[Czantoria] wpuszczają rowerzystów.

kosq3
Kontakt:

[Czantoria] wpuszczają rowerzystów.

Post autor: kosq3 »

Link do info z gazety:
http://bielskobiala.gazeta.pl/bielskobi ... ystow.html

Najważniejsze info:
Wystarczy podejść z rowerem do dolnej stacji. Gdy nadjedzie odpowiednia kanapa, rowerzysta wygodnie usiądzie, a obsługa kolejki sama zawiesi jego rower z tyłu. Na górnej stacji wystarczy go zdjąć z haka.

Szefostwo kolejki przygotowuje się do uruchomienia trasy zjazdowej dla rowerów o długości 2,6 km, która zostanie wytyczona w miejscu niebieskiej trasy narciarskiej po istniejących drogach leśnych. Trwają właśnie uzgodnienia z właścicielami terenu. Trasa będzie przeznaczona dla zaawansowanych rowerzystów wyposażonych w odpowiedni rower, kask i ochraniacze.

Z myślą o tych, którzy ubrudzą swój rower na szlakach i leśnych duktach, przy dolnej stacji kolejki powstanie także specjalne stanowisko do mycia rowerów.

Koszt wjazdu na Czantorię wraz z rowerem jest tylko o 2 zł droższy od biletu dla pieszego turysty i kosztuje 15 zł.
Ciekawe co ich przekonało do nagłej zmiany zdania i wpuszczeniu rowerzystów na kolejkę ;D, z tego co ja pamiętam to nie wpuszczali przez wypadek, który tam był dawno temu, chyba nawet był gdzieś na stoku znak zakazu zjazdu ;D.
Znalazłem ten znaczek ;)
http://www.pinkbike.com/photo/2420312/

Szkoda że to wszystko się dzieje o 2 lata za późno i o parę złotych za drogo ;>

edti: Jeszcze info ze strony wyciągu http://czantoria.net/aktualnosci/wielki ... czantorie/
B3ZRADNY
Kontakt:

Post autor: B3ZRADNY »

Prawie wszystko spoko, tylko ta cena wjazdu trochę nieteges :D Chyba ktoś sobie zapomniał, że my jedziemy tylko w jedną stronę, a z powrotem "na własną rękę" organizujemy sobie zjazd, a nie wjeżdżamy, jeździmy sobie u góry i znów na wyciąg i na dół ^^
utros
Kontakt:

Czantoria reaktywacja?

Post autor: utros »

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... ystow.html

Ktoś coś wie?
Czyżby pozazdrościli Palenicy?Jest potencjał ale cena skutecznie odstrasza chyba ze zrobia ceny porownywalne do innych mijscowek co raczej jest nierealne.Suma sumarum bedzie miejscowka dla tych co nie maja co z pieniedzmi robic.
first learn to be humans then learn to ride bike!!!
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

15zl za wjazd :lol:
W miejscu, w ktorym nas nie znosza.
Czyzby mieli mniej turystow i starali sie jakos podbic dochody?
Znajac Czantorie, to za rok czy dwa znow zamkna kolejke dla rowerzystow.

...Ale mam ubaw z ta cena :mrgreen:
Za 10 wjazdow na Czantorie moge sobie zafundowac 2 wyjazdy do Wisly (albo do Szczyrku... albo raz do Szczyrku raz do Wisly), i to wliczajac paliwo.

Zeby uzmyslowic sobie, jak niebagatelnie idiotyczna jest ta cena, wystarczy zerknac na ceny wjazdow w WHISTLER.

Dzienny karnet w Whistler kosztuje 55CAD = ~160zl
Czyli robiac 10 zjazdow dziennie, wychodzi 16zl za wjazd.
Tyle co... na Czantorie :lol:
SebaB_B
Kontakt:

Post autor: SebaB_B »

15 zł !? Tyle co w Bielsku na Szyndzielnie (ulgowy)! Ja dziękuje wolę już na Stożek albo Palenice.
http://www.pinkbike.com/u/sebabb/
///Adamus
Kontakt:

Post autor: ///Adamus »

