Stłucznie stawu skokowego a jazda??

artin.van.bruyen
Kontakt:

Stłucznie stawu skokowego a jazda??

Post autor: artin.van.bruyen »

ello.
dziś przy trixowaniu na streecie zrobiłem unfall ;/ mam stłuczenie stawu skokowego, dowiedziałem się że dość długo nie będę mógł śmigać tylko spokojnie jeździć ;/ czym jestem załamany bo lato się zaczyna a tu takie coś :(
miał ktoś taką przygodę i może coś o niej powiedzieć jak to jest w rzeczywistości??
tikk
Kontakt:

Post autor: tikk »

Ja miałem mocne zwichnięcie stawu skokowego. Minimum 7-10 dni usztywnienia ( ja miałem gips) - ZERO chodzenia. Potem 3 tygodnie orteza i mocne oszczędzanie nogi. Bolało (kłuło) przy chodzeniu jakiś miesiąc. Smarowanie maścią Reparil Gel N. Jak to pierwszy taki uraz i ma być później dobrze to zastosuj się się do zaleceń ortopedy. Jak nie posłuchasz to będzie ci odnawiać do końca życia. Według mnie lepiej złamać niż zwichnąć :D
tikk
artin.van.bruyen
Kontakt:

to się też dowiedziałem od znajomych ;/ załamka
MichaelBiker
Kontakt:

Post autor: MichaelBiker »

stluczenie stawow to najgorsze co moze byc.. sam kiedys mialem stluczony staw lokciowy to nie moglem zginac reki przez jakies 2-3 tygodnie, a jesli juz to tak delikatnie ale z wielkim bolem ;/ przejdz sie moze z tym do lekarza zeby to obadal ;)
artin.van.bruyen
Kontakt:

byłem na pogotowiu postawili diagnoze itp. jutro aby do poradni chirurgicznej
spz
Kontakt:

Post autor: spz »

Ja gralem dlugo w tenisa ziemnego. Kiedys zrobilem sobie cos takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=o9-U_Iv0O78&NR=1
tylko, ze nie zerwalo sie wiezadlo ;) 3 dni utykalem. Za tydzien znowu gralem. A kiedy jeszcze raz tak samo stanalem stopa to po 10min wrocilem do gry bo juz wiezadla naciagnely sie od ostatniego razu ;)

A teraz od roweru mam jaja z biodrem :roll:
http://spinacz86.pinkbike.com/
artin.van.bruyen
Kontakt:

spz troszkę mnie pocieszyłeś ;] coś podobnego wywinąłem ale mniej drastycznego ;p
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

Moze tez Cie troche pociesze, pare lat temu na snowboardzie podczas przekrecenia 360 zerwalem wiazadla stawu skokowego, jako ze bylo to na obozie to nigdzie z tym nie bylem, na zadnym pogotowiu, poprostu pare dni nie jezdzilem. jakies 3-4 tygodnie pozniej jak opuchlizna nie chciala zejsc i dalej bolalo postanowilem z tym pojechac na pogotowie, tam zrobili mi usg i rtg, i wyszlo to co wyszlo. mialem 6 tygodni chodzic ortezie. efekt byl taki ze po tygodniu juz smigalem na rowerze, i jedynym utrudnieniem bylo to ze nie moglem zalozyc jednego ochraniacza, bo wtedy sie smigalo w takich ochraniaczach kolano/golen. moja orteza miala takie "poduszki powietrzne" zeby lepiej do nogi przylegala, po paru dniach te poduszki popekaly :P efekt jest taki ze od tamtego czasu (ok 6-7 lat wstecz) nic mi sie z ta noga nie dzieje, a nie oszczedzalem jej nigdy ;p tak wiec nie martw sie i rob swoje :P
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

takie brudy to wychodzą na starość, a nie jak ma się dwadzieścia kilka lat ;]
Taran96
Kontakt:

Post autor: Taran96 »

artin.van.bruyen Ja cię moge jedynie pocieszyć tym , że do Wiosny 2012 na rower nie wsiąde . I co tu zrobić.
[K]
-Amor (+180 skoku,najlepiej 2 półka) ,
-Manetka Sram(używana,9 biegów),
-Korby,
-Hebel.
Oharo
Kontakt:

Post autor: Oharo »

