Witam.
Zamierzam kupić ramę Dartmoor Street Fighter 14" albo 16"
Mam 170 cm wzrostu i ważę 55 kg.
Mój stary rowerek to:
Obrecze: VUELTA/RODI EXCALIBUR DH
Opony: CONTINENTAL SURVIVAL PRO 2.30 (zwijana)
Szprychy: MACH
Piasty: SHIMANO FH-M475 DISC
Hamulce Tarczowe: HAYES HFX 9 HD Tarcze 180mm (pelna hydraulika)
Korba: SHIMANO DEORE LX FC-M572 44/32/22 OCTALINK, HOLLOWTECH
Suport: SHIMANO DEORE BB-ES30 68/121 OCTALINK
Pedala: VP 559 (wymienne piny)
Kaseta: SHIMANO DEORE XT CS-M760 11-32
Lancuch: SHIMANO DEORE XT HG-93
Przerzutka Przod: SHIMANO DEORE XT FD-M761
Przerzutka Tyl: SHIMANO DEORE XT RD-M760 SGS
Manetki: SHIMANO DEORE SL-M510
Kierownica: AMOEBA BORLA DH 31,8mm, 700mm/40mm
Chwyty: POINT VISE II (przykrecane na imbus)
Mostek: DARTMOOR CANNIBAL 31,8mm/75mm/10'
Sztyca: AMOEBA 400mm, ALU 6061 T6
Siodełko: SMART
Koszyczek: KELLY'S O.Z.Z
Jak widać brakuje mi tutaj ramy i amortyzatora ;-p
Rama Dartmoor Street Fighter 14" albo 16" co wy polecacie.
Rower ma służyć do : skakania w lesie na zjazdach hopki od 40cm do 70cm oraz do wypadów z kumplami na lody albo na frytki do McDonald's jakieś 10 km ;].
Czy będzie mi się lepiej jeździło na ramie 14" czy na 16"??
Oraz czy amortyzator dla mnie lepszy będzie 130mm czy może 150mm.
Na ramę i amortyzator mam do wydania 700zł-1000zł.
Nad amortyzatorem też myślałem i RST Launch albo Suntour Duro ale nie wiem który lepszy.
Może wy macie jakieś propozycje co do innej ramy albo innego amorka ??
Dziękuje i Pozdrawiam.
Rower dla początkującego
-
- Kontakt:
14 weź, mam 171cm i 52kg i była idealna.Laito96 pisze:Czy będzie mi się lepiej jeździło na ramie 14" czy na 16"??
Żaden z tych dwóch, jeden gorszy od drugiego.Laito96 pisze:Nad amortyzatorem też myślałem i RST Launch albo Suntour Duro ale nie wiem który lepszy.
Zapewne chcesz kupić nową ramkę, cyzli +/- 400-450zł, to masz ponad 500zł na amorka..
Znajdź jakiegoś drop offa/dj ewentualnie spinnera
Duro i rst omijaj szerokim łukiem.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
Re: Czy dobrze będzie się jeździło ?
Sorki że się tak zapytam ale co to drop off albo dj ?? xD
Nie znam się dobrze na amorkach wiem że są dwupóki (czy jak się to pisze xd) i normalne. Wiem też, że są one olejowe ;] i wiem, że do sterów zewnętrznych jak mam mufe 13cm i mostek 4cm musze mieć rurę sterową ponad 21cm ;] tylko to wiem. Rama nowa Street Fighter http://allegro.pl/rama-dartmoor-street- ... 87892.html 400zł. czyli na amorka mam też 400zł. Chyba, że kupię używkę od kogoś kto sprzedaje za 200-300 to wtedy mam więcej kaski na amorka. Ale lepiej dla mnie by było 130mm amorek czy może 150mm ??
Nie znam się dobrze na amorkach wiem że są dwupóki (czy jak się to pisze xd) i normalne. Wiem też, że są one olejowe ;] i wiem, że do sterów zewnętrznych jak mam mufe 13cm i mostek 4cm musze mieć rurę sterową ponad 21cm ;] tylko to wiem. Rama nowa Street Fighter http://allegro.pl/rama-dartmoor-street- ... 87892.html 400zł. czyli na amorka mam też 400zł. Chyba, że kupię używkę od kogoś kto sprzedaje za 200-300 to wtedy mam więcej kaski na amorka. Ale lepiej dla mnie by było 130mm amorek czy może 150mm ??
-
- Kontakt:
Ja w tym street fighterze miałem amorka z 17.7cm i jakoś mi wystarczało..
150 oczywiście.
Drop off i dj to modele amortyzatorów, pełno jest tego na allegro, ale powiem ci jedno, jedz na jakąś miejscówke w twojej okolicy, i poproś, żeby ktoś ci pomógł skompletować rower, ja tak zrobiłem i dużo lepszy rower mi złożyli, niż ja sam chciałem za te same pieniądze
Tym bardziej, że na częściach się nie znasz i podstawowe nazwy ci nie nie mówią.
150 oczywiście.
Drop off i dj to modele amortyzatorów, pełno jest tego na allegro, ale powiem ci jedno, jedz na jakąś miejscówke w twojej okolicy, i poproś, żeby ktoś ci pomógł skompletować rower, ja tak zrobiłem i dużo lepszy rower mi złożyli, niż ja sam chciałem za te same pieniądze

Tym bardziej, że na częściach się nie znasz i podstawowe nazwy ci nie nie mówią.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
Re: Rower dla początkującego
Przepraszam za zły dział i za złą nazwę.
No sorki ale ja mam te części ze starego roweru w którym już rama jest zespawana i teraz zbieram kaskę na nową ramę i amorka bo stary to RST GILA 100mm ;] to jest cud, że jeszcze nie pękł nigdzie on.
Mam 700zł-800zł na nową ramę i amorka i nic więcej, a przerzutka mi jest po to bo jak ją mam to bym musiał wymieniać blaty i chyyyyba zmieniać korbę bo na niej mam 3 blaty ale się nie znam więc na 100% nie wiem a z tyłu mam 9 przerzutek i chyyyyba by było złe napięcie łańcucha więc nie opłaca się mi przeróbek robić, chce te części co mam zamontować do nowej ramy ;]
Myślałem nad Street Fighterem (dobre opinie ma ?? bo z tego co szukałem to na 80% ma pozytywne) a z amorkiem to nie wiem.
Suntour Duro ma nawet dobre ale mówią, że korona pęka, a jedni mówią że dobry amorek i nic im nie pęka.
No sorki ale ja mam te części ze starego roweru w którym już rama jest zespawana i teraz zbieram kaskę na nową ramę i amorka bo stary to RST GILA 100mm ;] to jest cud, że jeszcze nie pękł nigdzie on.
Mam 700zł-800zł na nową ramę i amorka i nic więcej, a przerzutka mi jest po to bo jak ją mam to bym musiał wymieniać blaty i chyyyyba zmieniać korbę bo na niej mam 3 blaty ale się nie znam więc na 100% nie wiem a z tyłu mam 9 przerzutek i chyyyyba by było złe napięcie łańcucha więc nie opłaca się mi przeróbek robić, chce te części co mam zamontować do nowej ramy ;]
Myślałem nad Street Fighterem (dobre opinie ma ?? bo z tego co szukałem to na 80% ma pozytywne) a z amorkiem to nie wiem.
Suntour Duro ma nawet dobre ale mówią, że korona pęka, a jedni mówią że dobry amorek i nic im nie pęka.