Kowa 200sx

Soulforged
Kontakt:

Kowa 200sx

Post autor: Soulforged »

Witam,

Jako że mam zamiar kupić nowy amor, a wczoraj ku mojemu zdziwieniu okazało się że również Kowa dostępna jest w Polsce (Bicyklon.pl...) zastanawiam się nad modelem 200SX.

Opinii jest niewiele, lecz jeśli już jakaś jest to zwykle pozytywna, specyfikacja również robi wrażenie, wszystkie przydatne regulacje + jeszcze Kashima, regulacja skoku (w sumie mnie osobiście nie potrzebna ale jest...) i całkiem niezła waga.

Pytanie - czy ktoś miał z tym jakieś doświadczenia? Dodam że obecnie rozważam jedynie Kowe 200sx i 888 RC3 Evo Ti, zatem porównania względem tego widelca były by najmilej widziane, z czym zdaję sobie sprawę że w PL trudno o nie będzie;)

Z góry dzięki!
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Bodajże forumowicz balfa2step (czy jakoś tak) miał Kowe tylko nie wiem czy Si czy Sx. Znajdź go i podpytaj :)
balfa2step
Kontakt:

Post autor: balfa2step »

Kowe mam nadal z tmy że model 200Si , jesli masz pytania pisz najlepiej na gg 9123890
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Próbowałem używke na odpsprzedaż ze stanow sprowadzić i niestety nie wiem czy to wadliwa seria czy po prostu część amorow od nich taka jest ale zdarzaja sie niezłe przypaly z jakoscia wykonania. Do 3 osob trafiłem, ktore mialy problem ze zle spasowanymi uszczelkami i kowa nie była w stanie im wyslac dobrych, potem jakies inne jaja jeszcze im sie działy i odpusciłem.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

I dlatego zamiast Kowy masz Boxxera. Urzekająca historia.
Soulforged
Kontakt:

balfa2step pisze:jesli masz pytania pisz najlepiej na gg 9123890
Właściwie nie mam żadnych nietypowych pytań więc sądzę że dobrze było odpowiedzi zamieścić tutaj - dla potomności;)

Przede wszystkim interesuje mnie praca (płynność, progresja, jakość tłumienia itp.) i wytrzymałość/solidność (sztywność, czy miałeś jakieś powtarzające się usterki, niepokojące dźwięki, wycieki itp.). Jeśli masz też jakieś doświadczenia z serwisowaniem ew. wiedzę na temat dostępności części też będę wdzięczny za info.
piotrmarch
Kontakt:

Post autor: piotrmarch »

A BOS?
Soulforged
Kontakt:

piotrmarch pisze:A BOS?
Faktycznie myślałem o Idylle ale: jest o 300g cięższy od 888 Ti, nie ma zew. regulacji preloadu i z tego co się dowiedziałem jest bardziej liniowy, a je lubię progresję - tutaj 888 oferują jeszcze dodatkową regulację bottom-outu. Z kolei RaRe już przekracza ustalony budżet, i wciąż ma 130g więcej niż 888 Ti ;).
Spaced
moderator
Kontakt:

Wiem, ze poleci piana ale może Avalanche do jakiejś puszki wpakujesz skoro z wagą sie liczysz?
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

jak dotad dla mnie Kowa 200, to ideal dwupolki jaki chcialbym miec, pomijajac wage, wlasnie poprzez regulacje skoku. swoja droga, chcialbym by jakas firma zaczela produkowac amory, ktore mozesz zbudowac wg wlasnego uznania, na zasadzie dobieralnych tlumikow i innych cech. w sumie w RS mozna zmieniac tlumiki, ale np nie da sie chyba (jesli sie myle, to niech mnie ktos poprawi) zlozyc boxxera z redukcja skoku (nie blokada). Kowa to oferuje i czekam az pojawia sie podobne patenty dostepne w innych amorach (oprocz troche awaryjnej ATA).
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Protone daje możliwość zmiany skoku w zakresie 0-max amora. Dual air rsa tak samo.

Chyba że chcesz regulację z ręki jak ma ata czy u-turn.
Soulforged
Kontakt:

Spaced pisze:Wiem, ze poleci piana ale może Avalanche do jakiejś puszki wpakujesz skoro z wagą sie liczysz?
Pomysł nie jest zły, i przyznam że i o tym myślałem z czym to dla mnie dodatkowa komplikacja - poszukiwać samej puszki boxxera, lub kupić najniższą wersję i rozebrać, potem sprowadzać tłumik, złożyć mając nadzieje że wszystko spasuje (czytałem na tym forum o przypadku użytkownika któremu tłumik Ava do boxxa jakoś nie spasował).

Dlatego uznałem że jednak gotowy produkt mnie bardziej interesuje nawet kosztem tych ~200g.

A co do Kowy jeszcze - zastanawiam się czy któryś "półko-mostek" chunked dało by się założyć, nigdzie nie ma informacji względem off-setu golenie-sterówka i tutaj zwracał bym się z prośbą do kolegi Balfa2step o ewentualne dokonanie pomiaru:)
Spaced
moderator
Kontakt:

Wyjątkowa sytuacja i to wina zlego wykonania boxxera. Raczej na gwarze powinni to rozwiazac. Chyba ze kupisz uzywke ale to mozna latwo odsprzedac.
balfa2step
Kontakt:

Jesli chodzi o połke to wymiary sa nastepujące :
odległość od środków otworów na golenie 144mm ( odległość goleni 109mm)
offset - rura sterowa względem goleni dokładnie połowa srednicy (1.1/8)/2 czyli w przybliżeniu 14.3mm inaczje mowiąc sterówka zaczyna się w osi otworów na golenie.

Nie wiem jak wygląd to w boxxerach ale wydaje mi się że raczje chunked nie spasuje .

=disbrainer= pisze:jak dotad dla mnie Kowa 200, to ideal dwupolki jaki chcialbym miec, pomijajac wage
Waga mojego modelu to 2,74 czyli delikatnie wiecej od boxxa wc
=disbrainer=
Kontakt:

pietryna pisze:Chyba że chcesz regulację z ręki
tak, mialem na mysli "z reki" ;)

balfa2step , tak przy okazji, wiesz jaka jest wysokosc A2C w Twoim amorze? i jak dokladnie dziala regulacja skoku u Ciebie?
balfa2step
Kontakt:

Dokłądnie nei mierzyłem ale nie jest wysoki, ma płaskie połki, jesli chodzi o regulcje wysokości to super sprawa , mozesz dowolnie ustawic wysokość ,bez zminy charakterystyki pracy , moesz miec 0mm a za chwile 200mm , nic nie pompujesz itp .Chowasz amora do transporu .
=disbrainer=
Kontakt:

ale jak to w praktyce robisz? w sensie czym? wszystko pokretlem?
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

jest tam taki pierdolniczek ktory "wyciskasz" z tego co pamietam,ustawiasz wysokosc widelca ktora Ci odpowiada i wciskasz pierdolniczek.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
balfa2step
Kontakt:

Masz pokrętło po lewej stronie , na fotach to takie złote , przekrecasz w prawo , wciskacz amora ile chesz i zakrecasz w lewo pokretło. Mozesz w dowolnej chwili powrocic , ja amora napompowąłem przed sezonem i do teraz ma stałe cisnienie .
ODPOWIEDZ