Marzocchi 2009 - 888 rc3 vs rc3 WC???

GEORGE
Kontakt:

Marzocchi 2009 - 888 rc3 vs rc3 WC???

Post autor: GEORGE »

Witam,
kiedys juz zakladalem temat w sprawie amorka i wybor padl na Boxxera Race 2010 i jak juz pisalem tez gdzies tutaj :) padl mi po pierwszym zjezdzie ... ciezko stwierdzic co moglo byc ... , ale do rzeczy.
Bede kupowal nowe golenie do niego, ale jednak mimo wszystko nie mam juz do niego zaufania i raczej chce go wymienic na cos innego. Wsadzany bedzie do ramy Trek Session 88 2009, waga moja ok 85 kg (chociaz planuje zejsc przynajmniej do 80 :) ), sprzet do DH, poki co dla amatora (przynajmniej na razie, miejmy nadzieje, ze bedzie lepiej).

PS: po wyzej opisanej przygodzie wchodza w gre tylko nowki.

Do tej pory myslalem zeby troche "glodowac" i dozbierac do foxa 40 2011, ale dzisiaj tez padla mysl ... a moze np 888 bo w obecnej chwili mozna je dosyc tanio wyrwac - mysle tu o roczniku 2009. Za cholere nie podoba mi sie ten kolor szary, ale coz.
I tutaj moje pierwsze pytanie: jest jakas duza roznica pomiedzy modelem rc3, a rc3 WC, bo wstepnie myslalem, ze bedzie to waga, ale wg producenta WC i tak to kloc?????
Pytanie 2: co powiecie o opcji rc3/rc3 WC i wsadzic do niego Protone air kit ???? Czy bedzie roznica rc3, czy rc3 WC przy protonie???? O tyle jest to dobra opcja ze amorek sporo spadnie na wadze, a przy takiej ramie nie byloby to zle.

Reasumujac: do czego sie sklonic:
rc3 09 ---- rc3 WC 09 ---- rc3 09 + Protone ----rc3 WC 09 + Protone ---- Fox 40 2011 (ale troche zejdzie czasu na dozbieraniu i dodatkowy koszt serwisu)
ew co innego polecilibyscie????

Dzieki znowu za pomoc
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

wc ma tytanową sprężynę i niklowane lagi, jest minimalnie lżejszy.
normalna wersja ma wszystko normalne :)

wc działa płynniej pod warunkiem że jest zadbane, często serwisowane zwykłe 888 nie pracują wiele gorzej. Kupując model z ti sprężyną pamiętaj, że warto było by sprawdzić czy jest pod Twoją wagę, czyli białą - miękką. Średnia jest pod osoby ważące chyba ponad 100kg, bo twarde to niemiłosiernie.

Protone i fajny i nie fajny. Zbijasz prawie kilogram, ustawiasz wszystko pod siebie. Nie fajny bo trafiały się jakieś zestawy które nie były szczelne, co trzeba było poprawiać na własną rękę.
GEORGE
Kontakt:

Post autor: GEORGE »

Te niklowane lagi i tyt sprezyne zauwazylem ;) , tylko nie wiem czy jest sens doplacac ok 40% do tego.

To co byscie w takim razie polecili z tych opcji???
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Jeśli nie uprzesz się jak wiele osób, że Marzocchi nie trzeba serwisować albo wystarczy zrobić to raz na rok i będziesz swoje 888 rozkręcać co powiedzmy 3 miesiące to nie ważne czy zwykłe czy wc, to i tak będą pracować płynnie. Nie unikniesz jednak tłuczenia po rękach, bo marzo trochę telepie ;)

Muszisz sam podjąć decyzję czy wolisz dopłacić czy kupić taniej, kupowanie wc ma sens jak będzie sprężyna pod Twoją wagę, w przeciwnym wypadku będziesz się albo męczyć, albo wstawisz zwykłą stalową. Niby bierzesz pod uwagę protone, ale osobiście tego nie miałem to nie wiem jak to w praktyce się sprawdzi. Z tego co miałem okazję zapytać i ugiąć sobie w miejscu 888 z protonem jednej osoby z forum to uginało się jak normalna sprężyna, a użytkownik sprawiał wrażenie zadowolonego :) Zysk wagowy i możliwości regulacji kuszą zajebiście.
maro_donald
Kontakt:

Post autor: maro_donald »

Z tego zestawu myślę, że najrozsądniej wypada 888 rc3 nie wc + zestaw protone, ale osobiście myślę, że wolałbym foxa z nieznanych mi powodów :D Szczerze to myślę, że na co nie padnie, będziesz zadowolony.
http://www.pinkbike.com/photo/6610569/
http://www.flickr.com/photos/marekufnal/
ODPOWIEDZ