[Amortyzator] Boxxer team z solo air - bez sagu
[Amortyzator] Boxxer team z solo air - bez sagu
Posiadam Boxxera Teama z 2008 roku który ma wymienioną sprężyne ze stalowej na solo air. Problem polega na tym że amortyzator po 3 dniach jazdy zrobił sie bardzo twardy, nie ma wogóle sagu, dopiero jak wyhyle sie do przodu przez kiere to ugnie sie max 1 cm, a jak cos skocze albo nawet hamuje to wykorzystuje cały skok i spokojnie moge go dobić. Próbowałem zmieniać mu ciśnienie ale to nic nie daje. Jak ustawie np 50 psi to i tak na początku skoku jest twardy ale potrzebuje mniejszej siły aby go ugiąć. Jak napompuje 110 psi to wogóle nie ma sagu, nie wybiera małych nierówności.
Zrobiłem mu serwis, przelałego go na nowo i przez chwile było ok ale po paru ugięciach znowu jest twardy. Myśle że to wina solo air, nie chce jej rozbierać bo nie mam pojecia jak jest zbudowana i jak działa.
Miał ktoś podobny problem? Jakieś rady?
Jeszcze jedna sprawa amorek ma tak jak by 1 mm martwego skoku, taki luz w lini góra- dół, taki luz miał odkąd go kupiłem.
Upss.. Sorki za pomyłke. Prosze przenieść do działu serwis. Dzięki.
Zrobiłem mu serwis, przelałego go na nowo i przez chwile było ok ale po paru ugięciach znowu jest twardy. Myśle że to wina solo air, nie chce jej rozbierać bo nie mam pojecia jak jest zbudowana i jak działa.
Miał ktoś podobny problem? Jakieś rady?
Jeszcze jedna sprawa amorek ma tak jak by 1 mm martwego skoku, taki luz w lini góra- dół, taki luz miał odkąd go kupiłem.
Upss.. Sorki za pomyłke. Prosze przenieść do działu serwis. Dzięki.
-
- Kontakt:
Re: [Amortyzator] Boxxer team z solo air - bez sagu
W foxie podobnie było gdy było za dużo oleju w komorze powietrznej.
Lub tak jak podaje kolega uszczelki puszczają i robi się za duże ciśnienie w wstępnej komorze ( nie wiem jak to się nazywa ) .
Lub tak jak podaje kolega uszczelki puszczają i robi się za duże ciśnienie w wstępnej komorze ( nie wiem jak to się nazywa ) .
Jo
To oczywiste że to solo, Ty rozbierałeś amor bez zaglądanie do powietrza?
I do tego jeździłeś tak? 
Spuść, powietrze, ściągnij manuala ze strony RS'a i do dzieła
Uszczelki trzeba wymienić, może w środku rozpadł się (mi kiedyś seger zsunął się z góry). Banalna budowa, banalna sprawa, nie warto nawet klawiatury męczyć na pisanie o tym na forum... Use your brain.

