Hamulce mechaniczne

FRmaniak
Kontakt:

Hamulce mechaniczne

Post autor: FRmaniak »

Zastanawiam się nad kupnem hamulców
Wybór padł na mechaniczne bo uważam je za lepsze

Chcę zakupić 2xAvid BB7 (w zestawie tarcza Avid Roundagon203 + adapter)
http://www.rowerowy.com/czesci/hamulce/ ... ning_seven

Następnie chcę sprzedać te tarcze lub jeżeli Rowerowy.com się zgodzi to kupić same zaciski z adapterami, a odejmą cenę tarcz.
http://www.rowerowy.com/czesci/tarcze_h ... /roundagon

Kupić pływające HOPE'y albo Hope na tył a na przód hayesa 224mm.
czy warto brać tego hayesa?
http://www.rowerowy.com/czesci/tarcze_hamulcowe/hayesv9
http://www.rowerowy.com/czesci/tarcze_h ... _plywajaca

Do tego Avid Speed Dial Seven
http://www.rowerowy.com/czesci/dzwignie ... eed_dial_7
Może mi ktoś powiedzieć do czego jest to czerwone pokrętło?

No i linki/pancerze United - Linear Value
http://www.rowerowy.com/czesci/linki_i_ ... nitedlinka

No jak to policzyłem to cena mnie trochę przeraża, ale na hamulcach oszczędzać nie będę

Opcja z 2 tarczami hope
2x280zł - zaciski + tarcze + adaptery
2x43zł - klamki
2x35zł - linki i pancerze
-240zł za 2 tarcze
2x179zł - Tarcze pływające
-12% rabatu
To wychodzi 733zł

Opcja z 1 hope i 1 hayes
2x280zł - zaciski + tarcze + adaptery
2x43zł - klamki
2x35zł - linki i pancerze
-240zł za 2 tarcze
179zł - Tarcza pływające
219zł - tarcza 224mm + adapter
-12% rabatu
To wychodzi 769zl

Czy to się opłaca?

boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

to jest paranoja. Za tyle dostaniesz kpl code/ saint / hope albo elixirów jakiś wyższy model.
Nie wiem jakim cudem uważasz mechaniki lepsze od DOBRYCH hydraulików. Chyba, że na takowych nie miałeś okazji pojeździć i przemawia przez Ciebie kretynizm pod tytułem: "mechaniczne są prostsze, hydry się jebią bo są zbyt skomplikowane".
Zrób tak jak piszę, kup komplet dobrych hydraulików do dh i na bank będziesz zadowolony.
Wojtekrk
Kontakt:

Post autor: Wojtekrk »

ja bym odpuscil te elo tarcze hopa, troche dolozyl i kupil hydrauliki. W ogole tyle pieniedzy dawac za mechaniki to czysta abstrakcja, lub bezmyslnosc.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Nie, bo za to kupisz hydrę Sainta z tarczą od razu?

Ale to tylko propozycja z mojej strony - skoro uważasz że mechaniki są lepsze to jest twoja decyzja i złożyłeś drogi, ale chyba najlepszy komplet na rynku. Zastanów się nad pancerzami Pre-Lube Clark's (turbo małe opory ma) jak zamierzasz mieć cały pancerz od klamki do zacisku + dobre końcówki.
kissu
Kontakt:

Post autor: kissu »

Proponował bym się zastanowić 100 razy zanim kupi się komplet mechaników za 700 zł bo za tyle można kupić komplet naprawdę dobrych hydraulików. np ( http://allegro.pl/avid-code-203mm-g2cs- ... 09013.html ) Zastanawia mnie pod jakim względem mechaniczne są lepsze od hydraulicznych ... :ugeek: a jeśli naprawdę jesteś napalony na te 2 opcje to to wybrał te z tarczą hopa.
biadaczq
Kontakt:

Re: Hamulce mechaniczne

Post autor: biadaczq »

... po tym jak wstałem z podłogi otrzepałem się z kurzu dalej się śmiałem :lol:
Do rzeczy:
1. Tak mocno się uderzyłeś w głowę? Czy Cię po prostu mocno boli głowa? :shock:
2. Ogarnij się.
3. Za tą kasę tak jak wyżej koledzy napisali możesz mieć nowe elixirki, używane code, a jak się trafią to i nowe itp...
4. 800zł za mechaniki? :shock: no cóż każdy ma swoje upodobania, przemyślenia i słabości ale 800 za mechaniki tego bym nie przebolał.
5. Patrz punkt 3.
6. Mam nadzieję, że nie kupisz mechanikó :D