E tam! Dobrze że coś ruszyło. Cena z pewnością ulegnie zmianie po wprowadzeniu karnetów przykładowo całodziennych. Turyści którzy jednorazowo będą wyjezdzać na rowerze zapłacą tą cene, w końcu to tylko 2zł drożej niż bez roweru ;)
Mimo wszystko 13 zł bez roweru na czantorie to też lekka przesada, ale ludzie korzystają
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Nic sie nie zmieni i tak. Tak jak byli nie przyjazni tak beda. Za duzy ruch dalej maja i dopiero jak dupe im ściśnie mocno to sie zastanowia ale tego to chyba połowa forum nie dożyje przy naszym narodowym zwyczaju odwiedzania miejsc z dziecinstwa do konca zycia.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Palenica, Wisła, Koninki - Powody zmiany nastawienia Czantorii. Czy długotrwałe? Powątpiewam, bo kto przyjedzie na Czantorie, skoro kilka km. dalej ma Palenice, gdzie infrastruktura już istnieje, ciągle, sukcesywnie powiększana o nowe elementy. Inne rejony kraju mają do wyboru Koninki gdzie zaawansowanie prac powala na kolana, potem Słowacja itd. Jak dla mnie zbędny "gest" ze strony zarządu Czantorii, i do tego są prawie 4 miesiące do tyłu, bez budowniczego, i prawdopodobnie bez budżetu jakim dyskomuje Michał w Koninkach, i Wiktor na Palenicy...
///Adamus
Kontakt:

Post autor: ///Adamus »

Stworzenie typowej trasy DH na czantorii byłoby raczej sukcesem. Palenica, Wisła super, ale wydaję mi się że właśnie w Polsce brakuje trasy ok. 4min. typowo zjazdowej. Czantoria ma właśnie taki potencjał. Ale na to trzeba byłoby z roku i mnóstwo par rąk. Narazie mamy tylko Czarną która przoduje wśród tras DH.
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

///Adamus pisze: Cena z pewnością ulegnie zmianie po wprowadzeniu karnetów przykładowo całodziennych.
Nawet jesli, to do jakiego poziomu spadnie?
10zl/wjazd to wciaz niedorzeczna cena, a to juz ~30% znizki.

Moja opinia o czantorii jest na tyle zla, ze cena musialaby byc naprawde dobra, a jakosc trasy perfekcyjna, zebym rozwazal przyjazd tam. Ostatni raz bylem tam 7 lat temu i od tego czasu nawet przez chwile nie tesknilem.
Jesli trasa na czantorii bedzie przecietna, a cena >8PLN, to zdecydowanie wole Wisle, w ktorej zawsze wita mnie mila obsluga, trasa jest bardzo dobra a cena niewygorowana.
spz
Kontakt:

Post autor: spz »

Łohohoho, srogo sie zasmialem.
15zl za wjazd. Pierwsze 15zl na zapoznanie z trasa, drugie - niesmialy zjazd, trzeci - pewniejszy, czwarty - rozkrecilem sie a juz nie mam kasy na piaty a dopiero 2h minely :D
http://spinacz86.pinkbike.com/
Zeman
Kontakt:

Post autor: Zeman »

Czyżbym posiał zamęt w okolicy:) ciekawe kiedy Szczyrkowianie się ogarną że im rowerzyści pojechali do Wisły i Ustronia i rozpaczliwie jak czantoria będą prosić żebym wrócił wybudować hopki które później potną piłą "życzliwi". Wiecie jaki jest scenariusz na najbliższe lata dla naszego kraju. Że Polska stanie się krajem o największym zagęszczeniu Bike Parków na 1 ridera w europie, bo u nas to ze skarajności w skrajność jak nie można to wcale jak 1 to i wszyscy, jednak ta skrajność mi odpowiada, tylko szkoda ze to o jakieś 5 lat za późno. Ale "niech się dzieje wola nieba" ja mam mnóstwo siły i pomysłów.

I jak władze Czantorii przekonają nadleśnictwo do puszczenia rowerzystów to osobiście uścisnę i pogratuluje temu kto to zrobił. Podkreślam mówimy o oficjalnej oznaczonej trasie na czantorii biegnącej po terenach należących do Administracji Lasów Państwowych.
http://www.bikeparkpalenica.pl tu się jeździ!!!
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Witor - wolalbym zeby dali ci kase na koparke i inne zabawki niz kazdego człowieka co na oczy widział rower zmuszali zeby kopał im trasy na miescowce bo wyjdzie jak to zwykle u nas - duzy wybór ale wszystko mierne bedzie.
Zeman
Kontakt:

Post autor: Zeman »

Spaced Jestem otwarty na propozycje :) koparki przyjmuje w każdej ilości kasą też nie pogardzę i mam nadzieje ze to co zrobię na Palenicy nie uznasz za mierne :)
http://www.bikeparkpalenica.pl tu się jeździ!!!
ODPOWIEDZ