[Kokpit] Stukanie
[Kokpit] Stukanie
Zacznę od tego, że nie jestem w stanie ocenić skąd wydobywają się te dźwięki...
Gdy jade po kostkach, kocich łbach itp. to takie dźwieki mój rower wydaje jakby miał się zaraz rozlecieć.
Byl tu na forum temat, w którym koleś opisywał, że jak jeździ po "nierównościach" to mu w amorze stuka, więc mnie tam nie odsyłajcie bo ja jestem pewien, że to nie amortyzator.
CZy jest moźliwość, że to coś ze sterami? Mam też redukcje do kierownicy, ale to raczej nie to...
Dodam, że jak podniose rower i opuszcze tyl to wtedy najlepiej to słyszeć. Nieważne czy przód bedzie na ziemi czy w powietrzu.
Rower to bighit jesli to ważne.
Gdy jade po kostkach, kocich łbach itp. to takie dźwieki mój rower wydaje jakby miał się zaraz rozlecieć.
Byl tu na forum temat, w którym koleś opisywał, że jak jeździ po "nierównościach" to mu w amorze stuka, więc mnie tam nie odsyłajcie bo ja jestem pewien, że to nie amortyzator.
CZy jest moźliwość, że to coś ze sterami? Mam też redukcje do kierownicy, ale to raczej nie to...
Dodam, że jak podniose rower i opuszcze tyl to wtedy najlepiej to słyszeć. Nieważne czy przód bedzie na ziemi czy w powietrzu.
Rower to bighit jesli to ważne.
Re: [Kokpit] Stukanie
1. Łańcuch uderza o ramę na nie równościach
2. Przezutka ma słabą sprężyne i stuka o rame
3. Nasmaruj support (to jest mniej prawdopodobne- charakterystyczne trzeszczenie podczas pedałowania)
4. Jeśli masz mostek zintegrowany to możliwe ze sie 'popuścił'
5. Spręzyny w amortyzatorze przednim.
6. sprawdź sobie jeszcze bo może masz luz na tulejkach od dampera.
2. Przezutka ma słabą sprężyne i stuka o rame
3. Nasmaruj support (to jest mniej prawdopodobne- charakterystyczne trzeszczenie podczas pedałowania)
4. Jeśli masz mostek zintegrowany to możliwe ze sie 'popuścił'
5. Spręzyny w amortyzatorze przednim.
6. sprawdź sobie jeszcze bo może masz luz na tulejkach od dampera.
Tydzień temu robiłem przegląd napędu i wszystko jest ok. Poza tym potrafię ocenić mniej więcej z jakich okolic wydobywa się dźwięk...
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
1. odpada
2. odpada
3. odpada
4. jutro sprawdzę
5. mało prawdopodobne ale obczaję
6. odpada
Dzięki za szybką odpowiedź. Czekam na opinie innych : )
1. odpada
2. odpada
3. odpada
4. jutro sprawdzę
5. mało prawdopodobne ale obczaję
6. odpada
Dzięki za szybką odpowiedź. Czekam na opinie innych : )
Jutro po kolei będę zdejmował co się da i dam Wam znać.
Tymczasem dawajcie propozycje : )
Btw często przednim kołem krzywo lądowałem jak niedawno uczyłem się wheelie.
Tymczasem dawajcie propozycje : )
Btw często przednim kołem krzywo lądowałem jak niedawno uczyłem się wheelie.
Nieistotne dla amortyzatorów Duro i lepszych.italios pisze:Btw często przednim kołem krzywo lądowałem jak niedawno uczyłem się wheelie.
Syfik w śrubkach na kokpicie. No i oczywiście klocki hamulcowe. Mogą nieco z luzem leżeć w zacisku albo sprężynę pierdnęło. Pancerze masz w hard-coat i się tłuką?
Generalnie jak to jest przy małych wibracjach w różną stronę to na pewno jest to jakaś pierdoła która albo w ogóle będzie nie do zlikwidowania, albo nie będzie Ci się chciało, a na pewno od razu się nie rozleci także spokój i porządek na obiekcie.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
rozje*ales kolego!LestatBiker pisze:U mnie odkryłem dziwny przypadek że jak prowadziłem rower to coś się w nim cicho tłukło az odkryłem ze damper jest tak czuły ze jak prowadzę rower to wybierał dalej nierówności.
