Marzocchi 888 RC3 - czy warto dopłacać do EVO?

luke_
Kontakt:

Marzocchi 888 RC3 - czy warto dopłacać do EVO?

Post autor: luke_ »

Witam,

jestem na etapie zakupu amortyzatora do swojego rowerka FR.
Na razie rower to Giant Faith z 2006 roku, ale docelowo będzie to najprawdopodobniej nowe Demo.
Jestem praktycznie zdecydowany na 888 RC3.
Mam bardzo dobrą ofertę na 888 RC3 z 2009 roku (3 lata gwarancji w PL, nówka), oraz na 888 RC3 EVO z 2011 roku (też nówka, ale z USA).

Ten EVO kusi jak cholera - chociaż nie mam w Polsce gwarancji.
To dokładnie ten model:
http://www.marzocchi.com/System/58045/M ... 2-ok_4.jpg

Różnica między tymi dwoma ofertami to około 600zł.

I teraz pytanie - czy warto dopłacić to, zakładając że amor ma posłużyć również już w kolejnej ramie?
Czy będzie to jednak zdecydowany overkill dla gościa który zaczyna jazdę grawitacyjną?

Z góry dzięki za wszystkie opinie.
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Ja bym zdecydowanie brał Evo. Jest znacznie lżejszy i ma rozbieralny tłumik czyli zawsze ja ci praca nie podejdzie do jakiegos ogarnietego serwisanta mozesz odesłac na retune.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

bierz evo.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
kubuspunxdh

Re: Marzocchi 888 RC3 - czy warto dopłacać do EVO?

Post autor: kubuspunxdh »

Evo :)
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

W rc3 evo masz możliwość ustawienia bardzo precyzyjnie szybkiej kompresji dzięki wymiennemu elementowi odpowiedzialnemu za szybką kompresje (zdjęcie poniżej).

Obrazek
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

ablee ciekawe jaka bedzie cena zaworu w gregorio :D
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ablee
Kontakt:

off_road zawór jest w komplecie.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

off_road pisze:ablee ciekawe jaka bedzie cena zaworu w gregorio :D
Skoro stać na amor za sporo kasy to czemu nie na zawór ;)
off_road
moderator
Kontakt:

Panowie ale mowa o customowym zaworze :P bo akurat ten element jest wymienny w tym tłumiku ;)
cos a'la sprezyny np oryginalnie mamy srednie a sa jeszcze do kupienia mietkie/twartkie ;) Proponuję doczytać o tym elemencie. :D

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ablee
Kontakt:

off_road zmień dilera . . .
off_road
moderator
Kontakt:

ablee pisze:off_road zawór jest w komplecie.
zawór czy zawory? ;>
Piszesz w sensie ze tylko ten jeden jest dołączony czy kupując mamy zestaw kolejnych ktore mozemy zastosować wedle swojego widzi misię?
Wybacz, ale stwierdzenie iż zawór jest w komplecie a później zmień dealera nie rozwiewa wątpliwości mych ;)
i weź tu człowieku wyluzuj na forum ;) hehe to od razu zmień dealera :P

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
kubuspunxdh

...
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

kubuspunxdh pisze: niema sie co spiętrzać sa ludzie którzy pomogą to wyjaśnić otóż tłumik RC3 Evo to nic innego jak zmodyfikowany HSCV z możliwością rozebrania go, wycofanie HSCV miało parę powodów: miedzy innymi, lubiły się tłoki rozkręcać,w późniejszych modelach rc3 urywać tłumienie kompresji na dole , shimy ( blaszki zaworu dolnego ) lubiły sie odkształcać, a sam trzpień prowadzący tłumik "lubił się urywać" jak ktoś miał w danym momencie nadmiar boskiej siły wiec dzięki kilku Panom w tym jedna osoba z Polski miała wpływ na wprowadzenie tłumika RC3 Evo.. tyle historii.. wspomniany w/w zawór jest w komplecie z amortyzatorem i jest on elementem stałym. Wymienia sie tylko same Shimy ! sam ten zawór jest całkowicie rozbieralny ( zdjęcia na moim profilu PB ) co bardzo poprawia ego wśród innych marek i amortyzatorów, rozbierając ten tłumik miał na celu wyeliminowanie głównie wad HSCV, a przy okazji dodanie ciekawej opcji w formie zmiany shimów ( trochę bardziej zaawansowani wiedzą co daje ta możliwość ) w razie chęci zagłębienia sie w temat zapraszam do dalszej spokojnej rozmowy Pozdr.
Fajnie, dodają patenty z Monstera jako całkowicie "nowe" ;] :P
kubuspunxdh

