Witam
Który rodzaj hamulców tarczowych jest lepszy: hydrauliczny czy mechaniczny?
Sądząc po cenach i ilości ofert na allegro to lepsze są hydrauliczne ale wole zapytać
Nine działa w systemie ON/OFF. J3 jest słabsze ale przynajmniej działa tak jak hamulec powinien. Wziąłbym j3 bez wahania prosty i skuteczny hebel za grosze.
Spaced chyba po raz pierwszy się z Tobą nie zgodzę. Masz racje z tym że nine ma dużo słabszą modulację ale pod względem awaryjności nine wypada lepiej. Jeżeli podczas odpowietrzania będziesz delikatnie wyjmować zatyczkę tak aby nie zerwać komina to właściwie nie ma się co w nim zepsuć. Oczywiście są przypadki w których ktoś uszkodził uszczelki na tłoczku itp ale to są jednostki. Porównaj to teraz do ilości zatartych klamek w Juicy i masz odpowiedź. Miałem kilka juicy, sam poleciałem teraz na nowy sezon bratu juicy ale 7. 3 jest przeważnie ok 20-30zł droższa od 9, a moim zdaniem nine ma większą siłę. Powtarzam że miałem kilka modeli juicy i nine i odczucia są z własnego doświadczenia.
Szczerze od kilku lat nikt ze znajomych nie ma nine ale pamietam wpadek duzo za dawnych czasów. Fakt, ze wtedy duzo hebli lubilo sie sypac ale dosc czesto to widzialem. No chyba, ze po prostu miałem takie szczescie
Pozwolicie że tutaj spytam czy ktoś nie widział na jakiś serwisach testów hamulców tarczowych? Są w ogóle takie rzeczy że wykresy siły hamowania itp itd. ?