[Łódź] Zaplatanie Koła

FRmaniak
Kontakt:

[Łódź] Zaplatanie Koła

Post autor: FRmaniak »

Posiadam piastę Dartmoor X-Force (stary rocznik)
Dziś zakupiłem obręcz Vuelta Excalibur DH 24"

Gdzie w łodzi można PORZĄDNIE zapleść koło?
Jakie są koszty? (razem ze szprychami)
Jaki zaplot najlepszy?
Czy najtańsze szprychy wytrzymają naukę latania? (4cross,Lekki Fr,Bardzo lekkie DH)

bartek20501988
Kontakt:

Re: [Łódź] Zaplatanie Koła

Post autor: bartek20501988 »

polecam, FR SHOP mają dobre szprychy, i znaja się na rzeczy,napewno doradzą dobrze.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja bym oddał do piasty na puszkina raczej.
FRmaniak
Kontakt:

A orientujecie się ile to będzie kosztować?

pietryna
Kontakt:

W frshopie w 2010 chcieli ode mnie 40zł za koło. W piaście chyba też koło tego. Może trochę więcej. Przy czym tak naprawdę w tej chwili uważam że w piaście szef naprawdę poważnie traktuje to co robi i koło będziesz miał zrobione na tip top. Jeszcze jest Pan Kasiński z legionów ale o nim nie mam wyrobionego zdania gdyż korzystałem tylko z jego umiejętności robienia cudów na tokarce. Też pewnie będzie grubo.
FRmaniak
Kontakt:

40 zł za zaplatanie ze szprychami???

pietryna
Kontakt:

Samo zaplecenie. Stary czego ty się spodziewasz...

Na tą chwilę ja bym zaplatał sam i tylko do centrowania oddał. Myślisz że w serwisach to chce im się to robić? Tzn. chce się. Za odpowiednią kwotę. Za 10-20zł to ja bym ci na to koło nawet nie spojrzał...
J.O.H.N.Y
Kontakt:

Post autor: J.O.H.N.Y »

To ja polecę DYNAMO na Kilińkskiego. 30 pln (od koła) za zaplecenie ode mnie wzięli i naprawdę porządnie to zrobili. 2 lata śmigam (w tym trochę gór) na ht a koła ciągle sztywne, żadnych luźnych szprych nie ma. Co do nauki to polecam Ci mocniejsze szprychy jednak wziąć. Np. DT champion - może nie są najlepsze ale na pewno wszyscy się zgodzą, że dają radę. Sam na takich śmigam i nie narzekam ;)

Co do FRshopa.... Nic nie mam do Nich bo sam swego czasu tam chyba połowę części jakie mam kupiłem i Stefana też lubię ale co do kół to nie polecam. Jak mi zaplatali moje pierwsze koła to z tygodnia do miesiąca się przeciągnęło ( fakt, sezon i pełno roboty w serwisach) ale koła złapały luzy na szprychach po miesiącu i pomimo obiecanego darmowego pierwszego naciągnięcia szprych (z racji tego, że koło dostosowuje się do ridera itd.) musiałem za to wybulić. Kumpel też nie był zadowolony z zaplatania kół tam.
Żeby nie było, że antyreklamę robię - dzielę się jedynie swoim doświadczeniem bo możliwe, że to tylko pojedyncze przypadki były. Pozdro :)
http://vincent222.pinkbike.com/
FRmaniak
Kontakt:

Zwiedziłem chyba wszystkie serwisy w łodzi i w każdym mi powiedzieli że koło 24" to nietypowy rozmiar i nie mają takich szprych
Tylko na piotrkowskiej mieli takie szprychy 30zł zaplatanie + 50 szprychy Dt i za 3 godzinki miałem przyjść po kółko.
koło zaplecione i ujeżdżane, zaranie się trzyma ale do centrowania tak czy tak oddam do dynamo albo do bikemi

pietryna
Kontakt:

To ciekawe jakie te serwisy... Jakoś nie potrafię sobię wyobrazić żeby w GT albo w FRshopie nie mięli szprych 24". A to są dwa pierwsze lepsze.
FRmaniak
Kontakt:

Przecież napisałem że w gt mi zapletli.

Tytus69
Kontakt:

Post autor: Tytus69 »

Ja bym zaproponował samemu się pobawić jest dostępna cała masa oprogramowania mierzącego długość szprych. Wiec dobranie długości to nie problem potem zostaje tylko kwestia szczerych chęci żeby zrobić to samemu.
polecam program SpokeMan
ODPOWIEDZ