Witam,
Mój damper Manitou Swinger 6-way właśnie wyrzygał cały olej i obecnie przy powrocie uderza dość mocno, jakby nie było elastomera (sprężyny negatywnej). Po zdemontowaniu go i wyjęciu sprężyny, wcisnąłem tłok ręcznie ale nie jestem w stanie go z powrotem cofnąć - sądzę więc że potrzebuje porządnego serwisu.
W związku z tym chcę zlecić kompletną odbudowę, z wymianą na nowe wszystkich elementów jakie się z czasem wymienia (sprężyna negatywna, uszczelki pokrętła tłumienia kompresji, wszystkie uszczelki, oringi etc).
Kto jest w stanie zrobić taką odbudowę?
Czy tylko Wigwam jest w stanie to zrobić tak, aby amortyzator nabrał właściwości nowego?
Pozdrawiam
[damper] Manitou Swinger 6-way - całkowita odbudowa ?
[damper] Manitou Swinger 6-way - całkowita odbudowa ?
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
www.hcc-components.pl
luke_ człowieku , co Ty wypisujesz? Jeżeli nie masz pojęcia jak zbudowany jest damper to stwierdzenie :
Padła, któraś uszczelka co jest w stanie naprawić każdy ogarnięty serwis , albo pękł trzpień pod główką co kwalifikuje damper do "kosza" . Popytaj o opinię na temat okolicznych serwisów, udaj się do najbardziej polecanego i po sprawie.
w zupełności wystarczy.luke_ pisze:Mój damper Manitou Swinger 6-way właśnie wyrzygał cały olej
Padła, któraś uszczelka co jest w stanie naprawić każdy ogarnięty serwis , albo pękł trzpień pod główką co kwalifikuje damper do "kosza" . Popytaj o opinię na temat okolicznych serwisów, udaj się do najbardziej polecanego i po sprawie.
Podpinam się do tematu z moim problemem.
Otóż damper pod koniec skoku (ok1cm) zaczyna "łapać" duże tłumienie.
Wygląda to tak, że przy ustawieniu tłumienia na powiedzmy średnie, po ugięciu zawieszenia rower powraca normalnie, a następnie występuje jakby taki stuk i damper przez ok 1cm rozpreza sie o wiele wolniej.
Probowalem go przelewać jednak to nie poprawia sprawy.
Damper ma tłumienie, jednak pod koniec skoku po wystapieniu skuku znacznie sie nasila.
Dodać jeszcze mogę, ze około 3/4 regulacji powrotu nie wywiera zadnego wplywu na szybkosc odbicia. Dopiero pod koniec regulacji damper zaczyna reagowac. Ktoś może coś poradzić?
Otóż damper pod koniec skoku (ok1cm) zaczyna "łapać" duże tłumienie.
Wygląda to tak, że przy ustawieniu tłumienia na powiedzmy średnie, po ugięciu zawieszenia rower powraca normalnie, a następnie występuje jakby taki stuk i damper przez ok 1cm rozpreza sie o wiele wolniej.
Probowalem go przelewać jednak to nie poprawia sprawy.
Damper ma tłumienie, jednak pod koniec skoku po wystapieniu skuku znacznie sie nasila.
Dodać jeszcze mogę, ze około 3/4 regulacji powrotu nie wywiera zadnego wplywu na szybkosc odbicia. Dopiero pod koniec regulacji damper zaczyna reagowac. Ktoś może coś poradzić?
http://www.pinkbike.com/photo/4852398/