[damper] LHM zamiast normalnego oleju?
-
- Kontakt:
[damper] LHM zamiast normalnego oleju?
Witam, chodzi mi od pewnego czasu po głowie myśl żeby zalać damper a mianowicie 5th element LHMem zamiast ,,zwykłym'' olejem typu motorex etc. LHM w końcu też jest niby olejem do zawieszeń citroena i dodatkowo ma gęstość ~2,5w więc teoretycznie damper powinien być mniej zamulony i wszystko powinno działać, ale dla pewności wolę się Was zapytać czy aby na pewno zda to egzamin i nic się nie stanie np z uszczelkami. Nie piszcie odrazu postów typu ,,kup olej i nie pierdziel'' bo leży mi parę litrów LHM a i tak go do niczego nie używam więc a nóż widelec się przyda i będzie działać.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Vin miałem travisa zalanego motorexem i chodził ok. 5th jest zalany 2/3motorex i 1/3 liqui moly bo resztki motorexa miałem więc może dlatego. Jutro będzie akcja LHM i zobaczymy co z tego wyjdzie
Jeśli będzie ok to LHM powędruje też do dorado bo ma za mocna kompresje i tłumienie a jest zalany liqui moly5w i nie chce mi się bawić z shimami albo rozwiercaniem tłumika kompresji

-
- Kontakt:
Chyba raczej intrinsic bo z tego co wiem poza tpc+ i intrinsic nic innego nie było w travisach montowane:D Ale nie o tym tu mowa, jutro zalewam damper LHM'em i zobaczymy co wyjdzie. Pytanie czym mam przesmarować pływak ifp? Judy buttera nie posiadam jedynie wazelinętechniczna i LT43. Z tego co wiem wazelina nie rozpuszcza się w oleju wiec może zatkać coś w damperze i kicha, z kolei LT43 podobno zjada uszczelki?
-
- Kontakt:
Re: [damper] LHM zamiast normalnego oleju?
DBKdziobak pisze:podobno zjada uszczelki?
Jeśli wierzysz w takie wróżki jak niżej to znaczy że zjada

Back in black
-
- Kontakt:
Naszła mnie nagła wena i przelałem damper LHM'em smarując też przy okazji pływak. Wrażenie po zjechaniu 500metrów stromą ,,budową'' drogi (kamienie wielkości piąchy i doły po kolano) to tylko o ja cierpiedole jak to chodzi!!
znacząca poprawa pracy! Shimy już wcześniej były przerobione + dołożony korek z regulacją od evolvera isx4 ale to nie było jeszcze to. Teraz naprawdę przyjemnie pracuje damperek
Mimo wszystko jednak dorado pozostaje na liqui moly 5w, wolę z nim nie kombinować nic poza czekająca przeróbka shimow.

Robił to ktoś jeszcze? Mam zamiar przeserwisować moje Roco Air i myślę nad tym LHM'em bo zostało mi trochę po zalewaniu hamulców
.
BTW. Ile tak mniej więcej oleju wchodzi do dampera? Ma ktoś jakiś manual jak rozebrać i przeserwisować Roco Air R z 2009r ?

BTW. Ile tak mniej więcej oleju wchodzi do dampera? Ma ktoś jakiś manual jak rozebrać i przeserwisować Roco Air R z 2009r ?
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: