Napinacz na 2 blaty.

Goner
Kontakt:

Napinacz na 2 blaty.

Post autor: Goner »

Cześć!
Jaki możecie polecić napinacz, który funkcjonowałby z dwoma zębatkami, przerzutką i manetką Deore (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie). Jeżdżę szeroko pojęte enduro i "lekkie" FR, ale od czasu do czasu zdarzają mi się wycieczki po 50km-100km, stąd potrzebuję zachować przerzutkę przednią. Co możecie polecić w cenie max do 250zł? Jestem dość zielony w temacie.

P.S. Jeżeli podobny temat już był (a pewnie był tylko znając zycie juz dawno, a w tym czasie pewnie wiele się zmieniło na rynku napinaczów) to wklejcie link. :)

Dzięki. Pozdrawiam! :)
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

polecam to http://dartmoor.pl/hardware/napinacze/simple + jakikolwiek odpowiedni rozmiarem rockring. rozwiazanie mistrzowskie, do opisanego przez Ciebie rodzaju jazdy niezastapione. mam w rowerze swoim i mojej drugiej polowki takie sety.

tutaj z seryjnym napinaczem Canyon:

Obrazek
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

=disbrainer= spadał Ci łańcuch na 2 blatach bez tego? Bo mi przy dobrze wyregulowanej przerzutce nigdy (no chyba że sam awaryjnie się ewakuowałem z roweru).
=disbrainer=
Kontakt:

EZrider , spadal to raz, dwa ze lancuch niemilosiernie n****al przy zjezdzie. teraz jest oaza spokoju ;)
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Jeździłem kiedyś z jednym blatem, rockringiem i specjalnie podgięto przednią przerzutką w roli prowadnicy - łańcuch i tak spadał i to także z góry. Nie wiem co uważasz za lekkie FR ale wychodzę z założenia że przy korzeniach, kamieniach że o hopach nie wspomnę, bez napinacza+prowadnica+jeden blat możesz się zabić. Bardzo ciężko znaleźć kompromis. Jeżeli już to najlepszym rozwiązaniem był by napinacz typu boxguide którego można używać jako napinacza z prowadnicą albo odkręcić górne ramie i zostawić sam napinacz który może działać z przednia przerzutką. Sam sprawdzisz, przetestujesz i ocenisz a w najgorszym wypadku będziesz pytał za jakiś czas ile zębów na przód, zamiast sprzedawać napinacz i kupować to samo z prowadnicą. Podsumowując, jeśli chodzi o FR tylko jeden blat.
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
bamix71
Kontakt:

Re: Napinacz na 2 blaty.

Post autor: bamix71 »

Mam coś takiego od Blackspire(rolka) i działa zajebiście :D
Załączniki
black.jpg
Radix
Goner
Kontakt:

=Disbrainer=, odpowiedni rozmiarem rockring, to rozumiem, że chodzi o to, zeby byl pod odpowiednią zebatke? Np. 36T? A bez rockringu nie dam rady, jest on potrzebny? Korbe mam Deore.
Mam jeszcze pytanie czy taki napinacz będzie pasował do mojej ramy - ktm el paso? To będzie ISCG-03, ISCG-05 czy jeszcze cos innego? Czy moze jednak zakupić Truvativ Boxguide/ Shiftguide? (który był pod 2 blaty?) Albo http://allegro.pl/napinacz-blackspire-d ... 54363.html - nadaje sie jeszcze do jazdy i byłby dobry? :)

Dzięki za odp ;)
=disbrainer=
Kontakt:

