[Hamulec] Elixir R - Likwidacja luzów klamiki

CAPEF
Kontakt:

[Hamulec] Elixir R - Likwidacja luzów klamiki

Post autor: CAPEF »

No niestety w moim elixirze pojawiły się straszne luzy na klamce. Jest możliwość chociaż częściowej ich likwidacji poprzez wymiane jakichś " bebechów : ? Może zakupić zestaw naprawczy do elixira ?

http://rowerowy.com/narzedzia_serwis/se ... elixir5rcr

http://rowerowy.com/narzedzia_serwis/se ... 5015023000
ak47

Post autor: ak47 »

Jeżeli już chcesz kupować zestaw naprawczy, to tylko ten za 99zł.

Wymiana części to tylko odsunięcie problemu na jakiś czas - plastikowe części znowu się wybiją.

Jedynym skutecznym i tanim sposobem jest rekonstrukcja gniazda w tłoku z pomocą kleju Poxipol lub innego epoksydu. Naprawiłem tym sposobem już kilkadziesiąt klamek i jak dotąd na żadnej nie pojawił się luz. A heble są używane nie tylko w XC, ale także enduro i DH.
adrian4477
Kontakt:

Post autor: adrian4477 »

ak47, możesz przedstawić ten sposób?
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

ak47 miło by było jak byś dął jakieś fotki jak to robisz ;)
ak47

no niestety do 30 sierpnia nie będę mógł Wam tego zaprezentować, bo uczę się do egzaminu. We wtorek możecie się upomnieć o patent.
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

Coś mam wrażenie że problem luzu mieści się w okolicach sworznia klamki a nie gniazda tłoczka...
ak47

Soulforged - a klamka lata w płaszczyźnie góra-dół czy przód-tył ?

Oczywiście mój sposób likwiduje luz w płaszczyźnie poziomej. Usunięcie luzu w płaszczyźnie pionowej sprowadza się do założenia własnoręcznie wyciętych podkładek z puszki po napoju.
ODPOWIEDZ