zaraz ktos napisze ze od tego sa ochraniacze itd itp... ale prawda jest taka ze nie zawsze ochraniacze sa na swoim miejscu.

I tak, mysle, ze da sie poskladac nowy rowerek kupujac na promocjach, zwlaszcza ze andre mowi ze z dolozeniem paru zlotych extra nie powinno byc problemu - a co nowe, to nowe;)

Co do tych gotowcow z rowerowy.com ja bym odpuscil, wiekszosc czesci padnie Ci po pol roku - roku jazdy.
andre
Kontakt:

Dobra chłopaki, zdecydowałem się na składankę z tematu na forum http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... ght=octane
Promocje, odnośnie promocji i sklepów, kupować w internecie? Czy raczej starać się szukać w okolicach? Jezeli internet.. to rowerowy.com? Czy inne strony?
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

andre pisze:Dobra chłopaki, zdecydowałem się na składankę z tematu na forum
Według mnie dobry wybór!

andre pisze:to rowerowy.com?
Od siebie - polecam.
andre
Kontakt:

Zacząłem sporządzać sobie liste, co kupić ile mnie to wyniesie, w jakim sklepie itd. od razu, już mam problemy :/ Czytam czytam, doczytać się nie mogę. widelec ns fundamental 2 ma rure sterową 190mm, rama Octane One Void 3.0 ma długość główki 115mm. Wejdzie? złoży się? Bo nie wiem czy jest jakaś rezerwa w tym? ta rura sterowa przechodzi przez głowkę? Przepraszam ale ciężko mi to sobie wyobrazić :/

Jeszcze jedna sprawa.. sumuje sobie wszystko, szukam i wychodzi mi już 1500, bez kół, sztycy, siodła i zacisków, nie wspominając o hamulcu. Jakim cudem on zmieścił się w budżecie 1500-1600?
GgG
moderator
Kontakt:

Rura sterowa wchodzi w sterówkę, jak by się inaczej trzymała? 19cm to całkowita długość sterówki - jeśli wystaje poza mostek to albo się ją ścina, albo daje kilka podkładek na lub pod mostek.
ODPOWIEDZ