mowie Ci tylko to co wiem z wlasnego doswiadczenia (i znajomych rowniez uzywajacych tego patentu - wszyscy zadowoleni).
Goner pisze:A bez rockringu nie dam rady, jest on potrzebny
nie dasz. bez niego lancuch bedzie Ci spadal na zewnatrz. jesli bedziesz mial za duzy rockring (np zebatke 34 a rockring 36 itd, to nie ustawisz tego odpowiednio ciasno.
Goner pisze:Mam jeszcze pytanie czy taki napinacz będzie pasował do mojej ramy - ktm el paso? To będzie ISCG-03, ISCG-05 czy jeszcze cos innego?
nie wiem jakie ISCG ma Twoja rama (wychodze z zalozenia ze ma jako ze na stronie KTM seryjnie zamontowany jest Shiftguide). tak czy inaczej Dartmoor Simple wystepuje w wersji ISCG-03, ISCG-05, dodatkowo do kazdej jest adapter pod BB gdyby rama nie miala w ogole ISCG (jak np Street Fighter)
Goner pisze: Czy moze jednak zakupić Truvativ Boxguide/ Shiftguide?
to sa dwa rozne napinacze i tylko Shiftguide dziala z przednia przerzutka. Boxguide jest pod jeden blat.

ten Blackspire z aukcji tez jest pod przerzutke, wiec tez bylby ok.
Goner
Kontakt:

Dzięki bardzo za odpowiedź, rozjaśniłes mi juz elegancko temat ;) Przepraszam - nie dopisałem jeszcze ze mam ramke z 2009, wiec troche inna, ale niewiele. :D
Teraz tylko powiedzcie mi, które z tych rozwiązan będzie najlepszym wyborem? Shiftguide, Dartmoor czy moze Blackspire z aukcji? ;)

Na razie jestem za takim rozwiązaniem jak Ty masz, bo widze, ze spełnia dobrze swoje zadanie ^^

Co powiecie na taki zestaw?
zębatka (bo w swojej korbie mam 22-32-44, myslalem nad zostawieniem 32 i dokupieniem 38 albo 22 i 36) - http://rowerowy.com/czesci/zebatki/sting
rockring - http://rowerowy.com/czesci/napinacze_ro ... i/conquest (albo cos tanszego najlepiej jak znacie)
napinacz - http://rowerowy.com/czesci/napinacze_ro ... aczcsimple

Chyba, ze macie lepsze propozycje w tej cenie to z checią wysłucham Waszych rad :wink:
bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

...Dartmoor oraz Blackspire to ten sam patent...inna jest rolka(kolor,łożysko itp)...Ja kupiłem Blackspire ze względu na kolor oraz sentyment do tej firmy ;)
Radix
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Goner pisze:myslalem nad zostawieniem 32 i dokupieniem 38
Nie da rady, bo obie były by na większych mocowaniach (większym pająku) i do tego rockring.
Zostaw to 22 i dokup 36. Fajnie by było jakby była to stalówka od SLX, albo czegoś w podobie bo wtedy ma te nity które pomagają wrzucić łańcuch na tą zębatkę ;) Rockring jaki chcesz byle się zęby zgadzały. A Simple jest na maszynie więc fajnie ogarnie :) Chyba, że nie pasuje Ci kolor to szukaj podobnych ;)
=disbrainer=
Kontakt:

tak jak napisal Vin_OSW, zebatka Dartmoor Sting jest projektowana pod jako pojedynczy blat i watpie by udalo Ci sie wrzucic na nia bieg (wlasnie brak wspomagajacych nitow od wewnatrz i sama jej szerokosc). sam mam komplet SLX 36/22 ale spokojnie wyrwiesz gdzies komplet z Hussefelta np. Jesli masz mozliwosc, to unikaj zebatek 24T - to tak z wlasnego doswiadczenia. Wg mnie wszystko to co zaproponowales, poza duza zebatka jest ok.
Goner
Kontakt:

Dzięki za odp. Poczekam jak na allegro pojawi sie jakas zebatka, bo na razie nie widze nic, z takich co mowiliscie.
A co do tej zębatki z hussefelta, mogłoby być to, czy ona tez nie ma tych nitów? - http://rowerowy.com/czesci/zebatki/36t_v2
:)
=disbrainer=
Kontakt:

Goner pisze:mogłoby być to, czy ona tez nie ma tych nitów?
cytat z rowerowy.com: "Można używać zarówno do korb z jednym blatem, a także do wersji Double Box." srebrne nity jak byk widac na zdjeciu :roll:
Goner
Kontakt:

Aha, to o te nity chodzi. :oops: Dzięki bardzo juz widze wszystko ;)
ODPOWIEDZ