[Amortyzator] RS Domain 318 - cieknie przy regualcji odbicia

Krzyś
Kontakt:

[Amortyzator] RS Domain 318 - cieknie przy regualcji odbicia

Post autor: Krzyś »

Jakiś tydzień temu zauważyłem, że mój Domain zaczął cieknąć przy regulacji odbicia, nie cieknie dużo, ale cieknie. Zaniepokoiło mnie to, więc wczoraj z pomocą kumpla rozebraliśmy amora i prze serwisowaliśmy go wg tejże instrukcji:
http://www.pinkbike.com/news/rockshox-D ... -2011.html
Wszystko fajnie się udało (zdziwiło nas jedynie to, że amor prawie w ogóle nie miał oleju smarującego, jedna laga była suchutka, z drugiej wyleciało ledwie parę ml...), amor złożony, ale niestety dalej cieknie przy regulacji... Wygląda na to, że olej ucieka sobie przez drążoną śrubę, do której wciska się czerwone pokrętło regulacji, i sprawia że ja nie śpię po nocach zamartwiając się o swojego amora... Chyba, że normalne jest takie delikatnie cieknięcie tego amora w tym miejscu? Czy może jednak coś jest nie tak?
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

musze cie zmartwic, prawdopodobnie to pekniecie bo 2 kumpli tak ma

zobacz sobie na foto i poszukaj u siebie (od razu mowie ze na foto widac to ewidentnie a u kumpli trzeba dobrze poszukac)

Obrazek
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

cieknie tak jak by z tłumika czy z dolnych lag? No i pytanie czy mieliscie taka płaską uszczelke pod ową śrubą mocującą? Ja miałem ja wyjechana i ciekło, wymieniłem i przestało.
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Miałem ten sam problem, tyle że z 302.
Krzyś pisze:Wygląda na to, że olej ucieka sobie przez drążoną śrubę, do której wciska się czerwone pokrętło regulacji
Dokładnie tak. Możesz temu zaradzić wkręcając tam całą śrubę - bez tej dziury w środku. Ja tak zrobiłem i od tamtego czasu nawet kropelka oleju nie uciekła ;)
Krzyś pisze:Chyba, że normalne jest takie delikatnie cieknięcie tego amora w tym miejscu?
Podobno prawie każdy Domain poci się w tamtym miejscu. Ja jednak wole być zapobiegawczy i wyeliminować takie przypadłości i mieć "problem" z głowy.
Pozdrawiam.
Krzyś
Kontakt:

Hajdas
Pęknięcia na pewno nie mam, bo nie poci się z goleni, tylko jakby przez tą śrubę, która jest wydrążona w środku i wkłada się do niej pokrętło regulacji, jak wkładałem tam imbusa, to wychodził lekko zamoczony tym olejem...
SkowronWro
Uszczelki nie kojarzę, może była, może nie, ale w każdym razie nie poci się "spod" śruby, tylko w tego otworu w niej.
Banan725135650
A nie ma na to jakiegoś patentu dzięki któremu nie trzeba by było się pozbywać regulacji odbicia? Skoro rzekomo każdy Domain się tak poci, to mogę olać sprawę i jeździć z takim lekko popuszczającym olejem amorem?
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Możesz jeździć, ale to leje z komory tłumika i schodzi wyraźnie olej. U mnie nawet były plamy na podłodze - zniszczyłem parkiet. Mój patent, tak jak Banana daj pełną śrubę, a do regulacji wkręcaj tą drążoną. Kombinowanie z imbusem zatopionym w silikonie nie ma sensu. Pozdro
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Mam to samo, jak wyciągam pokrętło regulacji o na końcu jest lekko mokre w oleju, no i poci się przy tej śrubie, to chyba normalne...
Krzyś
Kontakt:

No to chyba nie pozostaje mi nic innego niż zrobić tak jak mówicie, wyregulować sobie odbicie i założyć pełną śrubę. Dzięki wielkie za pomoc :)
Aipo3
Kontakt:

Post autor: Aipo3 »

No to jest nas wielu w takim razie. Mój ma dokładnie tę samą przypadłość ale wyciek nie jest jakiś duży, więc się za bardzo tym nie przejmuję.
Pozdro :)
ODPOWIEDZ