Pytanie do włąscicieli opon Schwalbe (muddy mary2.35)

bakubrody
Kontakt:

Pytanie do włąscicieli opon Schwalbe (muddy mary2.35)

Post autor: bakubrody »

Chce sobie kupić taką oponkę ale boje się ze może być za szeroka , czy ktoś kto posiada taką oponę mógłby zmierzyć dokładnie jak jest szeroka przy ciśnieniu minimalnym i maksymalnym ?
Ewentualnie model Dirty dan 2.35 , wersja dowolna FR albo DH .
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Ja miałem 2.5 i mi pasowała ;) Lubiłem duży nadmiar przyczepności i wytrzymałości ;) Myślę, że z 2.35 będziesz nie mniej zadowolony ;)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Miałem najwyższy model mm 2.5 który był szerokości maxxisa 2.7. Opona poległa po kilku zjazdach w Wiśle po polance, jest ciężka i w warunkach bez błota trzyma gorzej niż minion 2.35 42a (f). Z opony wylazł mi drut i teraz nadaje się do wywalenia. Nie polecam Ci tej opony, lepiej kupić coś sprawdzonego za normalniejsze pieniądze (wspomniany wyżej minion).
Vin_OSW
Kontakt:

GgG pisze:Miałem najwyższy model mm 2.5 który był szerokości maxxisa 2.7. Opona poległa po kilku zjazdach w Wiśle po polance, jest ciężka i w warunkach bez błota trzyma gorzej niż minion 2.35 42a (f). Z opony wylazł mi drut i teraz nadaje się do wywalenia. Nie polecam Ci tej opony, lepiej kupić coś sprawdzonego za normalniejsze pieniądze (wspomniany wyżej minion).
Miałem obie opony o których wspomniałeś i ja bym nigdy nie polecił miniona. Za to MM była na wypasie, nigdy na niej nie miałem snejka, mimo, że śmigałem na bardzo niskim ciśnieniu (0,5-0,6 bara) i przy takim też w Czarnej złapałem mega wgniota na EX729, a dętka i opona nic. Może miałeś wadliwą sztukę, albo jedną z tych starych gdzie urywały się klocki.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Vin_OSW pisze:albo jedną z tych starych gdzie urywały się klocki.

Nie wiem, nie urwałem żadnego klocka bo opona ma 100% bieżnika a i tak nadaje się do śmieci :)
bakubrody
Kontakt:

Ludzie mam mało miejsca w ramie i potrzebuje dokładny wymiar szerokości opony w centymetrach :) fat albert 2.25 evo po napompowaniu na maksa pasuje na styk wiec myślę ze MM 2.35 na ciśnieniu1.5 bar tez by jeszcze się zmieścił , a ze to droga oponka wiec nie stać mnie na błędy .
Vin_OSW
Kontakt:

Jaką masz ramę? Jeśli jakąś do XC to nie widzę sensu pakowania opony 2.35.
bakubrody
Kontakt:

Norco six two , nie musisz widzieć sensu wiem co robię :)
Vin_OSW
Kontakt:

No to sobie przelicz na cm/mm ;) Schwalbe ma realne wymiary ;)
bakubrody
Kontakt:

Ja wiem ze ma realny wymiar tylko nie podają przy jakim ciśnieniu , jeśli przy minimalnym to będzie problem , jeśli przy maksymalnym to wejdzie .
Zresztą nie wiem po co ta dyskusja , na początku pisałem ze jak ktoś ma to niech zmierzy , jak mógłbym sobie łatwo to ogarnąć to bym nie zawracał głowy ludziom na forum .
casperosensei
Kontakt:

Post autor: casperosensei »

idz pan w hu* z ta opona. najwyzszy model zerwany drut cisnienie 1,6 tyl
kupilem 2x te za 69zl i na 1,3 bara przecieta opona, snake tez lapie. waze 85, opona ta najlepsza mieszanka trzyma lepiej niz minion,ta za 69 porównywalnie na miekkiej ziemi. problemem jest ten drut i cienka scianka 1,5 oplotu. jak jestes lekki moze byc ok
GG 381005
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

casperosensei pisze:1,3 bara przecieta opona,
casperosensei pisze:jak jestes lekki moze byc ok
Ja waze 90kg i pompuje conajmniej 2 bar-y. Inaczej dobijam opone z miejsca. Albo macie jakies ruskie pompki albo na wlasne zyczenie niszczycie opony. W spindleruv Mlynie musze miec np 2,5-3,0 bar-a, inaczej lapie snake co znazd.

Uzywalem tanszej wersji za 69, klocki pozrywaly sie gdzieniegdzie ale to wynika raczej z bieznika niz samej gumy. Opona 3ma swietnie i wlasnie zmaowilem sobie kolejny komplet.
bakubrody
Kontakt:

Ludzie spokojnie , ja jestem zwolennikiem shwalbe , trochę opon już zużyłem i chyba mogę mieć swoje zdanie , jak się kłócicie co do opony podajcie jeszcze rozmiar bo to ważne , 2.7 potrzebuje mniejszych ciśnień niż 2.25 , bo jak wiemy bar to kg/cm kwadratowy , większa opona przy tym samym ciśnieniu ma mniejsze szanse na sneka niż mniejsza .
Poza tym jeszcze jest milion powodów które wpływają na to czy oponę szlag trafi czy nie :)
bakubrody
Kontakt:

Ludzie spokojnie , ja jestem zwolennikiem shwalbe , trochę opon już zużyłem i chyba mogę mieć swoje zdanie , jak się kłócicie co do opony podajcie jeszcze rozmiar bo to ważne , 2.7 potrzebuje mniejszych ciśnień niż 2.25 , bo jak wiemy bar to kg/cm kwadratowy , większa opona przy tym samym ciśnieniu ma mniejsze szanse na sneka niż mniejsza .
Poza tym jeszcze jest milion powodów które wpływają na to czy oponę szlag trafi czy nie :)
ODPOWIEDZ