Małe blaty w Konach i innych
Małe blaty w Konach i innych
Dziwi mnie, że takie firmy jak Kona czy Spezialized montują w swoich rowerach, któtych przeznaczeniem jest dirt jumping, bikercross (4X) i street (odpowiednio seria Out of bounds hardtail i P-bikes) bardzo małe zębatki z przodu i to dwie. 22 i 32 zęby.
Moim zdaniem w tego typu rowerach najodpowiedniejszy mechanizm korbowy to zębatka 38 + napinacz.
Może wy rozumiecie ich postępowanie?
Moim zdaniem w tego typu rowerach najodpowiedniejszy mechanizm korbowy to zębatka 38 + napinacz.
Może wy rozumiecie ich postępowanie?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
napinacze i duzy blat daja do zjazdowek a do freeridu sa male tarcze bo zastanow sie po co ci - w takim amerykanskim czy kanadyjskim fr - duzy blat... nie osiagasz takich predkosci zeby ci te blaty nie wystarczaly... za napinacz jak juz zostalo powiedziane robi przerzutka... a mniejszy blat = wyzej koniec blatu = mniejsza szansa ze w cos nim przywalisz
http://bodzio.pinkbike.com/
To przecież nie są rowery do trialu!!!
A jeśli chodzi o street, to zależy jak ktoś go rozumie. Jeżeli tylko styl BMX (choć w BMX-ach też blat jest większy niż 32) to OK. Ale jeżeli do tego dołączymy skoki ze schodów i temu podobne to zestaw 22/32 bez chain guide'a to jest pomyłka.
Po za tym mi jest w ogóle ciężko sobie wyobrazić hardorową jazdę bez chain guide'e. Przecież wtedy przy skokach spada czasami łańcuch!!!!
A już w ogóle nie czaje, po co ten blat 22. To jest przecież jak w XC. No chyba, że trial. Ale to nie są rowery do trialu.
A jeśli chodzi o street, to zależy jak ktoś go rozumie. Jeżeli tylko styl BMX (choć w BMX-ach też blat jest większy niż 32) to OK. Ale jeżeli do tego dołączymy skoki ze schodów i temu podobne to zestaw 22/32 bez chain guide'a to jest pomyłka.
Po za tym mi jest w ogóle ciężko sobie wyobrazić hardorową jazdę bez chain guide'e. Przecież wtedy przy skokach spada czasami łańcuch!!!!
A już w ogóle nie czaje, po co ten blat 22. To jest przecież jak w XC. No chyba, że trial. Ale to nie są rowery do trialu.
Jak masz przerzutke DOBRZE WYREGUULOWANA to nie spadnie lancuch. A popatrz sie na Ironhorse'a czy ajkies inne freeridowe maszynki. Tez maja po 2 blaty. Chodzi o to, ze kolesie wychodz z zalozenia ze FR to nie lekkie DH, tylko zabawa. Pobawisz sie na zjezdzie, na hopach, PODJEDZIESZ kawalek no i bawisz sie dalej :) Poza tym co za problem poprosic sprzedawce zeby wywalil przerzutke i zmienil korbe i opuscil pare groszy??
gg: 3212274
[S]: JuniorT'03 QR20+koło S-Type/Quando+mostek MARZOCCHI+kieraSPECIALIZED
[S]: JuniorT'03 QR20+koło S-Type/Quando+mostek MARZOCCHI+kieraSPECIALIZED
ja mam stinkiego dl- i powiem ze te 32 zemby wystarczajom!!!
małom zembatke zdejmuje i bo i tak nie uzywam:)
ale jak by tam było 38...to jusz by sie ten rower z miesjca nie ruszył:)
a co do fulla to da sie na tym rowerq jezdzic 26-28 km..spokojinie.a tyle na doejhanie do hopy wystarcza :)
jak chcdesz wiencej qpuj szosówke:D
małom zembatke zdejmuje i bo i tak nie uzywam:)
ale jak by tam było 38...to jusz by sie ten rower z miesjca nie ruszył:)
a co do fulla to da sie na tym rowerq jezdzic 26-28 km..spokojinie.a tyle na doejhanie do hopy wystarcza :)
jak chcdesz wiencej qpuj szosówke:D
live fast
die young
die young
-
- Kontakt:
Ja mam patelnie 44 i gruby rockring i nie ma problemu ze blat sie wygnie jak w cos przywale. A blaty 32/22 w takim czyms jak Stinky do jak dla mnie totalna pomylka. Na kazdej gorce (jadac zgodnie z przeznaczeniem gorki...czyli w dol :)) mozna sie zamachac nogami. Moi kumple maja blaty 36 i kreca jak na 1:1
38 to minimum zeby cos z tym sprzetem mozna bylo zrobic wiecej niz skakac po murkach :-)
38 to minimum zeby cos z tym sprzetem mozna bylo zrobic wiecej niz skakac po murkach :-)
Bike - 2 wheels, 1 passion :-) ---===FAN KRANK RACING===---