Novatec nt-d142 a haki ramy

Pawel94
Kontakt:

Novatec nt-d142 a haki ramy

Post autor: Pawel94 »

Ostatniego czasu zmieliłem przerzutkę razem z hakiem. Stary hak był wyżłobiony tak jak by miał regulację geometrii osi piasty i z nowym robi się to samo. Wydaje mi się że jest to wina osi na szybko zamykacz, sama oś z strony gdzie jest hamulec jest okej, nic się nie dzieje mimo że oś jest dość krótka tak do połowy haka, wiem tak powinno być ale od strony przerzutki oś jest głównie tylko na haku przerzutki a do ramy ledwo dosięga i dla tego chciał bym zmienić oś na taką skręcaną nakrętkami ale do tej piasty nie wiem czy można taką kupić bo to jest ta na 2 łożyskach, bo do wersji na 4 jest na pewno ale nie mogę znaleźć do tej na dwóch. Z góry dzięki za pomoc, wolał bym nie zmieniać piasty i mam na tą operację tak do 50zł żeby coś z tym zrobić.
Dokładniej to ten model jak na aukcji http://allegro.pl/nowe-novatec-d142-mtb ... 55036.html i jeśli to pomoże to czarna :mrgreen:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=58891
Moja maszina :D
Dn'tSLn
Kontakt:

Post autor: Dn'tSLn »

Od siebie mogę Ci polecić tą piastę na 4 łożyskach... przez 3 lata jazdy nie wystąpił żaden problem. Jeśli zależy Ci na dźwięku, to jest przyzwoicie głośna.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Pawel94 pisze:wolał bym nie zmieniać piasty
Patrząc na powyższy fragment, drogi użytkowniku Dn'tSLn wiesz o co się pyta? Mózgu Ci już zabrakło? Rozwalają mnie takie odpowiedzi. Jak widac Paweł wie, że do tej Twojej piasty jest taka oś, ale że nie chce zmieniać swojej to za przeproszeniem, ********** głupoty. poza tym, forum to nie giełda.

Paweł94 Najlepszym rozwiązaniem byłoby zanieść to do ogarniającego tokarza, pokazać mu co chcesz a na 90% coś wymyśli. Jednakże, może wyniknąć z budowy piasty, że sie nie będzie dało, tego nie wiem, bo w rencach nie miałem.
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

Ja szkałem takiej możliwości, niestety tokarze mi powiedzieli że sam materiał wyjdzie więcej. To kupiłem Da Bomba jakiegoś skręcanego i gdyby nie to że waży 660g to byłbym absolutnie zadowolony.
FRmaniak
Kontakt:

Re: Novatec nt-d142 a haki ramy

Post autor: FRmaniak »

Ja bym zaniósł tą piastę do porządnego serwisu i oni to zrobią albo zamówią oś

Dn'tSLn
Kontakt:

Post autor: Dn'tSLn »

Może spróbuj dać podkładki pomiędzy nakrętkę/szybkozamykacz osi a hak? Koledzy mieli problem z wypinaniem koła na i takie patenty pomagały.

Sam teraz zmieniam piastę na dartmoora vee-oh własnie ze względu na oś 10mm skręcaną kluczami. Mi zawsze przeszkadzała sztywność koła przy szybkozamykaczu.
Pawel94
Kontakt:

Przecież jak dam podkładki które są płaskie to koło będzie miało jeszcze większą tendencję do wypadania bo ząbki na hakach ramy i przyszybko zamykaczu nie zazębią się na gładkiej podkładce. Tokarza nie mam żadnego w okolicy i nikt z znajomych się nie orientuje gdzie jest w okolicy. Jak będę miał chwilę czasu to rzucę się do zaufanego serwisu. Ale jeśli ktoś gdzieś widział ośkę do kupienia to błagam niech zarzuci linkiem do niej.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Obrazek
;)
Pawel94
Kontakt:

Wszystko fajnie ale naprawdę myślicie że to pomoże na za krótką oś która opiera się na samym haku przerzutki który jest z miękkiego alu zamiast na haku ramy i haku przerzutki. Przez co stalowy gwint ośki wrzyna się w alu. Mi koło nie wypada.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

wydaje mi sie że dorobienie osi to jedyne rozwiązanie. Rozbierz piaste tak, by wyjąć oś. Zanieś do tokarza i powiedz o ile ma być dłuższa i jaki ma mieć gwint na końcu (pokaż nakrętki). No i oczywiście wybierz jakiś mocny materiał ;) powinno wyjść ze 3dyszki
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

tylko kompletny ignorant - może twierdzić,że nie ma w Pruszkowie tokarza.
ODPOWIEDZ