MUSZEL pisze:
Fajnie, dodają patenty z Monstera jako całkowicie "nowe" ;] :P
no nie do końca :) monster miał to do siebie że tłumikiem była cała goleń :) i troszkę inaczej rozmieszczone poszczególne rzeczy.... wiec rc3 evo jest nowe.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

kubuspunxdh pisze:w razie chęci zagłębienia sie w temat zapraszam do dalszej spokojnej rozmowy
W sumie chciał bym się trochę dowiedzieć o shimach i temu jak działają, jak bardzo się odkształcają. Nie znam osobiście ale wiem że w łodzi jest osoba która ten temat ma tak obcykany że w głowie widzi jaki wpływ dana zmiana będzie miała(słyszałem coś o propozycji pracy u Foxa tylko za to że wytknął im wady i dał propozycje na targach). Na pewno spory udział ma w tym doświadczenie ale ciekawi mnie czy są mniej więcej jakieś podstawy które pozwolą się tym bawić skuteczniej niż na chybił trafił... Bo to że jak zrobię cieńszą(mniejsze powierzchnie shimów trzymające ten główny duży) piramidkę to tłumienie będzie mniejsze a jak grubszą to większe. Jak zrobię podwójną piramidkę(mam to w swoim dhxie teraz - ale to jedno ze standardowych zaworowań foxa) to będzie większe tłumienie przy mocniejszym ciosie itp... I w sumie nie wiem czy to wystarczająca wiedza i teraz tylko doświadczalnie czy może coś jeszcze.

W Evo można wysunąć tłok z rurki tłumika dołem? Czy może ten element nadal jest nie do wycięcia?

I co trzyma ten pierścień segera na tłumiku? Bo nie mogłem się zebrać żeby go zdjąć(mimo tego że tłumik hscv kompresji leży za moimi plecami już kilka miesięcy xD).
kubuspunxdh

podam przykład zurzycia shimów --> Obrazek to pochodzi akurat z Dorado...
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

kubuspunxdh pisze:no nie do końca monster miał to do siebie że tłumikiem była cała goleń i troszkę inaczej rozmieszczone poszczególne rzeczy.... wiec rc3 evo jest nowe.
jak to tłumikiem była cała goleń...? :shock:
masz goleń i tłumik, tak jak w 888, tyle że sporo większe jedno i drugie (tłumik w Monsterze ma ok 30mm średnicy)... Nie rozumiem Twojego swierdzenia
kubuspunxdh

kubuspunxdh pisze:
jak to tłumikiem była cała goleń...?
masz goleń i tłumik, tak jak w 888, tyle że sporo większe jedno i drugie (tłumik w Monsterze ma ok 30mm średnicy)... Nie rozumiem Twojego swierdzenia
fak... tycznie :D dawno nie robiłem go .... :) będzie okazja odświeżyć wiedzę w jego temacie bo mam akurat na serwisie do zrobienia :] coś mi zadzwoniło tylko nie w tym kościele... ;)
luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

Dzięki kubuspunxdh za wyczerpujące informacje :)

Czyli jak rozumiem, mimo że nie będę miał gwarancji w Polsce, warto dołożyć te 600zł do RC3 EVO z 2011 roku?

Pozdrawiam
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
ODPOWIEDZ