Czesc. Mam w planach kupic moje pierwsze mtb, glownym jego przeznaczeniem bedzie dirt, rzadziej street ale tez bedzie i tu pojawia sie moje pytanie a mianowicie ktory z tych rowerow bedzie lepszy?
Ns Metropolis 2 na kolach 24/26 (ktore beda lepiej sie spisywaly) czy Ns Holy 1, z kolami ta sama sytuacja co w Metro.
Mam 1,72m wzrostu i waze 67kg
Specyfikacja rowerów:
Metro 2
Rama: NS 100% Cromoly,
Widelec: Marzocchi Dirt Jumper 3, 100 mm skok, oś 10 mm,
Stery: Salt by Wethepeople, system zintegrowanych kartridży
(Campy spec: 45x45deg, OD41.8mm),
Mostek: NS Quark,
Kierownica: NS Mint,
Gripy: NS Martin Söderström Slim,
Hamulce: Avid BB5 160mm tył, Tektro Novela 160 mm przód,
Suport: SALT by Wethepeople, Mid-BB 19mm x 8 spline na dwóch łożyskach maszynowych Spanish BB,
Korba: SALT by Wethepeople, tubular cromoly,
Zębatka: SALT by Wethepeople, 28T CNC alloy ring,
Łańcuch: KMC-410,
Wolnobieg: Odyssey 13T,
Obręcze: NS Fundamental,
Piasty: Joytech 9 mm przód, Joytech Single Speed z wolnobiegiem 13T tył,
Szprychy: czarne Velogross z nyplami DT Swiss 14mm, zaplot na 3 krzyże,
Opony: Kenda K-Rad 26: 2.3 przód i tył, 24: 2.125 tył / 2.3 przód,
Sztyca + Siodełko: Octane One w systemie pivotal,
Pedały: NS Aerial,
Holy 1
ma: NS 100% stal Cro-mo,
Widelec: Sztywny widelec NS 100% stal Cro-mo, 435 mm (a-c),
Stery: Salt by Wethepeople, system zintegrowanych kartridży (Campy spec: 45x45deg, OD41.8mm),
Mostek: NS Quark,
Kierownica: NS Mint,
Gripy: NS Martin Söderström slim,
Hamulce: Avid BB5 160mm tył / v-brake Alhonga przód,
Suport: SALT by Wethepeople, Mid-BB 19mm x 8 spline na dwóch łożyskach maszynowych Spanish BB,
Korba: SALT by Wethepeople, tubular cromoly,
Zębatka: SALT by Wethepeople, 28T CNC alloy ring,
Łańcuch: KMC-410,
Wolnobieg: Odyssey 13T,
Obręcze: NS Fundamental tył / Jalco DDY przód,
Piasty: Joytech 9 mm przód, Joytech Single Speed tył wraz z wolnobiegiem 13T,
Szprychy: czarne Velogross z nyplami DT Swiss 14mm, zaplot na 3 krzyże,
Opony: Kenda K-Rad 24: 2.125 tył / 2.3 przód, 26: 2.3 tył & przód,
Sztyca + Siodełko: Octane One w systemie pivotal,
Pedały: Odyssey Twisted PC
Rower do dirtu/streetu, planowany NS Metropolis 2 lub Holy 1
wydaje mi się, że lepiej 26 i kupić używkę, np. http://tablica.pl/oferta/void-ns-octane ... DcVQX.html i kasę, która ci zostanie możesz przeznaczyć na wymiane koła tył, obręczy przód, ew ramy bo spawana i później jeszcze oponki i masz leciutki i mocny rower do dertu 
A jeżeli tylko w tych 2 masz wybierać to metro 26, bo początki dertu na sztywniaku mogą być bolesne.

A jeżeli tylko w tych 2 masz wybierać to metro 26, bo początki dertu na sztywniaku mogą być bolesne.
Re: Rower do dirtu/streetu, planowany NS Metropolis 2 lub Ho
A czemu 26" a nie 24"? Jakas roznica jest (poza rozmiarem i waga - 0.4 kg)???
Re: Rower do dirtu/streetu, planowany NS Metropolis 2 lub Ho
No od preferencji moich zalezy to fakt, chcialbym jezdzic glownie dirt ale roznie to moze sie potoczyc (a to ulewa i bagno bedzie przez tydzien i trzeba bedzie na street pojechac czy na jakas skateplaze). Rozchodzi mi sie w sumie glownie o to ktory z tych rowerow jest bardziej przyszlosciowy (nieroztelepie mi sie po roku no i zeby rama nie pekla bo watpie abym te 1200 na nowa skolowal tak na zawolanie). Rozmiar kol juz wybralem - bedzie to 24"
Teraz trzeba rozwazyc pozostale rzeczy - amor czy sztywniak, lepiej nizsza waga kosztem amora itp - tu jest najwiekszy problem.
EDIT:
Znalazlem na allegro taki oto sprzet: http://allegro.pl/ns-suburban-dirt-10-7 ... 75433.html
Do sprzedawcy wyslalem zapytanie ile sobie ceni za niego i wyszlo, ze 2400 od reki (mysle, ze cos by sie udalo utargowac), pytanie tylko czy warto???

EDIT:
Znalazlem na allegro taki oto sprzet: http://allegro.pl/ns-suburban-dirt-10-7 ... 75433.html
Do sprzedawcy wyslalem zapytanie ile sobie ceni za niego i wyszlo, ze 2400 od reki (mysle, ze cos by sie udalo utargowac), pytanie tylko czy warto???