Mongoose Boot'r czy warto?
Mongoose Boot'r czy warto?
Witam jak w tytule chciał bym się coś dowiedzieć o tej ramce ponieważ zaczyna mi się coraz bardziej podobać wizualnie jednak nie mam wiedzy na temat geo. tej ramy i skoku , ponad to jestem ciekawy czy dobrze sprawdza się w FR(u Romaniuka się sprawdza chyba że zmienia ramy co 1 tydzień).
Pozdro.
Pozdro.
Ja mam jej starszego brata EC-D. Świetna rama, bardzo fajna geo. Skok jest regulowany 190-214 mm. Główka 1,5", prawie niezmienna długość łańcucha przy uginaniu się zawieszenia, jedna z niewielu ram która tak mocno się wydłuża gdy zawieszenie się chowa. Jedyny minus to dość wysoko środek ciężkości i niezbyt duża sztywność. W EC-D był problem z łącznikiem wahacza ale podobno już w tych nowszych modelach jest to inaczej rozwiązane.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=62708
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=62708
Z gówna bata nie ukręcisz.
KubaLaPL pisze:888 troszkę za wysoko ale też się ogarnie, najlepiej bym tu widział jakiegoś TotemaAle ja mam dorado 180 i też jest super
Boot'r jak i twój ECD przeciez w okół boxxera było projektowane. Co prawda totem to 5mm róznicy ale ogólnie 200mm amory nic mu nie robia. Paru znajomych z 2 polkami na ecd/boot'rach jezdzi i nic sie nie dzieje
A ja nie mówię, że się coś dzieje
Mówię o geometrii jaką ten rower uzyska
Myślę, że okolice 550-560 mm to jest najfajniejsza wysokość. Tak mam teraz i jest akuratnie 
Na pewno są to bardzo wytrzymałe ramy. To co jest uciążliwe dla ridera to bardzo silne kopanie w pedały, bo korba się cofa razem z tylnym kołem. Odczuwalne w szczególności jak korbisz. Ale do przyzwyczajenia się.

Na pewno są to bardzo wytrzymałe ramy. To co jest uciążliwe dla ridera to bardzo silne kopanie w pedały, bo korba się cofa razem z tylnym kołem. Odczuwalne w szczególności jak korbisz. Ale do przyzwyczajenia się.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Kopanie wynika z przenoszenia sił przez łańcuch. Chyba, ze ten system rzeczywiscie działa jak URT i support zachowuje sie jakby był na wahaczu przez co nie jest to tyle kopanie co latanie supportu przez to, ze pływa.KubaLaPL pisze:Właśnie nieBo tu korba cofa się praktycznie tyle samo co tylne koło, zobacz sobie w linkage, jest mongoose ecd.
Patrze w linkage nawet gdyby tylko linkage sie posługiwac to nie miałbys racji bo wg. linkage ta rama bardzo mało kopie

Jako były posiadacz ec-d,pomimo kilku jej wad bardzo sobie ta rame chwalilem.Podobnow w boot'rach wyelimonowali problem z linkiem laczacym wachacz z suportem czyli najwieksza wade ec-d.Reszta zarowno geometrycznie jak i praca bardzo mi odpowiadaly,Rama fajnie skreca i cenilem sobie wsteczny ruch kola w trakcie ugiecia,ale ja uzywalem jej tylko w DH.W Boot'r zrezygnowali z z 2 "oczek" na damper i jest tylko jedno ustawienie skoku,i o ile w Fr nie przeszkadza Ci 210 mm skoku to mysle ze rama moze dac rade,ja lubilem czesto poleciec ze sporym whipem i nie zawsze udalo sie odkrecic a ramienic nie bylo,takrze poprawiony boot powinien tez zniesc takie zabawy.Rama nie kopie po korbach! tylko caly suport wraz z ugieciem podaza do tylu za wachaczem kilka dni jazdy i wogole tego nie czuc.Zostaje jeszcze wyglac dla niektorych paskudne,dla mnie i boot'r i ec-d sa piekne ze wzgledu na ich unikalny kształt.888 mysle ze jak najbardziej w tej ramie by pasowaly,totema bardziej w pinn'r bym widzial ktora jest bardziej fr-owym odpowiednikiem zjazdowego boot'r