Witam, swoje pytanko kieruję do posiadaczy Speców demo, mianowicie, jak powinno zostać zaplecione koło do tej ramy? doszły mnie słuchy, że z racji asymetrycznego wahacza koło powinno posiadać przesunięcie. Chciałbym dowiedzieć się o ile dokładnie powinno być przesunięte to koło i w którą stronę?
Mam to samo i oddaje zawsze kolo z rama (rowerem) do zaplecenia;) tak w milimetrach to chyba nie zrobi się dokładnie tego. i zazwyczaj jest przesunięte w prawo no chyba ze to zumbi im każdy wahacz wychodził inaczej ;D
W demówce z 2010 koło powinno się zaplatać z przesunięciem w lewo(strona tarczy) o 6mm.Rama z 2009 ma identyczny wahacz,jeżeli nie to niech ktoś mnie poprawi.
Jednak ma być 6mm przesunięcia (a nie 3mm jak napisałem) - Pan Szprycha się pomylił
Przesuwamy 6mm obręcz w stronę tarczy.
Cytat:
Offset 6mm oznacza (jak to określono w manualu do Demo i BigHita), że oś koła ma być z przesunięciem. Ale - UWAGA!!!! - nie przesuwamy osi o 6mm, żeby poprawnie osiągnąć OFFSET trzeba przesunąć przeplatanie obręczy jedynie o 3mm!
Dlaczego tylko 3mm?
Piasta ma szerokość 135mm, weźmy np. do obliczeń obręcz o szerokości 28mm. Zostaje nam 107mm do podziały na obie strony (135mm-28mm) co daje 53.5mm odległości na każdą stronę (jeśli zaplatać symetrycznie). Jeśli przesuniemy oś koła w stronę tarczy o 3mm, zmienia to odległości na 56.5mm i 50.5mm. Otrzymujemy 6mm offsetu jaki potrzebuje zarówno Demo 7/8 jak i BigHit (MY06-MY08).
p.s. powyższe wyliczenia pokazywał mi na kartce papieru inż Rybski z Krakowa - znany jako "Szprycha".