Samochód roadster a transport roweru

rosaa
Kontakt:

Samochód roadster a transport roweru

Post autor: rosaa »

Witam wszytskich:)
dopoki mialem hatchbacka 5 drzwiowego nie bylo problemu z transportem roweru, ale ze wszystko z czasem sie nudzi to i auto trzeba czasem zmienic:) moj wybor padl na mala mazde mx-5. ale ze czesto rpzemieszczam sie samochodem z braku miejscowek u mnie w miescie to moze byc delikatny problem z przewozem takiego roweru. wiem ze jak kolwiek bycmy nie probowali nie upcha sie rowera (isnieje oczywiscie opcja rozbioru na czesci pierwsze ale to chyba raczej bez sensu).
Myslalem o zainstalowaniu chowanego haka holowniczego ale takiego neistety do tego modelu nie produkuja. widzialem kilka zdjec jakis bagaznikow rowerowych w wersji 'home made'. Dlatego pytam: Czy ktokolwiek wie, spotkal się z takim czyms i moglby pomoc?:)

z gory thx ;)
maniekOTT
Kontakt:

Post autor: maniekOTT »

hej tez kiedys mialem ten problem bo zamierzalem kupic miatke i na mx-5.pl temat poddalem jest fajny bagaznik
http://www.ilmotorsport.de/shop/article ... 9d22596c6c tylko cena
i tu masz jeszcze pare linkow

http://www.mmmiata.com/catalogsite/luggage01.php

http://www.duettomotors.com/miata/bike_racks.htm

http://www.miata.net/products/pmisc/mmrack/

http://www.sportsimportsltd.com/reartruncarb.html

http://www.bikely.com/for...iata-bike-rack/

kilka przykladów większość jest na 2 rowery więc jednego DH powinne utrzymać
GG:5342672
sklep: http://www.hadronsport.com/
rosaa
Kontakt:

Re: samochód roadster a transport roweru

no wlasnie znalazlem Twoj temat.:) A nie wiadomo moze czy mozna cos takiego w polsce dostac? ceny ogromne...
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

rosaa jedź do Norauto tam takie coś mają , sprowadzą Ci do każdego modelu ;)
XkrisX
Kontakt:

Post autor: XkrisX »

Zwykły bagaznik na klape ogarnie , posiadam 2 na klape pasują na kazde auto (wiem z doswiadczenia)
rosaa
Kontakt:

a co jesli rower bedzie zaslanial swiatla i rejstracje?
mat13por
Kontakt:

Post autor: mat13por »

instalujesz gniazdko od przyczepy gdzieś pod zderzakiem i kupujesz kawałek ceownika, dwie lampy za 20zł i kabel. I robisz sobie dodatkowe oświetlenie :) A rejestracje przykręcasz na tym ceowniku na ramce na rejestracje.

Nie rób tylko tak, że na zwykłej kartce drukujesz niby rejestracje bo za to jest mandat. Musi być oryginał..
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

A może po prostu hak? Ja tak zrobiłem u siebie, tyle że hak wypinany, wtedy nie szpeci auta. Do tego bagażnik na kulę z światłami i miejscem na rejestrację i spokój.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
rosaa
Kontakt:

KaKTuSSS pisze:A może po prostu hak? Ja tak zrobiłem u siebie, tyle że hak wypinany, wtedy nie szpeci auta. Do tego bagażnik na kulę z światłami i miejscem na rejestrację i spokój.
wlasnie o czyms takim mysallem ale wlasnie o haku chowanym... problem w tym do mx5 nie produkuja wg hakow. a na bike jezdze praktycznie codziennie wiec takie wpinanie i wypinanie to masa zachodu.
mat13por pisze:instalujesz gniazdko od przyczepy gdzieś pod zderzakiem i kupujesz kawałek ceownika, dwie lampy za 20zł i kabel. I robisz sobie dodatkowe oświetlenie :) A rejestracje przykręcasz na tym ceowniku na ramce na rejestracje.

Nie rób tylko tak, że na zwykłej kartce drukujesz niby rejestracje bo za to jest mandat. Musi być oryginał..
za duzo kombinowania:)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Żadna masa roboty, hak wpinasz w sekundę, dosłownie. Mówię o czymś takim http://img15.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1454550907 . Jak widzisz to tylko kwestia kluczyka. Czy takie coś robią do MX5? Nie wiem ale można poszukać.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Kaktus w tym własnie problem że tych haków nie ma.

