[hamulec] Avid Jucy 7 - częste zapowietrzanie

matrix506
Kontakt:

[hamulec] Avid Jucy 7 - częste zapowietrzanie

Post autor: matrix506 »

Witam, jestem posiadaczem hamulców Avid Juicy 7, jest to model z 2009 roku. Mam je od nowości, ale mam problem z tylnym hamulcem, otóż po odpowietrzeniu układu podczas wpychania roweru na górę albo jazdy na tylnym kole hamulec od razu staje sie miękki, zapowietrza się.
Odpowietrzanie robię bardzo dokładnie, lecz w jakiś sposób dostaje się do niego powietrze. Hamulec jest zalany płynem DOT 4.
Nie mam tego problemu z przednim hamulcem, on pracuje idealnie.
Co może powodować tego typu zachowanie?
Dodam że wszystkie uszczelki są dobre, ale nie były zmieniane od nowości, czy może być to ich wina?
zachar
Kontakt:

Post autor: zachar »

matrix506 pisze:Dodam że wszystkie uszczelki są dobre, ale nie były zmieniane od nowości, czy może być to ich wina?
Po pierwsze jeżeli mówisz że uszczelki są dobre to jak może być to ich wina? Po drugie zły dział :)
matrix506
Kontakt:

Post autor: matrix506 »

przepraszam, ale myślałem jedno a zrobiłem drugie (odnośnie działu). Proszę o przeniesienie.

Pytam sie dlatego że czasami uszczelki po prostu tracą swoje właściwości po długim i intensywnym użytkowaniu. Zadałem takie pytanie ponieważ może być tak i w tym przypadku, a wole się zapytać tutaj niz od razu kupić nowy zestaw i wywalić pieniądze w błoto.
młodydh
Kontakt:

Post autor: młodydh »

Sprawdzi przewód czy nie masz gdzieś dziurki. Wygląda na to że masz za mało płynu w układzie co powoduje zapowietrzanie się hamulca. Musi coś być nieszczelne albo zostaje ci powietrze w zacisku które po jakimś czasie znajduje się w klamce.
ak47

Post autor: ak47 »

Osoby nie mające zielonego pojęcie (mlodydh itp) proszę o niewprowadzanie w błąd.

Jeżeli na 100% dobrze odpowietrzasz, to masz uszkodzony oring na tłoczku lub membranę.

Zapadanie się klamki przy ustawieniu roweru przednim kołem do góry wskazuje na to, że w zbiorniczku wyrównawczym jest powietrze. Mogło się ono dostać 3 drogami:
- przez dziurawą membranę
- przez uszkodzony oring na tłoczku w klamce
- przez uszkodzone uszczelki w bleed-portach.

Musisz rozłożyć całą klamkę i obejrzeć każdą gumkę
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ak47 pisze:Zapadanie się klamki przy ustawieniu roweru przednim kołem do góry wskazuje na to, że w zbiorniczku wyrównawczym jest powietrze. Mogło się ono dostać 3 drogami:
- przez dziurawą membranę
- przez uszkodzony oring na tłoczku w klamce
- przez uszkodzone uszczelki w bleed-portach.
Dokładnie to. Niestety w Avidach działo sie to stosunkowo często.
ODPOWIEDZ