KOŁA UST bezdętkowe - problem z montażem, opinie, uwagi

czuczuwara
Kontakt:

KOŁA UST bezdętkowe - problem z montażem, opinie, uwagi

Post autor: czuczuwara »

Witam,
mam koła Fulcrum DH:

http://www.bdc-bike.pl/czesci/?idArticle=195

do tego opony:

http://www.bdc-bike.pl/czesci/?idArticle=847

w wersji 2.5 TNT. Nie miałem wcześniej doświadczenia z kołami/oponami bezdętkowymi.Podczas pierwszej próby założenia opon, po baaardzo długim siłowaniu się, założyłem jedną oponę, przy drugiej złamałem paznokieć ;-) i stwierdziłem, że ten system jest nieprzyjazny do amatorskiego użytkowania. Próbowałem założyć oponki Geax /ten sam model, tyle że 2.3/ w wersji zwykłej, zwijanej - i okazało się, że jest jeszcze ciężej "naciągnąć" ją na obręcz - pomagałem sobie łyżkami, gdzieś przeczytałem,żeby potraktować krawędzie opony mydłem - niewiele to dało./w teorii pozostaje mi jeszcze spróbować zwykłych, drutowanych opon.../
Reasumując: mam koła /zmiana ich na inny model nie wchodzi aktualnie w grę/ i problem z montażem jakichkolwiek opon, system musi być szczelny, stąd pewnie takie problemy z dopasowaniem opony - czy są jakieś sposoby, narzędzia by zakładanie opon bezdętkowych przebiegało sprawniej? W sumie producent na kołach pisze, że kompatybilne są tylko z oponami bezdętkowymi /taki system chciałem też mieć, wożąc tylko rezerwowo dętkę/
czuczuwara
Kontakt:

Post autor: czuczuwara »

Odświeżam temat - proszę o porady
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Moze dhea ciezko lezy ale w sumie dziwne bo z reguly opony ust wchodza ciezej niz nie ust.

Szczerze to kup przynajmniej jedna na prawde gruba metalowa lyzke (np. pedros ma takie w ofercie) i ogarnij technike. Pozmieniasz troche i bezdzie ci isc szybko. Nie tak szybko jak z detkami ale nic nie powinienes lamac (no chyba ze plastikowe lyzki)
ODPOWIEDZ