Skladanie maszyny- Saint czy cos innego?
Skladanie maszyny- Saint czy cos innego?
Zastanawiam sie w jakie komponenty(piasty, przerzutka, manetka, suport itp) uzbroic rower ktory skladam na bazie tr450. Zastanawiam sie nad saintem, jednak nie wiem czy to dobry pomysl, chodzi glownie o stosunek cena/jakosc. Co radzicie?
LEGO Custom Valve Caps- http://allegro.pl/show_item.php?item=2037955383
Re: Skladanie maszyny- Saint czy cos innego?
Cześć! Piasty coś z Dartmoora na przód polecam Lite-Force a na tył jeśli Tr450 ma oś 135 x 10 to Dartmoor Vee-One (mam obie te piasty) a jeśli ma oś 150 x 12 to polecam piastę Dartmoor Quantic. Przerzutka - Sram x7, x9 lub x0 manetka tak samo. Korbę coś z supportem z zewnętrznymi miskami np. Descedant, Saint, Slx, Fsa Moto X albo Race Face Atlas FR. Kaseta np Slx a łańcuch coś ze Sram'a np pc-971. Jak masz jakieś pytania to pisz na pw.
Korby z pakietem na pewno polece Sainta, chyba że masz sporo pieniędzy to możesz pokusić sie o coś z Race Face np Atlas, ale Saint moim zdaniem ma najlepszy stosunek cena/jakość.
Przerzutka z manetką albo Saint albo Sram x9/x0, zależnie jaka marka Ci bardziej odpowiada, ludzie z reguły mają upodobanie do jednej z firm. Modele konkurencyjne, tej samej klasy, więc wybierz sam, np które manetki Ci bardziej odpowiadają.
Łańcuch z kasetą... Ja osobiście używam Srama (pc850 i pg850) i moge śmiało polecić, choć czytałem na forum że użytkownicy wyższych modeli Srama, jeśli chodzi o te komponenty, są zawiedzeni, jakość gorsza w stosunku do Shimano, więc tu również wybór Sram vs Shimano (dokładnych modeli nie podam).Pytanie jeszcze czy 8 czy 9 biegów, jaki zakres zębatek? Musisz zdecydować na jaką klase napędu oczekujesz, to co napisałem, to wtedy możnaby podać coś konkretniejszego.
Piasty... szczerze mówiąc nie miałem styczności z Saintami, ale widze że są dosyć tanie, ale mało popularne. Dartmoor to w zasadzie to samo co Novatec, chyba żeby wziąć pod uwage najwyższe modele Darta. Cena/jakość naprawde dobra, ale nie wiem czy zwracać uwage na wage, jeżeli tak, to raczej odpada. Trzeba poszukać jakiegoś Hope'a czy tym podobnych marek, choć nie mówie że piasty Sainta są złe
Jeśli szukasz hamulcy to Saint jest świetnym wyborem
Przerzutka z manetką albo Saint albo Sram x9/x0, zależnie jaka marka Ci bardziej odpowiada, ludzie z reguły mają upodobanie do jednej z firm. Modele konkurencyjne, tej samej klasy, więc wybierz sam, np które manetki Ci bardziej odpowiadają.
Łańcuch z kasetą... Ja osobiście używam Srama (pc850 i pg850) i moge śmiało polecić, choć czytałem na forum że użytkownicy wyższych modeli Srama, jeśli chodzi o te komponenty, są zawiedzeni, jakość gorsza w stosunku do Shimano, więc tu również wybór Sram vs Shimano (dokładnych modeli nie podam).Pytanie jeszcze czy 8 czy 9 biegów, jaki zakres zębatek? Musisz zdecydować na jaką klase napędu oczekujesz, to co napisałem, to wtedy możnaby podać coś konkretniejszego.
Piasty... szczerze mówiąc nie miałem styczności z Saintami, ale widze że są dosyć tanie, ale mało popularne. Dartmoor to w zasadzie to samo co Novatec, chyba żeby wziąć pod uwage najwyższe modele Darta. Cena/jakość naprawde dobra, ale nie wiem czy zwracać uwage na wage, jeżeli tak, to raczej odpada. Trzeba poszukać jakiegoś Hope'a czy tym podobnych marek, choć nie mówie że piasty Sainta są złe

Jeśli szukasz hamulcy to Saint jest świetnym wyborem

Wiem juz ze przerzutke wezme sainta wraz z manetka. Zastanawiam sie tylko jaka kasete (9 biegowa) wybrac pasujaca do krotkiego wozka, no i oczywiscie jaki łancuch.
Co do korb to raczej wybralbym sam wklad suportu na wieloklin, poniewaz nie wiem jaka kwote bede musial przygotowac, a jednak 1000zl wiele zmienia
chociaz jeszcze sie zastanowie.
Co do piasty to chyba hope wezme, bo saint jest na center locka
Co do korb to raczej wybralbym sam wklad suportu na wieloklin, poniewaz nie wiem jaka kwote bede musial przygotowac, a jednak 1000zl wiele zmienia

Co do piasty to chyba hope wezme, bo saint jest na center locka
Polecam shimano,bardzo dobra jakość w ostatnim czasie, system hollowtech w korbach jest naprawdę bardzo prosty i przemyslany a jeżeli chodzi o napęd to uważam,że shimano ostatnio się sporo poprawiło i modele powyżej i włącznie z xt są bardzo warte uwagi... Zestaw przerzutka/manetka saint to super wybór... Kasete możesz wsadzić albo xt 11-32T lub Slx 11-28T, szkoda,że xt nie robią w takim rozmiarze. Łańcuch koniecznie dura ace, to rzecz niepodlegająca dyskusji. Możesz zamiast korby saint poszukać xt-ka : bardzo dobra korba i niesamowicie mocna jak na swoją wagę... Slx-a odradzał bym ze względu na pękanie, popękały mi 2 czy 3 egzemplarze w ciągu 4 lat ( na końcu ramienia za instertami ) wada produkcyjna...
Jeżeli chodzi o piasty to tutaj shimano nie polecam : Hope są dość dobre, czasami wymagają rozebrania/przeczyszczenia i smarowania ale jest to banalnie proste,bo piasty rozbiera się w rękach...
To tyle,mam nadzieję,że pomogłem.
Jeżeli chodzi o piasty to tutaj shimano nie polecam : Hope są dość dobre, czasami wymagają rozebrania/przeczyszczenia i smarowania ale jest to banalnie proste,bo piasty rozbiera się w rękach...
To tyle,mam nadzieję,że pomogłem.
Ride 4 Fun ! Biatch !
Co myslicie o tej przerzutce, bo mi wydaje sie podejrzana
http://allegro.pl/jedyna-w-pl-dh-fr-xtr ... 52894.html