Miałem identyczny uraz. Skręciłem kostkę gdy wpadłem do wgłębienia na boisku... Skręcona kostka i rozlana torebka stawowa... 3 dni leżałem w bandażu gipsowym (byłem to nastawić u kręglarza), powiedział żebym minimum tydzień nie przesilał tej kostki, miałem ją potem smarować reparil'em. Po tygodniu zrzuciłem ten "gips" założyłem dojść mocny ściągacz i wyruszyłem na podbój lasu :D
;o
Kontakt:

Post autor: ;o »

Ja w zeszla sobote rowniez doznalem urazu kostki, w niedziele zglosilem sie do lekarza. Uznal, ze to stluczenie i zeby oszczedzac noge(nie bylo przeswietlenia itp, tylko na dotyk mnie zbadal). Zastosowalem sie do tych zalecen, jednak bol sie nasilal, w piatek nie moglem juz noga ruszyc wiec po raz kolejny poszedlem do szpitala.

Tym razem oprocz zmarnowania 4godzin w roznych kolejkach udalo mi sie w koncu zrobic przeswietlenie. Lekarz jakis mlody, dopiero po studiach i widac bylo, ze mial do mnie pretensje, ze w ogole zyje... W koncu uznal, ze jest to skrecenie i naderwanie stawu skokowego oraz ze wpakuje mnie w gips na 10dni, ktory nastepnie mam zmienic na orteze.

Od piatku chodzilem w gipsie do dzisiaj, bo rano bylem u ortopedy. Gips jak wiadomo to raczej najgorsze wyjscie przy skreceniu, na dodatek ten 'lekarz' zle mi go zalozyl i oprocz uciskania i wiekszego bolu nic nie dawal. Dostalem od ortopedy skierowanie na kolejne przeswietlenie oraz recepte na orteze stawu skokowego. Problem w tym, ze pomijajac juz rower od pazdziernika zaczynam pierwszy rok na awfie i ta noga raczej bedzie mi potrzebna :/

Wie ktos z Was moze jak ma sie taki usztywniacz: http://rowerowy.com/ubrania_buty_ochron ... /racebrace do tych, ktore mozna wykupic na te recepte? Mozna chodzic w nim zamiast w tym specjalnym 'medycznym'? Czy jest to tylko taki usztywniacz na potem, jak juz ponosze ten profesjonalny i przejde rehabilitacje? Zalezy mi przede wszystkim na tym, zeby szybko sie z ta kontuzja uporac ale nie chcialbym tez zeby sie to pozniej odnawialo... Macie jakies niezawodne sposoby?
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

popatrz na usztywniacze siatkarskie. A jeżeli boisz sie o staw to zakładaj je do kazdej jazdy na rowerze czy uprawiania jakieś urazowego sportu( jeżeli nie krępują one zbytnio ruchów)
;o
Kontakt:

Post autor: ;o »

SkowronWro - to napewno, pewnie przez conajmniej rok po kontuzji bede musial jezdzic w tym usztywniaczu, tyko ciekawi mnie czy moge kupic ten 661 teraz, 1,5tyg. od urazu i uzywac go jako usztywniacza rehabilitacyjnego czy dopiero po zakonczeniu rehabilitacji w usztywniaczu takim jak np. ten http://www.rehmed.com.pl/pl/universal-a ... irrup.html
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
Roslina
Kontakt:

Re: Stłucznie stawu skokowego a jazda??

Post autor: Roslina »

Ciesze sie ze kazdy tu pociesza kolege i wspiera go duchowo ale nie od strony technicznej.jestem rehabilitantem,masazysta i nstr.kulturystki.Tak tym moge sie poszczycic i wspolpracowalem z ortopedami,traumatologami tymiktorzy rowniez w sporci pelnili swoje funkcje.Mam prosbe drogi poszkodowany sluchaj sie lekarza i popros o dobra rehabilitacje.Laser,pole magnetyczne,kriotterapia miejscowa,ultradzwieki i cwiczenia.Wez taki srodek ja Animal flex uniwersala.Wyslij mi na pric\vva co lekarz dal a ja lukne i obadam czy sie postaral.Jesli chodzi o opaski uciskowe,usztywnienia to z tym ostroznie.Niektore z nich odciazaja prace naszych miesni i sciegien i mozemy nie poczuc kiedy znow cos walnie.Pozdrawiam.Jesli wysleszz mi na prv.to o co prosze to bedzie pierwszy krok do tego by sie dowiedziec czy Ci zalezy i doprowadzisz sie do formy.
LIKE ROCK LIKE A PLANET LIKE A FUCKING ATOM BOMB....
Bad Religion
ODPOWIEDZ