Jazda w okularach.....jak sobie radzicie

lider
Kontakt:

Jazda w okularach.....jak sobie radzicie

Post autor: lider »

Siemka;)

Od jakiegoś czasu mam mały problem...a bardziej dylemat jak jezdzić w okularach i czy to jest wgle bezpieczne w jakiej kolwiek postaci...np;
-Pod goglami
(Chodzi oczywiście o okulary poprawiające wzrok)
Proszę o opinie i porady;)
Sell-LF Cocaine+RS Domain
Morris
Kontakt:

Post autor: Morris »

Dużo ludzi z tego co słyszałem wkłada je właśnie pod gogle, i nie narzekają. Jak dla mnie najwygodniejszy sposób to soczewki, i najbezpieczniejszy, tylko warto włożyć sobie do portfela czy plecaka taką kartę (ja dostałem przy kupnie soczewek), że się nosi i w razie wypadku jest tam zawarta prośba o fachowe zdjęcie ich z oczu.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

A soczewki jak się coś stanie może zdjąć każdy wolny od parkinsona człowiek z względnie czystymi dłońmi i który miał kogoś z soczewkami w rodzinie albo sam używa, żeby wiedzieć jak to się robi (no chyba, że masz tą kartę to wystarczą pewne i czyste palce).
Morris
Kontakt:

Post autor: Morris »

EZrider akurat nie ma na niej pokazane jak zdjąć... Ale takie rzeczy się po prostu ratownikom pokazuje, a oni sobie już poradzą ;)
zero100
Kontakt:

Re: Jazda w okularach.....jak sobie radzicie

Post autor: zero100 »

o ile możesz miec soczewki to nie masz problemu. Jezdzisz w soczewkach + gogle i ok. Ja nie mam tak dobrze i nie moge mieć soczewek tak więc jeżdze w normalnych okularach i jest ok. Nie zakladam gogli na okulary bo potrafią strasznie zaparować (okulary) i jakoś mi nie wygodnie trochę. Nie ma takiego luxu jak w goglach bo czujesz podmuch powietrza na gałki i czasami walnie jakimś syfem w oko no ale trzeba sobie radzić. Jak mówie, jeżeli mozesz mieć soczewki to problemu nie masz. Są też gogle z wkladkami korekcyjnymi ale też paruję strasznie i nie koniecznie pasują do każdego kasku.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Popularne, lanserskie, wielki Ray-Bany tutaj okazują się być ratunkiem. Duże są, prawie jak gogle. Nawet jak się zaczynają łamać to jest bezpiecznie. Glassen tak śmiga na przykład.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

j/w soczewki ratunkiem Twoim.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Ja tam mocuje lornetkę zamiast gogli. Spisuje sie znakomicie, polecam!
Back in black
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

Ja jeżdżę normalnie w okularach, jak masz idealnie dopasowany kask i ładnie dociągnięty pasek to się nic nie będzie dziać. Bo niestety gdy kask się rusza to okulary razem z nim... dla przestrogi pozwolę dodać kilka zdjęć jakiegoś Pana:
http://www.pinkbike.com/photo/6964205/
http://www.pinkbike.com/photo/6964203/
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Ja jeżdżę w okularach bez gogli, nie czuję potrzeby ich stosowania. Okulary same w sobie chronią przed pędęm powietrza i błotem.
XxUzixX - "Jak masz pecha, to i w dupie palec złamiesz." :mrgreen:
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Też nie czułem potrzeby stosowania soczewek dopóki nie wbiłem sobie okularów w nos.
Soczewki są super bo:
- są a jakoby ich nie było
- dają pełne pole widzenie bo pokrywają całą soczewkę
- umożliwiają stosowanie gogli a te dodatkowo stabilizują kask
Zakładanie i ściąganie do ogarnięcia bez problemu .
Przyzwoite jednodniówki kosztują ok 60 zł za 30 szt , akurat tylko takie mogę stosować , wielorazówki wychodzą jeszcze taniej .
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Ja ma +5 i jeżdżę bez :P

Ale soczewki mam zamiar zakupić, to jedyna sensowna opcja, poza zabiegiem korygującym wzrok.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Ja wczesniej smigalem w samych okularach, jednak po przesiadce na soczewki to ogien dym :D teraz puki soczewek nie mam odpuszczam jazde.

Kasa nie duza bo 6szt miesiecznych to 60zł wiec zadne pieniadze.
Plus to, ze w soczewkach nic Ci sie nie stanie jak siadze faceplant, w okularach musi być wesoło jak oprawka wejdzie nie tam gdize trzeba...
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
wasall
Kontakt:

Post autor: wasall »

ja jeżdże w okularach i goglach i jest git ;)
StinkySanta
Kontakt:

Post autor: StinkySanta »

Ja na czas zjazdów ściągam okulary korekcyjne (mam małą wadę, z daleka słabo widzę). Jakoś na razie daję radę i drzewa i trasę widzę, więc luz. Zobaczymy jak się pogłębi wada... wtedy okulary + gogle lub soczewy i tyle. Ten sam problem jest w zimie, ale zakładam tylko gogle bez bryli ;)
In Trance We Trust
arturro1987
Kontakt:

Post autor: arturro1987 »

Ja również się wypowiem :) Również mam z tym problem. Na co dzień chodze w okularach i zakładanie i ściągnie ich przy noszeniu FF jest męczące. Na wyjazdach noszenie okularów nie jest bezpieczne i łatwo się rysują od np. błota. Lepiej założyć gogle ze zrywkami :) Niestety jedynym sensownym rozwiązaniem są soczewki. Ja mam z cylindrami więc niestety to droższa opcja. Trzeba poświecić czasu na zakładanie i ściąganie, ale jaka wygoda i widoczność :) Pozdro
http://studioporzadku.pl/
Czyszczenie-dywanow-krakow/Czyszczenie wykładzin Kraków
lider
Kontakt:

Post autor: lider »

Ja nie mam dużej wady wzroku ale już zaczyna mi to dokuczać....niestety mam 14lat i nie mam jeszcze mozliwosci noszenia soczewek..;/
Sell-LF Cocaine+RS Domain
Maciuss
Kontakt:

Post autor: Maciuss »

Na poczatku jezdzilem fullface= okulary i nie bylo problemu, okulary nie spadaly. Teraz mam soczewki, i po przyzwyczajeniu sie (max. miesiac mysle) jest o wiele lepiej. Zaczalem nosic soczewki jak mialem 15 lat i nie bylo przeciwwskazan ( a przynajmniej okulistka ich nie widziala).
speedy
Kontakt:

Post autor: speedy »

lider pisze:niestety mam 14lat i nie mam jeszcze mozliwosci noszenia soczewek..;/
A dlaczego nie możesz nosić soczewek?

Co do okularów to ja też jeżdżę bez okularów (cylinder -1,75) i sobie radzę.
Na co dzień polecam soczewki kontaktowe.
Co do parowania wkładek pod gogle np od Rudy Project itp polecam płyn Bonito.Ale nie ten w sprayu tylko zwykły, w płynie.

Można też nanieść płyn do mycia naczyń,cienką warstwę, pozostawić do wyschnięcie i wypolerować.Każdy płyn do naczyń działa inaczej, więc jeden może być super, inny może nie działać:)
ODPOWIEDZ