Pozdro
BMX National Champion
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

prawda że nie miałem okazji pojeździć na Dobrych hydraulikach.
Miałem okazję jeździć tylko na zapowietrzonym i do tego cieknącym elixirze no i rozklekotanym jucy 3.
No i jakoś się zniechęciłem do hydraulików.
No ale jeśli mówicie że to paranoja to raczej zrezygnuje z mechaników

Skwarek
Kontakt:

Post autor: Skwarek »

Stary zrezygnuj z mechaniki, mam bb7 na tarczy 203 z tyłu. Spokojnie starczyłyby mi nawet tarcze 180mm (na lokalne trasy),ale uparłem się na 203 bo lubię mieć za dużo siły i co ? I wypad na żar kończył się tym, ze w połowie przejazdu nie miałem tylnego hamulca, resztę musiałem kończyć tylko na przednim hamulcu który na szczęście jest hydraulikiem (Deore LX + 203 tarcza alu pająk + klocki UNEX z płytka ceramiczną) Nie ma porównania. Weź kup np komplet SLX na 2012r , z metalicznymi klockami wychodzi 670zł , jeśli to za dużo to weź SLX 2011 wyjdzie 600zł.
hmm
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

FRmaniak pisze:prawda że nie miałem okazji pojeździć na Dobrych hydraulikach.
Miałem okazję jeździć tylko na zapowietrzonym i do tego cieknącym elixirze no i rozklekotanym jucy 3.
To tak jakby po 2 kiepskich dziewczynach przerzucić się na facetów... :)

Nie ma lepszego hamulca niż saint (są tylko porównywalne), także jak mass rabat to bierz w tej cenie sainty czy np cody i do tego dosłownie jakiekolwiek tarcze i będzie lepiej hamować niż mechaniki które sobie upatrzyłeś. Do sainta spokojnie możesz brać najtańsze 180mm
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

W takim razie odpal Sainty nowe.

1. Nie ma możliwości żeby ciekły jak nie będziesz kombinował.
2. Zapowietrzenie w Shimano? Co to znaczy? 5 minut i nie ma śladu po powietrzu. A dobry olej kosztuje grosze.
k-a-m-i-l
Kontakt:

Post autor: k-a-m-i-l »

Stary zrezygnuj z mechaniki, mam bb7 na tarczy 203 z tyłu. Spokojnie starczyłyby mi nawet tarcze 180mm (na lokalne trasy),ale uparłem się na 203 bo lubię mieć za dużo siły i co ? I wypad na żar kończył się tym, ze w połowie przejazdu nie miałem tylnego hamulca,
Miałem identyczną sytuacje z BB5, po przesiadce na Sainty m810 jest gigantyczna różnica,

Mechanik jest dobry na lokalne trasy, BB7 potrafi zablokować przednie koło przy dużej prędkości jednym palcem. Natomiast w górach całkowicie traci moc nagrzewa się do absurdalnych temperatur, w połowie trasy trzeba hamować dwoma palcami a pod koniec czterema

Zestaw 2xSaint m810 z tarczami 203mm nigdy mnie nie zawiódł, nawet przy najdłuższym zjeździe na heblu nie tracił mocy.

W górach Saint z tarczą 160mm, będzie silniejszy od bb7 z 203mm i się tak nie nagrzeje.

Jak miałem mechaniki i później tandetne avidy juicy 3 myślałem, że pomoże wymiana tarcz, wiec wymieniłem tarcze i klocki, poprawa była niewielka, tak że nie widzę sensu montowania drogich z mechanikiem
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

FRmaniak pisze:Wybór padł na mechaniczne bo uważam je za lepsze
Wiem, ze to Twoje subiektywne odczucie ale wybacz - większej głupoty już dawno nie czytałem. Osobiście wolałbym nawet Juicy 3 czy inną tanią hydrę od mechaników ;)
FRmaniak pisze:Czy to się opłaca?
Zdecydowanie nie.

Pomyśl nad kompletem Saint'ów/Code'ów - na pewno będziesz dużo bardziej zadowolony niż z BB7.
ODPOWIEDZ