Jeśli z kokpitu mogą to być naprężenia powstale przez zbyt mocne dokręcenie źle dopasowanych elementów. Dźwięk to bardziej trzeszczenie niż stukanie cos jak iskry w ognisku? Musisz sprawdzać po kolei kazdy elemet w :odizolowniu" tzn podczas pedałowania, bez pedalowania, na stojaku kręcąc korbą itd
GG 381005
-
- Kontakt:
Ja stawiam na to ,że pancerz od hamulca stuka gdzieś w okolicach główki ramy ( o ramę albo koronę widelca). Leży sobie swobodnie ale wprowadzony w wibrację na kostce dostaje szału. Wygrałem coś?
p.s. albo najzwyklej w świecie odpada Ci główka
p.s. albo najzwyklej w świecie odpada Ci główka

Ci z tymi pancerzami to mnie rozwalają... Nie chodzi mi o jakieś cichutkie postukiwanie tylko pierdolnię**a jakby rower miał się rozlecieć.
Wybadałem dokładnie i po kolei ściągałem koło i amor. Bez koła tak samo stuka, bez amora cicho tak jak być powinno. Odrzucam więc klocki hamulcowe, tarcze, szprychy, pancerze,damper i cały napęd.
Amortyzator mam stockowy do big hita fsr1 09
http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBC ... spid=39215
Tylko dziwne bo amor jest 1,1/8 a nie tapered...
Zapomniałem dodać, że to nie jest pojedynczy dźwięk tylko taki drgający.
To na 100% coś z sterami. Jak opuszczę tył roweru to wyraźnie okolice sterów wydają te dźwięki.
To oznaka luźnych sterów? Kupić nowe stery czy jest jakaś inna opcja?
Dzięki za zainteresowanie tematem : )
Wybadałem dokładnie i po kolei ściągałem koło i amor. Bez koła tak samo stuka, bez amora cicho tak jak być powinno. Odrzucam więc klocki hamulcowe, tarcze, szprychy, pancerze,damper i cały napęd.
Amortyzator mam stockowy do big hita fsr1 09
http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBC ... spid=39215
Tylko dziwne bo amor jest 1,1/8 a nie tapered...
Zapomniałem dodać, że to nie jest pojedynczy dźwięk tylko taki drgający.
To na 100% coś z sterami. Jak opuszczę tył roweru to wyraźnie okolice sterów wydają te dźwięki.
To oznaka luźnych sterów? Kupić nowe stery czy jest jakaś inna opcja?
Dzięki za zainteresowanie tematem : )
Witam, nie wiem czy to ci pomoze, poniewaz masz wmiare świeży rower, ale niegdys mialem podobny problem. Zauwazylem ze w moich 66 bierznia sterow nie lezy jak potrzeba, okazalo sie ze przez jazde na zle dokreconych sterach sterowka sie obrobila w miejscu bierzni i ta sobie stuka i lata jak chce. Pomogło podłozenie troche blaszki z alupuszki.
@UP
Dzieki, za radę ale to jednak chyba nie to : )
Pobawiłem się śrubą i jak dokręcę na maxa to nic nie stuka, ale wtedy nie da się skręcać. Ciężko mi znaleźć kompromis żeby nie stukało i dało się normalnie skręcać ; /
Dzieki, za radę ale to jednak chyba nie to : )
Pobawiłem się śrubą i jak dokręcę na maxa to nic nie stuka, ale wtedy nie da się skręcać. Ciężko mi znaleźć kompromis żeby nie stukało i dało się normalnie skręcać ; /
No to w najlepszym wypadku masz stery do wymiany, w najgorszym rozklepaną główkę. Poszukaj czy to na górnej czy dolnej misce. Luzu może nie być na pierwszy rzut oka ale właśnie podczas tego chrupnięcia powinieneś odczuć palcami czy to dolna czy górna miska. Zlokalizuj co, w czym lata. Ja takie strzały miałem przy zwykłych sterach zewnętrznych jak dolna miska zaczęła się ruszać w ramie.italios pisze:jak dokręcę na maxa to nic nie stuka, ale wtedy nie da się skręcać
Trochę minęło od założenia tematu a żadnych nowych wiadomości z mojej strony...
