Przeglądając zaufanego jensonausa, trafiłem na modele Marzocchi 2012, wygląda to dość ciekawie, czyżby pomiędzy rc3 a rcv wpasowali model cr?
Czy powrót to dawnych odznaczeń 888 rc tylko że trochę na odwrót? Waga nie powala ale cena lekko ponad 2,5k nawet znośna. 220g lżejszy od rcv i z mechanicznym ustawianiem tugięcia wstępnego.
Jest w tym cień prawdy, bo przywrócili nawet nakleję na lewej goleni tą pomarańczową. która się rzucała odraz w oczy gdy się kupiło jakieś ósemki z przedziały 2004-2007
naklejki ala marzocchi z 2003 na juniorze, górna połka nieźle wylajtowana.
Szkoda że jakiejś nowej puszki nie dali na 2012
CR to nowy system, nie jest to jedynie inna nazwa. Różnica zauważalna na pierwszy rzut oka jest taka, że regulacja kompresji jest na górze goleni, a tłumienie na dole (w przeciwieństwie do RCV).
Tak jak GgG napisał, golenie w CR są zwężane na dole dla obniżenia wagi. Nowy system potrzebuje też mniej oleju i podobno jest bardzo prosty w serwisie (czyli jak wszystkie Marzocchi :P)
Naczytałem się dużo na ten temat bo myślałem nad 66 CR 2012.
CR - "Dzięki kanalikowi wyrównującemu, przepływ oleju w kartridżu jest bardziej wydajny niż wcześniej, dodatkowo potrzebne jest mniej oleju. Amortyzatory mają również zwężane golenie, które mają tylko tyle materiału ile trzeba i ani grama więcej. Model CR, z regulacją kompresji oraz powrotu, jest bardzo łatwy w serwisowaniu, mimo, iż rzadko go potrzebuje."