Mam problem z tłoczkiem zacisku w Hayesie, a dokładniej nie zaciska się ( chociaż hamulec jest odpowietrzony )
I tu moje pytanie, czy ktoś wie czego może być to przyczyna ?? i jak go wprawić w ruch

białyRM pisze:Próba ze sprężonym powietrzem poległa, tłoczek ani drgnie, wiec ma ktoś jeszcze pomysł na wypchnięcie tłoczka :/
czekaj czeka... co ma DOT do ropy ? kolega coś zakręcony chyba. ropa jest najmniej agresywną substancją jeżeli chodzi o skład i jego rozcieńczalność... bo nawet z wodą sie wiąże, kolega wymienił 3 rożne i całkowicie inne środki w tym jeden odtłuszczający ;D owszem wszystkie sa prawie ropopochodne, ale zadam pytanie... widziałeś kiedyś osobiście reakcje DOT-ropa ? ja tak ... i nie przypominam sobie aby w jakikolwiek sposób wpływał na uszczelki... jeżeli sie myle specjalnie dla Ciebie utopie uszczelki marzocha np. na 2 tygodnieak47 pisze:Nie zaleca się moczenia hamulców na DOT w substancjach ropopochodnych (olej, benzyna, olej napędowy). Grozi to uszkodzeniem uszczelek.
kolega zaczynający post zdaje sie pisać w liczbie pojedynczej...Nie możliwe, żeby po odpowietrzeniu tłoczki się niewysuwały.
Nawet jeżeli oba byłyby zapieczone, to po wciśnięciu klamki do oporu któryś musi się wysunąć.
ja również i to nie tylko hayesa... jak i formula, shimano, hope, magura... więcej chyba niema większych manufaktur.. i nie mam zamiaru sie tu wykłócać, bo nie oto chodzi, tylko o rozwiązanie problemu kolegi. rope podałem bo z doświadczenia poświeciłem zepsutą cześć tłoczka huujesa w ropie na wcześniej wspomniany termin i dało rady nic sie nie stało i do dziś ziała elegancko ( w standardach hujesa )....młodydh pisze:ak47 jest serwisantem hamulców więc wie co mówi. A co do tłoczków to żeby je łatwiej wyjąc to wyjmij klocki i nic nie wsadzaj miedzy tłoczki i naciskaj klamkę muszą się ruszyć. Jeśli to nie działa to jest przyczyna puszcza płyn uszczelka tłoczka w klamce, albo jest uszkodzona.
kubuspunxdh pisze:ak47 napisał(a):"Nie zaleca się moczenia hamulców na DOT w substancjach ropopochodnych (olej, benzyna, olej napędowy). Grozi to uszkodzeniem uszczelek.
"
kubuspunxdh pisze:kolega wymienił 3 rożne i całkowicie inne środki w tym jeden odtłuszczający ;D
jak chcesz w ten sposób odpowietrzać rób to prawidłowobiałyRM pisze:Pokombinowałem trochę i żeby się upewnić czy rzeczywiście jest dokładnie odpowietrzony kilka razy odessałem strzykawką powietrze ( ale przy klamce zostawiłem zamknięty układ żeby nie zapowietrzyć na maxa ) i przyniosło pozytywny skutek lecz siła hamowania jest nadal słaba :/ ale myślę że kilka razy powtórzę zabieg i będzie ok
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość