[damper] Manitou Swinger 6-way - całkowita odbudowa ?

luke_
Kontakt:

[damper] Manitou Swinger 6-way - całkowita odbudowa ?

Post autor: luke_ »

Witam,

Mój damper Manitou Swinger 6-way właśnie wyrzygał cały olej i obecnie przy powrocie uderza dość mocno, jakby nie było elastomera (sprężyny negatywnej). Po zdemontowaniu go i wyjęciu sprężyny, wcisnąłem tłok ręcznie ale nie jestem w stanie go z powrotem cofnąć - sądzę więc że potrzebuje porządnego serwisu.

W związku z tym chcę zlecić kompletną odbudowę, z wymianą na nowe wszystkich elementów jakie się z czasem wymienia (sprężyna negatywna, uszczelki pokrętła tłumienia kompresji, wszystkie uszczelki, oringi etc).

Kto jest w stanie zrobić taką odbudowę?
Czy tylko Wigwam jest w stanie to zrobić tak, aby amortyzator nabrał właściwości nowego?

Pozdrawiam
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

luke_ pisze:z wymianą na nowe wszystkich elementów jakie się z czasem wymienia (...)pokrętła tłumienia kompresji
wtf?
luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

już zmienione.
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

luke_ człowieku , co Ty wypisujesz? Jeżeli nie masz pojęcia jak zbudowany jest damper to stwierdzenie :
luke_ pisze:Mój damper Manitou Swinger 6-way właśnie wyrzygał cały olej
w zupełności wystarczy.
Padła, któraś uszczelka co jest w stanie naprawić każdy ogarnięty serwis , albo pękł trzpień pod główką co kwalifikuje damper do "kosza" . Popytaj o opinię na temat okolicznych serwisów, udaj się do najbardziej polecanego i po sprawie.
EDDIE
Kontakt:

Post autor: EDDIE »

Podpinam się do tematu z moim problemem.
Otóż damper pod koniec skoku (ok1cm) zaczyna "łapać" duże tłumienie.
Wygląda to tak, że przy ustawieniu tłumienia na powiedzmy średnie, po ugięciu zawieszenia rower powraca normalnie, a następnie występuje jakby taki stuk i damper przez ok 1cm rozpreza sie o wiele wolniej.
Probowalem go przelewać jednak to nie poprawia sprawy.
Damper ma tłumienie, jednak pod koniec skoku po wystapieniu skuku znacznie sie nasila.
Dodać jeszcze mogę, ze około 3/4 regulacji powrotu nie wywiera zadnego wplywu na szybkosc odbicia. Dopiero pod koniec regulacji damper zaczyna reagowac. Ktoś może coś poradzić?
http://www.pinkbike.com/photo/4852398/
ODPOWIEDZ