Stojak serwisowy własnej roboty

zetek
Kontakt:

Stojak serwisowy własnej roboty

Post autor: zetek »

Macie może jakieś projekty, pomysły jak zrobić dobry stojak serwisowy domowej roboty?
http://zetekfr.pinkbike.com/
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

Wrócę do domu ze szkoły to porobię fotki swojego dziwaka :)
miechooo
Kontakt:

Post autor: miechooo »

Ja swój zrobiłem bardzo prosto z jakiegoś złomu który leżał nieużywany. 2 proste dłuższe kawałki na podstawę, jedna gruba rura do pionu i do tej rury kawałek zakrzywionej na której będzie wisiał rower. Wszystko pospawane, zaklejone dętkami, żeby się rower nie porysował. Jednak dużą wadą tego stojaka jest to że rower jest na nim niestabilny, chcąc wykonać jakieś większe prace trzeba go spiąć grubymi zipami do stojaka i czasem dodatkowo linką transportową zaczepiam przedni trójkąt ramy do podstawy(głownie kiedy trzeba wyjąc amortyzator ).
Tobie radzę pokombinować coś,żeby zaczepiać o sztycę tak jak w profesjonalnych stojakach, a tak poza tym to konstrukcja wszędzie się sprawdzi, ew. możesz jakiś stoliczek na narzędzia przyspawać.
ryżu_
Kontakt:

Post autor: ryżu_ »

Z tego co pamiętam to CompHaker ma taki stojak własnej roboty.

Co prawda nie wiem jakie masz możliwości, ale na allegro ja kupiłem nowy stojak za 160zł z wysyłką, moze i nie jest to parktool, ale działa świetnie i więcej nie potrzebuje.
zetek
Kontakt:

właśnie chodzi mi przede wszystkim o chwyt do sztycy, tutaj mam największy problem, nie mam pomysłu jak to ugryźć ;)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Pompa oleju, szczęki hydrauliczne i dwa guziki. :D
100% że rower nie spadnie, najwyżej sztycę zmiażdży.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

EZrider pisze: najwyżej sztycę zmiażdży.

oj tam oj tam :)
XxUzixX
Kontakt:

Kurcze sorki nie zdążyłem zdjęc zrobić. Ale mam dość fajnie rozwiązany chwyt. Jutro fotki prześlę.
dzemi15
Kontakt:

Post autor: dzemi15 »

Też wam podeśle fotki, ale dopiero za parę dni jak mi brat to wszystko pospawa.
[S]Kask 661 strike r.M http://tnij.com/RwJFU
BH+fox van r +box race 08 http://tnij.com/nOdoF
zetek
Kontakt:

to czekam od Was na foto :)
XxUzixX
Kontakt:

Re: Stojak serwisowy własnej roboty

U mnie wygląda to tak: Stojak
Ogólnie z tego projektu najdroższe były te szczypce (20zł na giełdzie) a tak to reszta konstrukcji kosztowała mniej niż 20zł. Z całością można się zamknąć w 50zł. Ogólnie stojak ładnie się sprawuje można by jeszcze go troszkę ulepszyć, choćby tym że zrobić jeszcze jedną łapkę "przed" nim.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Hahah, zajumał z okolicznego lumpexu wieszaki na ciuchy i się cieszy. :D
GgG
moderator
Kontakt:

Dasz na tym radę powiesić jakiś cięższy rower? Bo wygląda troszkę mało stabilnie. Ja dzisiaj dostałem stojak velomann'a, co prawda nie kosztował 50zł ale nie mam warunków / umiejętności do zrobienia czegoś takiego to niestety trzeba bulić... No i zawsze jest ta zaleta, że można go złożyć i zajmuje o wiele mniej miejsca.
XxUzixX
Kontakt:

Re: Stojak serwisowy własnej roboty

Średnio to jest stabile gdy powiesze jakiś cięższy sprzęt. Choć są na to sposoby :D Mam w ściane "haczyk" do którego przyczepiam stojak i już jest stabilnie :)
HighFly
Kontakt:

Post autor: HighFly »

GgG
Velomann daje radę przy zjazdówce powiedzmy do 20kg ??

klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

HighFly pisze:HighFly
Daje rade, posiadam i jestem bardzo zadowolony. Kumpel na serwisie w sklepie tez korzysta z velomanna i ogarnia.
GgG
moderator
Kontakt:

Mój klocek na niej zwisa, ciągnąłem za rower, szarpałem i spokojnie ogarnia. Jest bardzo stabilny. Jak narazie nie używałem go poza sprawdzeniem ale już widzę dwie wady - dźwignia do zamykania szczęk jest zrobiona z bardzo badziewnego plastiku, pewnie prędzej czy później pęknie. Na głównej rurze jest zamocowane koryto, bo inaczej nie mogę tego nazwać. Wolałbym półeczkę z otworami na klucze niż to co jest, ale to mały detal :)
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

ja właśnie do swojego wymyśliłem patent na sztyce: mianowicie wspawujemy kawałem rurki o większym przekroju niż sztyca tak żeby sie do niego zmieściła i jak zakładamy rower, to sztyca od góry , rower od dołu , skręcamy i sie trzyma :mrgreen: moe pospawam swój w tym tygodniu to dam foki :)
jestem zajebisty :D
ODPOWIEDZ