mam pewien problem, posiadam terrarium wymiary 120x60x60 10 otworow wentylacyjnych kazdy po 4 cm srednicy w srodku swietlowke 20 W i dwie żarówki po 60 W i wlasnie tu jest problem w tych 60W niestety to troche duzo... chodzi mi o to aby utrzymac temp 25*C w miejscu najbardziej oddalonym od promiennika (czyt. zarowki) natomiast pod promiennikiem powinno dochodzic do 40*C
myslalem o zarowce energooszczednej niestety ona nie wydziela tyle ciepla co zwykla halogenowka a wlasnie zalezy mi na temperaturze
moze ktos ma jakis pomysl jak zbic na rachunkach jednoczenie utrzymujac temperature
Oświetlenie - oszczędzanie - pomoc
Z tego co wiem to w ikea sa zarowki produkowane jakas uber technologia rodem z area 51 ktore przy mocy nominalnej 15 W daja chyba 40 lub 60W i z praktyki wiem ze grzeja jak normalne.
LEGO Custom Valve Caps- http://allegro.pl/show_item.php?item=2037955383
zainstaluj webasto, albo jakiś kominek
Jaki masz promiennik ( bo chyba o promiennik Ci chodzi, a nie o zwykłą żarówkę), jak masz jakiś tani to można zainwestować w coś lepszego producenta z lepszym odbłyśnikiem.
I nie wiem czy 60W to dużo... Jak na promiennik i wytwarzanie ciepła to malutko, ja mam w domu większą świetlówkę energooszczędną, na zwykły gwint e27
Jaki masz promiennik ( bo chyba o promiennik Ci chodzi, a nie o zwykłą żarówkę), jak masz jakiś tani to można zainwestować w coś lepszego producenta z lepszym odbłyśnikiem.
I nie wiem czy 60W to dużo... Jak na promiennik i wytwarzanie ciepła to malutko, ja mam w domu większą świetlówkę energooszczędną, na zwykły gwint e27