Ktora `regine` ?(rama)

Da__FreaK
Kontakt:

Ktora `regine` ?(rama)

Post autor: Da__FreaK »

Witam

Mysle ze przyszedl czas aby sprzedac / zamienic swoja ramke kony na nowa giantowska regine ( rocznik 2010 - 2011 )Nie chodzi tu o zmiane pracy zawieszenia, a jedynie o to aby zbudowac sobie lekka fajna maszynke do enduro z zacieciem ` w dol ` :) Cos na wzor SX traila.
Zdecydowanie ramka mialaby pracowac z foxem ( talas ).(888 pojdzie tez na sell )
Jednakze, z racji tego iz jest kilka wersji tej ramki chcialbym sie dowiedziec od Was ktora wersje wybrac aby miala fajne kąty.(?) Niestety, ze sprzetem jestem do tylu wiec ciezko mi znalezc widoczne roznice miedzy tymi modelami. Zatam, ktora wersje, model wybrac ? ( mam 182 cm wzrostu )

pozdrawiam

EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Obrazek

Wszystkie opisy jakie były na forum ludzi którzy go mieli to właśnie enduro w dół.
Da__FreaK
Kontakt:

To jest stara wersja ramy, Mnie interesuje ta nowa gdzie damper nie przechodzi juz przez rame :)

Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Masz reign x i reign ;) Ten pierwszy ma 6,7" (170 mm) skoku + lepsza geo, a drugi 6" (152 mm) skoku ;) Wybór chyba oczywisty ;)
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

wiem,ze nie o to pytasz-ale moim zdaniem duuuuuzo ladniejsze sa wlasnie te starsze reigny i powiem szczerze ze jakbym mial nieograniczony budzet to reign x bylby jedna z pozycji w mojej stajni.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Da__FreaK
Kontakt:

piotrex, budzet raczej lezy :D Na rame starczy jak sprzedam stara ramke i amortyzator :) Secik raczej na przyszly sezon :)

piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

to tym bardziej poluj na starszego reigna-tanszy bedzie ;).
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Piotrex, w ogóle bez sensu gadasz :P
Dlaczego namawiasz Da_Freaka na starą ramę? Nieużywanej pewnie nie znajdzie. Poza tym, nowa/aktualna ma wszystko lepsze. Fakt, geo ma prawie identyczne, ale jest sporo lżejsza - niezależnie czy jest to Reign czy Reign X, ma główkę tapered (Reign) i kilka innych zalet.
Jeśli chodzi o rozmiar, to patrząc na twój wzrost, poleciłbym ci nawet L-kę, ale spróbuj znaleźć taki rower w najbliższym otoczeniu lub sklepie i przymierz się.
pozdro

frango
Tadziuu
Kontakt:

Post autor: Tadziuu »

A ja polecę Ci Mkę. Kumpel ma Reginę (tą z damperem przechodzącym przez ramę) w rozmiarze L i jest dla mnie zdecydowanie za duża(mój wzrost to 186cm). Strasznie krowiasty według mnie jest.
Ale może być tak, że rozmiar L z nowej i starej wersji nie jest sobie równy.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
DH-luka
Kontakt:

Post autor: DH-luka »

ja mam 179cm.
mam RXa Mke 2009 z mostkiem 65mm i prosta rura podsiodlowa i jest ok.

na dlugie wypady moze za krotko ale generalnie do AM i do zjazdow spoko.

Chcialbym moze 1,5-2cm dluzsza gorna rure ala taki sam rozstaw kol

super maszyna. Giant wie co robi.

SX trail tez fajna opcja (kat glowki)

jakbym mial okazje to chetnie sprobowalbym nowego RXa ale ten 2009 mimo ze ciezszy zdaje sie solidny i dobrze mi sie na nim jezdzi.

2 rzeczy ktore oprocz wagi przemawiaja za nowym to glowka tappered, i dostep do ustawien dampera bez ryzyka obciecia palcow....bo w moim zeby podczas jazdy wlaczyc propedal to trzeba miec psyche...

edit:
mowisz o talasie a ja Ci polecam sprezyne do niego
lyrik rc2 DH 170mm

ja mam U turna i bardzo sie przydaje przy dlugich dziwkarsko stromych latwych podjazdach. na technicznych podjazdach zostawiam 160 skoku bo przy obnizeniu przodu mialbym tez support nizej
Da__FreaK
Kontakt:

Luka..
Jesli mowissz o Sx-ie trailu to ma go moja dziewczyna i powiem Ci, ze praca tego zawieszenia to majstersztyk :)ALe nie chce opiowac jej roweru, stad pomysl na Gianta :) Sx-a ujezdza z nixonem ktory tez jest niezlym amortyzatorem :) Wiesz, zazdrosc bierze..:)
Wprawdzie mam zjazdowke, ale na Szczecinskie dluzsze wypady sie nie nadaje. Od czasu do czasu bywam w gorach a i tak wiecej podjezdzam jak zjezdzam wiec cos ze stajni Gianta bylo by w sam raz, a regina mi sie po prostu podoba :)
Powiadasz ze liryk na przod ?! Nie nie, jest poza zasiegiem budzetowym :) Na chwile obecna bawie sie wiecej w fotografie niz rower wiec tam wiekszosc inwestycji jest poczynana :)

DH-luka
Kontakt:

hmm

"wiecej podjezdzam jak zjezdzam"

to moze trance'a sobie kup skoro masz juz rower do dh?

RX pozwoli Ci sie wspinac ale bedziesz pompowal 170m skoku.
Nie wiem czy na dluzsze wypady z podjezdzaniem cos lzejszego by nie bylo lepsze...

Moze zwkly reign zatem ale z 2 tarczami, rockringiem i napinaczem,
to i tak ma 6" skoku jak na "wiecej podjezdzam jak zjezdzam" to i tak duzo.

zwykly reign na ostrzejszych zjazdach bedzie sie zachowywal gorzej niz wersja X (bardziej nawet geo niz skok) ale za to bedzie lzejszy...
no i raz jeszcze - masz juz rower do dh
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

DH-luka pisze:no i raz jeszcze - masz juz rower do dh
Ale sprzedaje na rzecz reign'a...
DH-luka
Kontakt:

aaa sorki nie doczytalem - to tak jak sie zaglada z doskoku podczas pracy,

no to RX maszyna do wszystkiego jest. tylko trzeba zaakceptowac kompromis miedzy rowerem na dluzsze wycieczki i rowerem do szalenstw.

jak masz miec 1 rower do wszystkiego to RX naprawde daje duzo radochy.
Ja mam na razie tylko ten rower i jezdze z goscmi od XC jak i z wariatami z DH.
ODPOWIEDZ