Spuść, powietrze, ściągnij manuala ze strony RS'a i do dzieła

Ok zrobiłem serwis solo air, pracuje ładnie, luzu nie ma, tylko jest jeden problem, amor wykorzystuje 170mm skoku i więcej sie nie ugnie. Nawet jak wypuszcze powietrze to dochodzi tylko do 170 mm.
Jakieś wskazówki co jest nie tak ?
Dodam że oringi zostały zmierzone w sklepie i dobrane na wymiar, do motion control wlałem 150 ml, do sprężyny około 5 ml, i po 30 ml oleju smarujacego do dolnych goleni.
Jakieś wskazówki co jest nie tak ?
Dodam że oringi zostały zmierzone w sklepie i dobrane na wymiar, do motion control wlałem 150 ml, do sprężyny około 5 ml, i po 30 ml oleju smarujacego do dolnych goleni.
-
- Kontakt:
Nalałeś za dużo oleju do dolnych goleni.Fest3r pisze:Dodam że oringi zostały zmierzone w sklepie i dobrane na wymiar, do motion control wlałem 150 ml, do sprężyny około 5 ml, i po 30 ml oleju smarujacego do dolnych goleni.
Według instrukcji serwisowej Rock Shoxa powinno być tak:
prawa goleń z motion control: od góry 150ml 5W; od dołu 15ml 15W
lewa goleń: od góry 30ml 15W; od dołu 15ml 15W
Odezwij sie na priv to podeśle ci instrukcje na maila... chyba ,że znajdziesz ją sam na stronie srama.
To nie było tak, ze boxxer WC od Teama mniej oleju chcial? Bo pamietam, ze mnie to bardzo zdziwilo. Nie pamietam tylko czy to w nowym roczniku bylo.lubella pisze:Nalałeś za dużo oleju do dolnych goleni.
Według instrukcji serwisowej Rock Shoxa powinno być tak:
prawa goleń z motion control: od góry 150ml 5W; od dołu 15ml 15W
lewa goleń: od góry 30ml 15W; od dołu 15ml 15W
Spaced jeśli dobrze pamiętam to do WC wlewało się 15ml (i z tym 15w uważał bym, ja stosuje zależnie od wagi jeżdżącego) + 3-5ml do Air'a, a do stalowych sprężyn (tj. team/race) wlewa się do całej lewej goleni 40ml.
Serio myślicie że 15ml zmniejszyło by skok o 30mm? Nie wiem... Pewne jest to że musi odlać ten olej, od tego bym zaczął, jeśli to ni pomoże - kolejna rozbiórka.
Serio myślicie że 15ml zmniejszyło by skok o 30mm? Nie wiem... Pewne jest to że musi odlać ten olej, od tego bym zaczął, jeśli to ni pomoże - kolejna rozbiórka.
Nalałeś za dużo oleju do prawej goleni (tej z tłumikiem i kompresją)
Tam ma wejść 150 ml oleju 5w i ani grama więcej ani mniej. Ale najpierw wylej CAŁY olej z tej goleni. Czyli wyjmij tłumiki i z nich też wylej cały olej. Do PUSTEJ goleni wlej 150 ml oleju i będzie gites
W dolnych goleniach ma być po 15 ml oleju 15w w celu smarowania, i nie jest on czuły na wahnięcia +- 5 ml.
Do goleni z powietrzem od góry wlej 5-10 ml oleju 15w, on tam też jest w celu smarowania uszczelek.
Aha, w zależności od wagi ridera zmieniamy TYLKO I WYŁĄCZNIE ciśnienie w lewej ladze (tej z powietrzem) a nie ilość oleju
(jakbym ważył 200 kg to co, miałbym nalać po brzegi lag???)
Tam ma wejść 150 ml oleju 5w i ani grama więcej ani mniej. Ale najpierw wylej CAŁY olej z tej goleni. Czyli wyjmij tłumiki i z nich też wylej cały olej. Do PUSTEJ goleni wlej 150 ml oleju i będzie gites

W dolnych goleniach ma być po 15 ml oleju 15w w celu smarowania, i nie jest on czuły na wahnięcia +- 5 ml.
Do goleni z powietrzem od góry wlej 5-10 ml oleju 15w, on tam też jest w celu smarowania uszczelek.
Aha, w zależności od wagi ridera zmieniamy TYLKO I WYŁĄCZNIE ciśnienie w lewej ladze (tej z powietrzem) a nie ilość oleju

Dobra dzięki panowie, wiedziałem że coś spieprzyłem. Jutro naleje po 15 ml oleju smarującego i sprawdze co i jak. Logicznie myśląc przez to golenie górne nie dochodzą do końca bo oleju jest za dużo i po prostu je blokuje przy ugięciu.
misio_de Przecież napisałem że do tumika wlałem 150 ml... regulacje działają ok, kompresja dopiero na 6 czyli ostatniom kliknięciu blokuje amorka.
Wiem że zmienia sie ciśnienie a nie ilość oleju
Tylko w marcokach można było dolać pare ml żeby nie dobijać amorka.
misio_de Przecież napisałem że do tumika wlałem 150 ml... regulacje działają ok, kompresja dopiero na 6 czyli ostatniom kliknięciu blokuje amorka.
Wiem że zmienia sie ciśnienie a nie ilość oleju