Rosaa poszukaj po aukcjach i po firmach które na allegro sprzedają haki własnej roboty, może maja możliwość czy plany żbey takowy zrobić, na stronach US znalazłem na to jakieś patenty ale tam mają inne rodzaje kul więc sprowadzanie niewiele tu da bo będzie jeszcze trzeba przerabiać.

Bagażnik na hak jest lepszy od tego na klapę bo demontujesz go w 5 sek i nie zajmuje miejsca które w miacie jest na wagę złota na wyjazdach, mowie o najtańszym Thule za ok 250zł, chociaż na niego wejdą dwie streetówki albo jeden full, dwa to juz ryzyko.
rosaa
Kontakt:

ogolnie kiepska sprawa z tymi hakami do roadsterow, a nie chce zeby to zdecydowalo o wyborze innego samochodu. szukalem tez hakow do MG mgf ale tez lipa. wiem ze najlepiej bylo by z bagazniekiem na hak. glownie chodzi tez o swiatla bo w przypadku normalnego Panowie policjanci mogli by miec jakies obiekcje. Na dluzsze trasy to juz raczej auto inne musial bym kombinowac.
poszukam tak jak mowisz Paul, ale wydaje mi sie ze moze byc ciezko bo z tego co na chwilke zdazylem wejsc na allegro to echo.

a rower to 12kg 'streetowka' i na takim bagazniku na klape przewozilismy po 3 rowery (hatchbackiem)
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

mat13por jeszcze nie slyszalem zeby ktos za kopie rejestracji na bagazniku rowerowym dostal mandat. Jest to kwestia kompletnie nieuregulowana prawnie w naszym kraju i policja nie karze za cos takiego, gdyz poprostu sami nie wiedza jak taki problem rozwiazac.
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Rosaa pytaj bezpośrednio u producentów, moze idzie dorobić, a hakiem i mandatami się nie przejmuj, w innym temacie rozpracowaliśmy zagadnienie legalności tych bagażników, poszukaj na forum.
rosaa
Kontakt:

Re: Samochód roadster a transport roweru

tak wiem ze jezeli chodzi o kwestie bagaznika na hak mandaty Cie omijaja (ogarnalem temat). Chodzi mi o kwestie bagaznika na klape kiedy rower zaslania swiatla i rejstracje... pytam bo widzialem juz kila sedanow z takimi bagaznikami.
popawu
Kontakt:

Post autor: popawu »

odradzam bagaznik na klape. ojciec mial taki ze mocowany byl samymy paskami (nie wiem czy wszystkie tak maja) no i oczywiscie jak to na naszych drogach bywa, byla dziura, paski sie poluzowaly i rowery pofrunely na przeciwny pas jezdni, na szczescie nikt z naprzeciwka nie jechal ....
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

rosaa pisze: rower to 12kg 'streetowka' i na takim bagazniku na klape przewozilismy po 3 rowery (hatchbackiem)
Słabo :P

3x ok. 19 kg ;)
Obrazek
rosaa
Kontakt:

Re: Samochód roadster a transport roweru

hah... mysmy sie juz 3 stritowki bali zalozyc:) a wlasnie aktualnie posidam takiego roverka:] nawet etn sam kolor:]
popawu pisze:odradzam bagaznik na klape. ojciec mial taki ze mocowany byl samymy paskami (nie wiem czy wszystkie tak maja) no i oczywiscie jak to na naszych drogach bywa, byla dziura, paski sie poluzowaly i rowery pofrunely na przeciwny pas jezdni, na szczescie nikt z naprzeciwka nie jechal ....
:O... slyszal ktos kiedys o podobnych przypadkach? ja raz na swoim mialem taki bagaznik z 1 rowerem to nawet i przy 160km/h nie drgnal
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

My tak jechaliśmy do Wisły na zawody ;) Rowery jak sklejone siedziały ;) Nawet na wybojach czy dziurach nie drgnęły ;) Jedna część bagażnika była na tym plastikowym spoilerze, a druga na szybie i nic się nie stało ;)
Btw. Na tym samym bagażniku, ale w Vectra'rze nas złapali za przekroczenie prędkości, ale nic nie było o tym, że lampy i rejestracja zasłonięte ;)
ODPOWIEDZ