Koła UST w rowerze FR/DH na Fulcrum Red - pytania, praktyka

czuczuwara
Kontakt:

Koła UST w rowerze FR/DH na Fulcrum Red - pytania, praktyka

Post autor: czuczuwara »

Witam,
postanowiłem odchudzić mojego bika - na pierwszy plan poszły koła - wcześniejsze, które złożyłem chcąc mieć niezniszczalny zestaw ważyły tyle, że odbierały chęć do dłuższych wypraw /opony maxxis 2.7, dętki po 400 gram, obręcze double track, piasty novatec/. Zacząłem zastanawiać się nad tymi kółkami:

http://bdc-bike.pl/czesci/?idTradeMark= ... er=article

ale nie miałem do czynienia z systemem bezdętkowym, proszę o opinie, czy ktoś z Was używa tych kółek, lub podobnych z systemem bezdętkowym?

Zastosowanie lekkie FR, docelowo kilka x w roku łatwe trasy DH.
Mam pewne obawy odnośnie przebicia, choć zawsze awaryjnie można wozić ze sobą zwykłą dętkę..

Moje wcześniejsze koła /bez tarcz i kasety/ ważyły około 6 kg - tu myślę o zestawie max 4 kg /nie znam jeszcze dokładnych wag opon, ale zakładam 800-900 gram/sztuka w rozmiarze 2.3-2.5...

Poza tym wybór opon FR/DH w tym standardzie wydaje się dość ubogi.
/na razie znalazłem tylko maxxisa na wybitnie błotne warunki, w których nie jezdżę.

Jeśli macie jakieś uwagi, doświadczenia, komentarze, będę wdzięczny za pomoc
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

plyn stansa warto dokupic to baaardzo sporadycznie bedziesz przebijac. Tylko te kola drogie i ciezkie jak lekie fr i czasem dh. jaki rozstaw hakow i budzet masz

btw. opony wyjdaa ci 1200-1300g, nie 900 jak maja nie plywac. opony ust na crc maxxisa wszystkie znajdziesz prawie. podobno continental lapie dobrze ale nie srawdzalem
czuczuwara
Kontakt:

Re: Koła UST w rowerze FR/DH na Fulcrum Red - pytania, prak

Post autor: czuczuwara »

Co do kół Fulcrum - mam okazje kupić je w cenie dużo lepszej niż katalogowa, a waga moim zdaniem jest super /realna 2.2 kg za komplet/ jest zbliżona do deemax-ów, czy cb opium /te mi się podobają, ale nie znalazłem realnej wagi, obawiam się tez, czy w mojej okolicy ktoś będzie w stanie te nietypowe kółka serwisować.../
z przodu mam oś 20 mm, z tyłu 12x150mm

Co do opon to trochę mnie zmartwiłeś tą wagą, w sumie wyszłoby podobnie jak jakaś lżejsza oponka DH z dętką.

Oczywiście jest też opcja składania /tu myślałem o zestawie hope+ spank + jakieś dobre szprychy/, ale chciałem spróbować gotowy zestaw.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

czuczuwara pisze:Co do opon to trochę mnie zmartwiłeś tą wagą, w sumie wyszłoby podobnie jak jakaś lżejsza oponka DH z dętką.
nie ma czegos takiego jak lekka opona dh. to sa opony am jak waza malo.

opiumy odpusc - jak masz duzo hajsu to nowy easton havoc dh 2012 ma byc 1850g.

A jak skladac to nie zadne spanki tylko ztr flow/mavic jakis zaleznie od tego jak meczysz kola. 2.2kg obecnie na kola dh to srednio/duzo, zwlaszcza ze chcesz jezdzic lekie fr, czasem dh. Moim zdaniem ztr flow, championy (ew cx ray sapima jak cie stac) plus hope przod, na tyl ztr flow/en521/ex823 zaleznie od tego jak katujesz plus te same szprychy chyba ze 823 to wtedy revolution. Pamietaj tylko zzeby u sprawdzonej osoby zaplatac. Mi kola na cwaniackim setupie kolo 2000g wyszly i po sezonie dalej ogarniaja
ODPOWIEDZ