Poradźcie początkującemu
Poradźcie początkującemu
Witajcie, chciałbym rozpocząć moją przygodę z downhillem lub dirt'em. Jestem kompletnie zielony w tych sprawach ale wiem że jazdę na rowerze uwielbiam i że mam chęci. Piszę tutaj bo proszę o porady, jak zacząć jazdę, od czego i tym podobne. Mam rower Kross Hexagon V1 - http://www.opinie.senior.pl/Kross-Rower ... 16071.html , który był zakupiony z 2 lata temu kiedy jeszcze się nie interesowałem sportami rowerowymi. Nie wiem czy ten rower się nadaje do DH/Dirt ale na nim mam zamiar zaczynać a gdy uznam że rzeczywiście mi się to podoba to zakupię dobry rower z przeznaczeniem pod ten sport. No i ogólnie, powiedźcie od czego zacząć, jak wyglądały wasze początki. Pozdrawiam 

Osobiście prawie się nie znam ale na pewno nic na tym rowerze nie zawojujesz , kup sobie bmx-sa taniego bez żadnych bajerów , sama stal zero plastiku
, zrób sobie gdzieś hopki i baw się do woli , no chyba ze masz kilka tysięcy to kup sobie coś używanego , jak się nie spodoba to sprzedasz bez nalotu bez kłopotu 

Re: Poradźcie początkującemu
BMX to jak zdecyduje się na dirt, ale bardziej ciągnie mnie do downhillu. Kasy nie mam
Ale myślę że ojciec by mnie wspomógł finansowo, ale roweru za jakieś 5tys. mi napewno nie kupi. A co jeszcze poradzicie, bo wiem żeby skakać trzeba umieć podstawowe tricki typu bunny hop, którego nie potrafie. Żadnych tricków nie umiem tylko jeździć potrafie 

Dobry tekstboogiel pisze:ale zero skakania, bo już posta w życiu nie naskrobiesz.

Jeżeli jara Cie ten sport, to tak już raczej zostanie, nie znam człowieka, który się jarał i wymiękł

-
- Kontakt:
Odsetek ludzi, którzy myśleli, że Ziemia jest płaska był w swoim czasie większy.qubahe pisze:70% ludzi robi tak ze kupuje sztywniak typu kross sign ds2 lub cos podobnego i kupuje do niego amora i z czasem składa
Nie ma jak rada na poziomiebakubrody pisze:Osobiście prawie się nie znam

To już jest sensowne, allegro i kop. A jak się nie znasz, to czytaj, proste. Krossa spyl od razu.Sert93 pisze:Zainwestuj w jakiegoś sztywniaczka na początek używanego 1500-2000zł i się ucz
Ok, więc jaki rower poradzicie, w jakich markach grzebać na co zwracać uwagę. Dodam jeszcze że wolałbym coś lekkiego i łatwego w opanowaniu, mam niecałe 170cm. i nie jestem bardzo umięśniony, co prawda troche siły mam ale żeby opanować 16kg rower to sie nie uda raczej. Bo tyle właśnie waży mój obecny Kross.
ja od siebie polecam Unibike Underground Zone One albo Two - sam zaczynałem na One i polecam - rowerek niecałe 16 kg, potem zmieniasz przedni amor po krótkiej nauce albo od razu, a później ramę ^^ ogólnie części na nim są całkiem przystępne jak na cenę gotowego roweru i ja w sumie wszystko do fulla przełożyłem swego czasu z niego,
ewentualnie składaj po okazjach wszystko od zera
ewentualnie składaj po okazjach wszystko od zera
No ,to godny polecenia shit. Za 2k to on kupi znacznie lepszy rower.jz-0207 pisze:ja od siebie polecam Unibike Underground Zone One albo Two
Jeśli jesteś niezdecydowany, IMHO szukałbym czegoś z Pike'iem na początek. Regulacja skoku od 95-140, w sam raz na dirt i jakiś lżejszy zjazd. A co do samego roweru niech wypowiadają się inni, bo ja wypadłem trochę z rynku i niewiele pamiętam.
I oczywiście nie zapomnij o podstawach, czyli dobry kask i ochraniacze.
SKRADZIONY!!! http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=55611 Dalej bez sprzętu 

To prawda
Kask obowiązkowo
Ochraniacze przy nauce raczej krępują ruchy.
To czy je będziesz zakładał zależy raczej od twojej wytrzymałości.
Jeżeli panikujesz jak masz obtarty łokieć to lepiej zakładaj a jeżeli masz to gdzieś i wstajesz jedziesz dalej i mówisz "zagoi się" to na razie daruj sobie ochraniacze.
Ale kask musi być
Kask obowiązkowo
Ochraniacze przy nauce raczej krępują ruchy.
To czy je będziesz zakładał zależy raczej od twojej wytrzymałości.
Jeżeli panikujesz jak masz obtarty łokieć to lepiej zakładaj a jeżeli masz to gdzieś i wstajesz jedziesz dalej i mówisz "zagoi się" to na razie daruj sobie ochraniacze.
Ale kask musi być
FRmaniak akurat ochraniacze na piszczele bym i tak sobie sprawił. Często się zdarza, że nogi spadają z pedałów, a nikt raczej nie lubi sieki wykonanej pinami 

SKRADZIONY!!! http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=55611 Dalej bez sprzętu 

Ten kross sie nie nada ani do dirtu, ani do DH. Zresztą musisz się zdecydować co w końcu chcesz uprawiać, albo DH albo dirt. Prędzej się zabijesz na Twoim bike'u. Takie rowery pseudo do tego typu jazdy zaczynają się od 1500zł. Z czasem będziesz musiał jeszcze w takim wymienić kilka części, żeby się nadał.
Już się zdecydowałem
Downhill
A co do ochraniaczy to nie jestem typem, który po każdym upadku będzie płakać tylko wstaje i jade dalej. Co do ochraniaczy to może i założe byle bym miał swobode ruchu bo bez tego się chyba nie naucze ;] Bardziej bym mnie zabolało co innego jakbym spadł z pedałów i zleciał na ramę czułym miejscem co niestety mi się nie raz zdarzyło.

fari ja myślę, że decyzja nie polega na zastanowieniu się, tylko na pojeżdżeniu, próbowaniu, kilku glebach na trasie i dirtach...
Ja od początku jeździłem w ochraniaczach, i nie widzę problemu. Teraz co prawda mam przerwę do dłuższego czasu (2 lata) ale jeśli dobrze pójdzie kupię na nowy rok rowerek...
Ale myślę, że ochraniacze dalej nie będą przeszkodą.
Ja od początku jeździłem w ochraniaczach, i nie widzę problemu. Teraz co prawda mam przerwę do dłuższego czasu (2 lata) ale jeśli dobrze pójdzie kupię na nowy rok rowerek...

Jak tylko naprawie aktualny rower (dętka, łańcuch) to sobie pośmigam po lasku.