Mam 2 rowery. Big Hit 09 i sztywniak
Postanowiłem przełożyć amortyzatory i zobaczyć co się stanie. Przed tym szybko się przejechałem żeby zobaczyć jak reagują na kocie łby przed zmianą
Sztywniak cicho a full tak jak wczesniej opisałem. Po zamianie amortyzatorów to samo- 100% wina sterów
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
Teraz mam nowy problem ;/
Nie potrafię złożyć rowerów by były w stanie sprzed zamiany...
Wszystko przesmarowane + łożyska nowe i nic. Nie przełożyłem bieżni(jeśli to ważne). Teraz oba rowery mają taki luz na sterach, że amor przesuwa się o 5-10mm(zależy jak patrzeć), wtedy płynnie kręci się kiera. Jak skręce tak by żadnego luzu nie było to kiera ledwo co drgnie...
Sztywniak był 100% sprawny przed zamiana. Założyłem spowrotem i nagle lipa, wtf?
Full ma zgnieciony "dolny seal", chodzi mi o to czym "zamyka" się dolną miskę. Dodam, że to plastikowy element(sic!)
Sztywniak ma chyba luz w dolnej bieżni(jak docisnę palcem to w jednym miejscu delikatnie się przesuwa w pionie)
Przekładając amortyzatory(oba 1,1/8)[nie zmieniałem bieżni] uszkodziłem stery?
Może źle coś składam, nie robie czegoś dla mnie mało istotnego a co w rzeczywistości jest arcyważne przy składaniu widła?
Jak chcecie to porobię foty czego chcecie.
Mam 2 rowery. Big Hit 09 i sztywniak
Postanowiłem przełożyć amortyzatory i zobaczyć co się stanie. Przed tym szybko się przejechałem żeby zobaczyć jak reagują na kocie łby przed zmianą
Sztywniak cicho a full tak jak wczesniej opisałem. Po zamianie amortyzatorów to samo- 100% wina sterów
_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
Teraz mam nowy problem ;/
Nie potrafię złożyć rowerów by były w stanie sprzed zamiany...
Wszystko przesmarowane + łożyska nowe i nic. Nie przełożyłem bieżni(jeśli to ważne). Teraz oba rowery mają taki luz na sterach, że amor przesuwa się o 5-10mm(zależy jak patrzeć), wtedy płynnie kręci się kiera. Jak skręce tak by żadnego luzu nie było to kiera ledwo co drgnie...
Sztywniak był 100% sprawny przed zamiana. Założyłem spowrotem i nagle lipa, wtf?
Full ma zgnieciony "dolny seal", chodzi mi o to czym "zamyka" się dolną miskę. Dodam, że to plastikowy element(sic!)
Sztywniak ma chyba luz w dolnej bieżni(jak docisnę palcem to w jednym miejscu delikatnie się przesuwa w pionie)
Przekładając amortyzatory(oba 1,1/8)[nie zmieniałem bieżni] uszkodziłem stery?
Może źle coś składam, nie robie czegoś dla mnie mało istotnego a co w rzeczywistości jest arcyważne przy składaniu widła?
Jak chcecie to porobię foty czego chcecie.
-
- Kontakt:
Może ktoś jeszcze się wypowie i rozwinie wypowiedź kolegi wyżej?
Np. do niektórych sterów nie dają w zestawie bieżni na amortyzator...Rozumiem, że gdy nie przełożyłem bieżni i dokręciłem śrubę to wtedy coś zwaliłem?
Wcześniej HT był w 100% sprawny a teraz nie mogę go przywrócić nawet do stanu fulla. To samo z fullem. Wcześniej luzy dawały o sobie znać tylko na schodach/kamieniach/kocich łbach a teraz widelec dosłownie się obija w główce ramy.
Może nie umiem złożyć tego spowrotem?
Np. do niektórych sterów nie dają w zestawie bieżni na amortyzator...Rozumiem, że gdy nie przełożyłem bieżni i dokręciłem śrubę to wtedy coś zwaliłem?
Wcześniej HT był w 100% sprawny a teraz nie mogę go przywrócić nawet do stanu fulla. To samo z fullem. Wcześniej luzy dawały o sobie znać tylko na schodach/kamieniach/kocich łbach a teraz widelec dosłownie się obija w główce ramy.
Może nie umiem złożyć tego spowrotem?