RS DOMAIN 318 U-TURN (Objawy braku oleju)

Sert93
Kontakt:

RS DOMAIN 318 U-TURN (Objawy braku oleju)

Post autor: Sert93 »

Jako, że mój Domain, chociaż ma dopiero pół roku, poci się nieustannie przy pokrętle regulacji, chciałem Was zapytać jakie są objawy braku, a raczej umknięcia części oleju przez pokrętło. Mam wrażenie, ale nie jestem pewien czy jest to tylko wrażenie, że mój wideł zrobił się bardziej miękki, co nie znaczy, że wybiera lepiej, wręcz przeciwnie...
Z góry dzięki za odpowiedzi.

@DOWN

To zrobię po sezonie, na razie nie chce nic ruszać, po prostu nie jestem pewien czy to wina częściowego braku oleju, tak więc proszę jakie objawy mogą być, kiedy w widle nie znajduje się odpowiednia dawka oleju, upośledzenie pracy, zmiana twardości itp...
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Zmień na pełną śrubę i dolej 20ml. Mi pomogło.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

U mnie poszła uszczelka w Totemie i połowa oleju z tłumika poleciała do dolnych goleni. W pracy to tak działa, że dużo słabiej czuć wolną kompresję. Swoją drogą nie możesz odkręcić korka i tylko zajrzeć do środka na jakim poziomie jest olej? ;)
wojak1992
Kontakt:

Post autor: wojak1992 »

Nie będzie Ci działać regulacja kompresji - u mnie tak było jak mi olej uciekł przez śrubę u dołu :)
2011 :
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=59007
Sert93
Kontakt:

Poprzez korek masz na myśli śrubę od pokrętła tłumienia odbicia? Na jakim poziomie powinien być olej? Jestem kompletnym laikiem, jeżeli chodzi o serwis amortyzatorów ^^
wojak1992 pisze:Nie będzie Ci działać regulacja kompresji
Już się pogubiłem w tych nazwach, regulacja kompresji to które to jest pokrętło?
Aipo3
Kontakt:

Post autor: Aipo3 »

Sert93 pisze:Już się pogubiłem w tych nazwach, regulacja kompresji to które to jest pokrętło?
To jest to niebieskie pokrętło. Czerwone na dole odpowiada za tłumienie odbicia.
Sert93
Kontakt:

Dzięki za wyjaśnienie, w takim razie regulacja kompresji chodzi, czuć wyraźną różnicę pomiędzy dwoma skrajnymi ustawieniami pokrętła, więc tylko pewnie wydaje mi się, że praca amora dostała upośledzenia, ale czas pokaże!
wojak1992
Kontakt:

Post autor: wojak1992 »

Mówiąc poprzez korek miał na myśli żebyś odkręcił to niebieskie pokrętło, , wyciągnął tłumik kompresji i obczaił na jakiej wysokości jest olej ;) Ale wątpię żeby to Ci coś dało bo pewnie nie wiesz na jakim poziomie powinien on być ;) Weź przekręć to górne pokrętło do oporu w prawo, pouginaj amora, jeśli nie będzie różnicy po przekręceniu i przed to dolewaj po 10 ml oleju aż ją poczujesz :)

EDIT: uprzedziłeś mnie :)
2011 :
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=59007
kosq3
Kontakt:

Post autor: kosq3 »

Jak ma tylko pół roku to dawaj na gwarację, jeśli ją masz.
U mnie domain pocił się przy regulacji odbicia ( na dole czerwone pokrętło ) ale to tylko czasem po serwisie. W moim przypadku ciekł sobie olej smarujący z dołu goleni.
Znowu patrząc na to, jakie objawy wypisałeś to wygląda to tak, jakby ci ciekł z komory tłumika, to to już poważniejsza sprawa.

Serwis na pewno się mu przyda, lub chociaż wymień olej smarujący, bo to prościzna.
Wg. instrukcji rs'a, lewa goleń 15ml 15w, prawa 10ml 15w.
Lub zrób jeszcze tak jak wyżej jest opisane, nie baw się w dolewanie, tylko wylej olej do jakiegoś pojemnika z miarką powinno go być dokładnie 200ml 5w. Jeśli będzie ok i w dobrym stanie to z powrotem do amora, jak ci szkoda kasy na olej ;>
Shibby
Kontakt:

Post autor: Shibby »

Proponuje też dać smaru miedzy uszczelki, najlepiej Judy Butter.
Wydatek może nie mały, ale raz na długi czas i do tego pewny.
Sert93
Kontakt:

To pewnie zrobię serwis po obozie, jeszcze Domain się pomęczy ze "starymi" płynami w środku, przed obozem już nie zdążę. Dzięki wszystkim za pomoc :)
ODPOWIEDZ