Jaki amor do POINT VAUTRON CRUSHER
Jaki amor do POINT VAUTRON CRUSHER
Otóż mam takie pytanie posiadam rame Pointa konkretnie Vautron Crusher obecnie jezdze na Manitou Black (100mm) ale ze mieszkam w okolicach skrzycznego, zaru itp cos ostatnio czesto mnie tam ciagnie a amora niestety brakuje. Co polecacie i jaki max skok moglbym do tej ramy wlozyc nie muszac martwic sie o pekniecia? ^^
Re: Jaki amor do POINT VAUTRON CRUSHER
Budzet Hmm mysle ze cos kill 1000
Ja bym na Twoim miejscu kupił pike'a - dość lekki, fajna praca a za 1000zł to kupisz taki amor w bdb stanie i jeszcze zostanie kasa na piastę/koło na 20mm 

http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
Ja też posiadam tą ramę.
Nowa kosztowała mnie 220 zł + stery gratis
I jestem zaskoczony wytrzymałością tej ramy.
Zero pęknięć, Zero wgniotów, Zero Skrzywień.
I proszę zauważyć że ta rama nie jest zrobiona tak jak 99% aluminiowych ram ze stopu 6061, tylko ze stopu 7005(dużo twardszy)
Nowa kosztowała mnie 220 zł + stery gratis
I jestem zaskoczony wytrzymałością tej ramy.
Zero pęknięć, Zero wgniotów, Zero Skrzywień.
I proszę zauważyć że ta rama nie jest zrobiona tak jak 99% aluminiowych ram ze stopu 6061, tylko ze stopu 7005(dużo twardszy)
Wlasnie mi tez ta rama wydaje sie wystarczajaca mocna nie jezdze az tak hardcorowa zeby ja polamac przynajmniej tak mi sie wydaje.
@up
A Ty na jakim amorku smigasz?
@up
A Ty na jakim amorku smigasz?
Wiesz co zycie mnie nauczylo ze smiac sie nie warto nie wazne na czym ale jak jezdzisz. Sam gdy jade gdzies w gory i widze na jakich ludzie rowerach smigaja to jest mi glupio.... Ale co zrobic moze kiedys tez sie czegos takiego dorobie ;p
Planujesz cos wiekszego wstawic?
Planujesz cos wiekszego wstawic?
Hmm nie za duzo 175mm? Pitbull to nie jest hmm no ale moze wytrzyma jak by cos sie dzialo odezwij sie ;P
A poza tym nie mogę się od nikogo dowiedzieć konkretnie co się stanie jak wsadzę taki amortyzator
Oderwie Ci się główka. Wiem coś o tym 

@up
Jaka rama i jaki amor tam wsadziles ze sie polamala?
Jaka rama i jaki amor tam wsadziles ze sie polamala?
a wytłumacz mi jedną rzecz.
Mój point i dragstar mają takie same kąty, geometrie i ogólnie są identyczne.
Jest jedna różnica dragstar jest z alu 6061 a mój point 7005 (jest dużo twardsze)
To dlaczego do dragstarów ludzie wsadzają dwu półki a ja nie mogę do pointa?
Mój point i dragstar mają takie same kąty, geometrie i ogólnie są identyczne.
Jest jedna różnica dragstar jest z alu 6061 a mój point 7005 (jest dużo twardsze)
To dlaczego do dragstarów ludzie wsadzają dwu półki a ja nie mogę do pointa?
Oprócz materiału, ważne jest też jak został pospawany. Najwyraźniej dragstary są lepiej wykonane od pointa.
Cyferka przy oznaczeniu aluminium o niczym jeszcze nie przesądza.
Liczy się jakość samego aluminium, kształt, rozmiar, grubość rurek, jakość spawów, obróbki po spawaniu itp itd.
I nie wiem gdzie ty masz identyczną geometrię w tych dwóch ramach? Na 1 rzut oka to 2 różne ramy
Zresztą dragstary są z alu 7005 tak dla ścisłości.
Nikt Ci nie zabroni włożyć 2-półki do pointa, jeśli masz kask, ochraniacze i trochę szczęścia to nawet nie powinieneś sobie zrobić krzywdy.
Po prostu te ramy nie cieszą się opinią wytrzymałych i są ku temu powody.
Liczy się jakość samego aluminium, kształt, rozmiar, grubość rurek, jakość spawów, obróbki po spawaniu itp itd.
I nie wiem gdzie ty masz identyczną geometrię w tych dwóch ramach? Na 1 rzut oka to 2 różne ramy

Nikt Ci nie zabroni włożyć 2-półki do pointa, jeśli masz kask, ochraniacze i trochę szczęścia to nawet nie powinieneś sobie zrobić krzywdy.
Po prostu te ramy nie cieszą się opinią wytrzymałych i są ku temu powody.
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
To radzę się przejść do okulisty.FRmaniak pisze:Na moje amatorskie oko one się geometrią nie różnią
Inne kąty główek, inne katy podsiodłówek, inne długości tylnego trójkąta przez co inne bazy kół, zupełnie inne profile.
Lepiej już kupcie dragastara (do 150 zł pewnie się coś wyrwie) i wtedy wkładajcie lepsze amortyzatory, a nie kombinujecie jak koń pod górkę.
Nie powinno być Ci głupio z tego powodu... Każdy orze jak możeGerestro pisze:Sam gdy jade gdzies w gory i widze na jakich ludzie rowerach smigaja to jest mi glupio....