Sprężyna Ti
Sprężyna Ti
Czy w związku z tym że charakterystyka pracy sprężyny Ti w porównaniu do stalowej jest inna, muszę dobierać na nowo twardość czy śmiało można kupować taką samą?
Czy warto kupować używkę?
Gdzie mogę kupić sprężynę w atrakcyjnej cenie?
Szukam sprężyny ok 400lbs do FOX RC4 3.25
Czy warto kupować używkę?
Gdzie mogę kupić sprężynę w atrakcyjnej cenie?
Szukam sprężyny ok 400lbs do FOX RC4 3.25
Pipczenie z ta inna charakterystyką. Załozysz do dampera i dodasz troche tłumienia to nie jest to szczegolnie odczuwalne. Kupujesz tą samą.
A co do sprezyn 3.0 tez tam pasuje, a biorac pod uwage, długosc gwintu w rc4 to jak dosc szeroko uzwojoną trafisz to nawet 2.75 czy 2.5 styknie(a bedzie lzejsza
)
A co do sprezyn 3.0 tez tam pasuje, a biorac pod uwage, długosc gwintu w rc4 to jak dosc szeroko uzwojoną trafisz to nawet 2.75 czy 2.5 styknie(a bedzie lzejsza

ja w swoim DHX mam założoną TI 300lbs ale uwaga :P 2.25 
Długośc całkowita: 132mm
Skok roboczy dampera: 76mm
132-76=56mm
7 zwojów po 7mm każdy mamy 49mm (formalnie 5 zwojów + 2 zakończenia ale doliczam z zapasem)
56-49=7mm luzu przy dobiciu dampera
na ewentualne krecenie sagiem 
Tyle ze u siebie tylko blokuje sprezyne nie naprężając jej.
Obliczenia mogące sie komuś przydać na wypadek gdybyś chciał krotsza zakładać
Krocej juz sie chyba nie da 

Długośc całkowita: 132mm
Skok roboczy dampera: 76mm
132-76=56mm
7 zwojów po 7mm każdy mamy 49mm (formalnie 5 zwojów + 2 zakończenia ale doliczam z zapasem)
56-49=7mm luzu przy dobiciu dampera

Tyle ze u siebie tylko blokuje sprezyne nie naprężając jej.
Obliczenia mogące sie komuś przydać na wypadek gdybyś chciał krotsza zakładać

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Obliczenia dla 450lbs 3.25 fox-a oryginał z mojego dampera:
Długość: 172mm
Skok roboczy: 76mm
172-76=96mm
ilość zwojów: 11
grubość zwoju: 8mm
11*8=88mm - tyle zajmują zwoje w całej długości
96-88=8mm przy całkowitym zamknieciu dampera...
teraz już wiecie dla czego sprezyny mozna o max 2-3 obroty podkrecać?
O kurna... panowie cuda wynik praktycznie ten sam...
jest sie czego bać mam 1mm roznicy... chyba z deka ktos na idiote wyszedł
pozdro casperosensei i troyo 
Chyba własnie udowodniłem, że spręzyna 3.25 stal = 2.25 Ti
Długość: 172mm
Skok roboczy: 76mm
172-76=96mm
ilość zwojów: 11
grubość zwoju: 8mm
11*8=88mm - tyle zajmują zwoje w całej długości
96-88=8mm przy całkowitym zamknieciu dampera...
teraz już wiecie dla czego sprezyny mozna o max 2-3 obroty podkrecać?
O kurna... panowie cuda wynik praktycznie ten sam...
jest sie czego bać mam 1mm roznicy... chyba z deka ktos na idiote wyszedł

Chyba własnie udowodniłem, że spręzyna 3.25 stal = 2.25 Ti

troyo obliczen sie nie czepiam ale ok rok mam sprezyne progressive 2.5 (chyba, moze nawet 2.25 - jest krótsza znacznie od starych 3.0) i nic sie nie dzieje. Troche sie bałem na poczatku ale że dorwałem ja w cenie stalówki to zaryzykowalem i nie ma problemu. Sag podobny jak na starej 250tce gdzie miałem 35-36%
Ok czyli mógłbym zaryzykować np sprężynę 2.5 do dampera 3.25?
Cały czas mam wrażenie że krótsza sprężyna będzie miała mniejszą czułość.. Na wadze i tak oszczędzam więc bardziej zależy mi na pracy..
Jeszcze pytanie dotyczące ustawiania sagu.. Czy poprawnym jest mierzenie odległości eye to eye, czy należy mierzyć tylko skok roboczy dampera? Jeśli tak to czy lizyć do odbojnika czy do końca? Może macie jakiś inny patent.. np wysokość suportu względem podłoża?
Cały czas mam wrażenie że krótsza sprężyna będzie miała mniejszą czułość.. Na wadze i tak oszczędzam więc bardziej zależy mi na pracy..
Jeszcze pytanie dotyczące ustawiania sagu.. Czy poprawnym jest mierzenie odległości eye to eye, czy należy mierzyć tylko skok roboczy dampera? Jeśli tak to czy lizyć do odbojnika czy do końca? Może macie jakiś inny patent.. np wysokość suportu względem podłoża?
Masz damper 3.0, nie 3.25 tylko fox daje lekko nadwymiarowe sprezyny do damperów.
Sag mierz na tłoku, nie do odbojnika. 30-40% zaleznie od preferencji ugiecia dampera na tłoku ma byc. Przesun sobie odbojnik na 0mm i zobacz ile sie przesuwa pod tobą.
A na czułosci nic nie tracisz, a w bezpieczniejszy sposób oszczedzasz niz gdzie indziej w rowerze
Sag mierz na tłoku, nie do odbojnika. 30-40% zaleznie od preferencji ugiecia dampera na tłoku ma byc. Przesun sobie odbojnik na 0mm i zobacz ile sie przesuwa pod tobą.
A na czułosci nic nie tracisz, a w bezpieczniejszy sposób oszczedzasz niz gdzie indziej w rowerze

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Zauważ, że stalówki mają grubsze prętycasperosensei pisze:off_road to dlaczego są produkowane do tych damperów spręzyny o tkaiej dlugośći? Myśle, że mają tam ludzi mądrzejszych niż cale to forum razem wzięte...

A jeśli Ci chodzi o tytan, to przy tych mniejszych już nie masz pełnej regulacji naprężenia

ja tam bym nie próbował być mądrzejszy od producentów, nie wydaję mi się żeby specjalnie robili za długie sprężyny tytanowe.
Miałem na uczelni materiałoznawstwo, ale na wydziale elektrycznym także w tej sprawie pojęcie mam nikłe, może niech się wypowie jakiś absolwent/student mechaniki.
żeby potem nie było akuku

Miałem na uczelni materiałoznawstwo, ale na wydziale elektrycznym także w tej sprawie pojęcie mam nikłe, może niech się wypowie jakiś absolwent/student mechaniki.
żeby potem nie było akuku