Poradźcie początkującemu

fari
Kontakt:

Poradźcie początkującemu

Post autor: fari »

Witajcie, chciałbym rozpocząć moją przygodę z downhillem lub dirt'em. Jestem kompletnie zielony w tych sprawach ale wiem że jazdę na rowerze uwielbiam i że mam chęci. Piszę tutaj bo proszę o porady, jak zacząć jazdę, od czego i tym podobne. Mam rower Kross Hexagon V1 - http://www.opinie.senior.pl/Kross-Rower ... 16071.html , który był zakupiony z 2 lata temu kiedy jeszcze się nie interesowałem sportami rowerowymi. Nie wiem czy ten rower się nadaje do DH/Dirt ale na nim mam zamiar zaczynać a gdy uznam że rzeczywiście mi się to podoba to zakupię dobry rower z przeznaczeniem pod ten sport. No i ogólnie, powiedźcie od czego zacząć, jak wyglądały wasze początki. Pozdrawiam :)
qubahe
Kontakt:

Post autor: qubahe »

no nie wiem czy dasz rade nim na Dircie czy w dh.
70% ludzi robi tak ze kupuje sztywniak typu kross sign ds2 lub cos podobnego i kupuje do niego amora i z czasem składa
-a jak jesteś przy kasie to kup se od razu dobrego sztywniaka lub fulla
na początek polecam sztywniaka do opanowania techniki.
bakubrody
Kontakt:

Post autor: bakubrody »

Osobiście prawie się nie znam ale na pewno nic na tym rowerze nie zawojujesz , kup sobie bmx-sa taniego bez żadnych bajerów , sama stal zero plastiku :) , zrób sobie gdzieś hopki i baw się do woli , no chyba ze masz kilka tysięcy to kup sobie coś używanego , jak się nie spodoba to sprzedasz bez nalotu bez kłopotu :mrgreen:
fari
Kontakt:

Re: Poradźcie początkującemu

BMX to jak zdecyduje się na dirt, ale bardziej ciągnie mnie do downhillu. Kasy nie mam :D Ale myślę że ojciec by mnie wspomógł finansowo, ale roweru za jakieś 5tys. mi napewno nie kupi. A co jeszcze poradzicie, bo wiem żeby skakać trzeba umieć podstawowe tricki typu bunny hop, którego nie potrafie. Żadnych tricków nie umiem tylko jeździć potrafie :D
qubahe
Kontakt:

banego to łatwo wpisz se w google i będzie instrukcja +wideo
Powodzenia :D
qubahe
Kontakt:

boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

o czym wy tu w ogóle gadacie?
Napisz ile możesz kasy mieć na rower, to coś doradzimy.
na tym, co masz, to możesz pojezdzić po lesie, pozjeżdżać gdzieś lajtowo, ale zero skakania, bo już posta w życiu nie naskrobiesz. :D
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

boogiel pisze:ale zero skakania, bo już posta w życiu nie naskrobiesz. :D
Dobry tekst :) 100% się zgadzam.
Jeżeli jara Cie ten sport, to tak już raczej zostanie, nie znam człowieka, który się jarał i wymiękł ;) Zainwestuj w jakiegoś sztywniaczka na początek używanego 1500-2000zł i się ucz, sam poczujesz po jakimś czasie, że potrzebujesz zmiany danego parts'a w rowerze i wtedy wal, a my postaramy się pomóc.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

qubahe pisze:70% ludzi robi tak ze kupuje sztywniak typu kross sign ds2 lub cos podobnego i kupuje do niego amora i z czasem składa
Odsetek ludzi, którzy myśleli, że Ziemia jest płaska był w swoim czasie większy.
bakubrody pisze:Osobiście prawie się nie znam
Nie ma jak rada na poziomie :D
Sert93 pisze:Zainwestuj w jakiegoś sztywniaczka na początek używanego 1500-2000zł i się ucz
To już jest sensowne, allegro i kop. A jak się nie znasz, to czytaj, proste. Krossa spyl od razu.
fari
Kontakt:

Ok, więc jaki rower poradzicie, w jakich markach grzebać na co zwracać uwagę. Dodam jeszcze że wolałbym coś lekkiego i łatwego w opanowaniu, mam niecałe 170cm. i nie jestem bardzo umięśniony, co prawda troche siły mam ale żeby opanować 16kg rower to sie nie uda raczej. Bo tyle właśnie waży mój obecny Kross.
jz-0207
Kontakt:

Post autor: jz-0207 »

ja od siebie polecam Unibike Underground Zone One albo Two - sam zaczynałem na One i polecam - rowerek niecałe 16 kg, potem zmieniasz przedni amor po krótkiej nauce albo od razu, a później ramę ^^ ogólnie części na nim są całkiem przystępne jak na cenę gotowego roweru i ja w sumie wszystko do fulla przełożyłem swego czasu z niego,

ewentualnie składaj po okazjach wszystko od zera
Morris
Kontakt:

Post autor: Morris »

jz-0207 pisze:ja od siebie polecam Unibike Underground Zone One albo Two
No ,to godny polecenia shit. Za 2k to on kupi znacznie lepszy rower.

Jeśli jesteś niezdecydowany, IMHO szukałbym czegoś z Pike'iem na początek. Regulacja skoku od 95-140, w sam raz na dirt i jakiś lżejszy zjazd. A co do samego roweru niech wypowiadają się inni, bo ja wypadłem trochę z rynku i niewiele pamiętam.

I oczywiście nie zapomnij o podstawach, czyli dobry kask i ochraniacze.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

To prawda
Kask obowiązkowo
Ochraniacze przy nauce raczej krępują ruchy.
To czy je będziesz zakładał zależy raczej od twojej wytrzymałości.
Jeżeli panikujesz jak masz obtarty łokieć to lepiej zakładaj a jeżeli masz to gdzieś i wstajesz jedziesz dalej i mówisz "zagoi się" to na razie daruj sobie ochraniacze.
Ale kask musi być

Morris
Kontakt:

FRmaniak akurat ochraniacze na piszczele bym i tak sobie sprawił. Często się zdarza, że nogi spadają z pedałów, a nikt raczej nie lubi sieki wykonanej pinami ;)
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Dlatego ja mam plastikowe odyseye

mavashi
Kontakt:

Post autor: mavashi »

Ten kross sie nie nada ani do dirtu, ani do DH. Zresztą musisz się zdecydować co w końcu chcesz uprawiać, albo DH albo dirt. Prędzej się zabijesz na Twoim bike'u. Takie rowery pseudo do tego typu jazdy zaczynają się od 1500zł. Z czasem będziesz musiał jeszcze w takim wymienić kilka części, żeby się nadał.
fari
Kontakt:

Już się zdecydowałem :) Downhill :) A co do ochraniaczy to nie jestem typem, który po każdym upadku będzie płakać tylko wstaje i jade dalej. Co do ochraniaczy to może i założe byle bym miał swobode ruchu bo bez tego się chyba nie naucze ;] Bardziej bym mnie zabolało co innego jakbym spadł z pedałów i zleciał na ramę czułym miejscem co niestety mi się nie raz zdarzyło.
Morris
Kontakt:

fari ja myślę, że decyzja nie polega na zastanowieniu się, tylko na pojeżdżeniu, próbowaniu, kilku glebach na trasie i dirtach...

Ja od początku jeździłem w ochraniaczach, i nie widzę problemu. Teraz co prawda mam przerwę do dłuższego czasu (2 lata) ale jeśli dobrze pójdzie kupię na nowy rok rowerek... :D Ale myślę, że ochraniacze dalej nie będą przeszkodą.
fari
Kontakt:

Jak tylko naprawie aktualny rower (dętka, łańcuch) to sobie pośmigam po lasku.
ODPOWIEDZ