Avid elixir 3 Vs Shimano SLX

sloma12p1
Kontakt:

Avid elixir 3 Vs Shimano SLX

Post autor: sloma12p1 »

hej, mam dylemat ;p nie wiem czy wybrać Avida elixir 3 czy Shimano SLX ;p Avid mnie bardziej przekonuje ponieważ w zestawie dodawaja tarcze oraz ladnie sie prezentuje a w szimano nie ;x

avid- http://allegro.pl/hamulce-avid-elixir-3 ... 85447.html

shimano - http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-shim ... 59187.html
ak47

Post autor: ak47 »

Na aukcji ,którą podałeś, Elixir 3 sprzedawany jest bez tarczy.

SLX jest słabszy i ma gorszą modulację. Ale za to jest zupełnie bezawaryjny i nie łapie luzów na klamce.

Elixiry jest naprawdę mocarny, ale klamka potrafi nawalić jeżeli ktoś bawi się tzw. klikaczem.

Jeżeli chcesz kupić hamulec na dłużej niż rok, nie masz źródła dochodu i sponsorują Cię babcia lub rodzice - wybierz SLX.
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

sloma12p1 pisze:Avid mnie bardziej przekonuje ponieważ w zestawie dodawaja tarcze
Nie wiem kto uczył Cie czytać,

"Licytujesz hamulec przewód i zasisk( Przód lub Tył)
BEZ TARCZ
"

Ja tam bym brał SLX, sam na niego będę polował niedługo :)

@UP

Uprzedziłeś mnie :D
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

SLX nie miałem. Za to na Elixir 3 jeżdżę już któryś miesiąc z kolei. Hamulec, jak pisze ak47, bardzo mocny z dobrą modulacją. U mnie bezawaryjny. Polecam!
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Slx ma problemy ze szczelnością zacisków , kity do naprawy avida kupisz , shimano już nie. Elixir jest zdecydowanie mocniejszy w działaniu.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Elixiry mocniejsze i dużo części drobnych, tanich na rowerowy.com stoi.
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Slx ma problemy ze szczelnością zacisków , kity do naprawy avida kupisz , shimano już nie. Elixir jest zdecydowanie mocniejszy w działaniu.
Tja, zestawy uszczelek do Avida kupi, ale cena większa niż nowy zacisk/klamka Shimano. Poza tym jak sie dobrze zakręcić można zamówić dorobienie uszczelek do zacisku Shimano (zamawiałem, 8,50 sztuka, dodatkowo lepsze niż oryginały). Wymiana klocków na metaliczne w SLXach doda hamulcowi więcej mocy. No i odpowietrzanie Shimano łatwiejsze, wystarczy strzykawka i kawałek gumowego wężyka, do Avida trzeba specjalny zestaw.
ak47

Post autor: ak47 »

Gdyby nie wyrabiające się gniazdo tłoka w klamce w Elixirze - poleciłbym E3. Tłok kosztuje 99zł :) Zawsze można jeździć z ogromnymi luzami, ale po co psuć sobie nerwy. Oczywiście gniazdo samo z siebie się nie wyrabia - niszczy się przez odpychanie klamki od kierownicy.

Jeżeli będziesz się pilnować z klamką, to Elixir będzie lepszą opcją.
ODPOWIEDZ