Stojak serwisowy własnej roboty
Stojak serwisowy własnej roboty
Macie może jakieś projekty, pomysły jak zrobić dobry stojak serwisowy domowej roboty?
http://zetekfr.pinkbike.com/
Ja swój zrobiłem bardzo prosto z jakiegoś złomu który leżał nieużywany. 2 proste dłuższe kawałki na podstawę, jedna gruba rura do pionu i do tej rury kawałek zakrzywionej na której będzie wisiał rower. Wszystko pospawane, zaklejone dętkami, żeby się rower nie porysował. Jednak dużą wadą tego stojaka jest to że rower jest na nim niestabilny, chcąc wykonać jakieś większe prace trzeba go spiąć grubymi zipami do stojaka i czasem dodatkowo linką transportową zaczepiam przedni trójkąt ramy do podstawy(głownie kiedy trzeba wyjąc amortyzator ).
Tobie radzę pokombinować coś,żeby zaczepiać o sztycę tak jak w profesjonalnych stojakach, a tak poza tym to konstrukcja wszędzie się sprawdzi, ew. możesz jakiś stoliczek na narzędzia przyspawać.
Tobie radzę pokombinować coś,żeby zaczepiać o sztycę tak jak w profesjonalnych stojakach, a tak poza tym to konstrukcja wszędzie się sprawdzi, ew. możesz jakiś stoliczek na narzędzia przyspawać.
Z tego co pamiętam to CompHaker ma taki stojak własnej roboty.
Co prawda nie wiem jakie masz możliwości, ale na allegro ja kupiłem nowy stojak za 160zł z wysyłką, moze i nie jest to parktool, ale działa świetnie i więcej nie potrzebuje.
Co prawda nie wiem jakie masz możliwości, ale na allegro ja kupiłem nowy stojak za 160zł z wysyłką, moze i nie jest to parktool, ale działa świetnie i więcej nie potrzebuje.
LEGO Custom Valve Caps- http://allegro.pl/show_item.php?item=2037955383
Re: Stojak serwisowy własnej roboty
U mnie wygląda to tak: Stojak
Ogólnie z tego projektu najdroższe były te szczypce (20zł na giełdzie) a tak to reszta konstrukcji kosztowała mniej niż 20zł. Z całością można się zamknąć w 50zł. Ogólnie stojak ładnie się sprawuje można by jeszcze go troszkę ulepszyć, choćby tym że zrobić jeszcze jedną łapkę "przed" nim.
Ogólnie z tego projektu najdroższe były te szczypce (20zł na giełdzie) a tak to reszta konstrukcji kosztowała mniej niż 20zł. Z całością można się zamknąć w 50zł. Ogólnie stojak ładnie się sprawuje można by jeszcze go troszkę ulepszyć, choćby tym że zrobić jeszcze jedną łapkę "przed" nim.
Dasz na tym radę powiesić jakiś cięższy rower? Bo wygląda troszkę mało stabilnie. Ja dzisiaj dostałem stojak velomann'a, co prawda nie kosztował 50zł ale nie mam warunków / umiejętności do zrobienia czegoś takiego to niestety trzeba bulić... No i zawsze jest ta zaleta, że można go złożyć i zajmuje o wiele mniej miejsca.
Re: Stojak serwisowy własnej roboty
Średnio to jest stabile gdy powiesze jakiś cięższy sprzęt. Choć są na to sposoby
Mam w ściane "haczyk" do którego przyczepiam stojak i już jest stabilnie 

Mój klocek na niej zwisa, ciągnąłem za rower, szarpałem i spokojnie ogarnia. Jest bardzo stabilny. Jak narazie nie używałem go poza sprawdzeniem ale już widzę dwie wady - dźwignia do zamykania szczęk jest zrobiona z bardzo badziewnego plastiku, pewnie prędzej czy później pęknie. Na głównej rurze jest zamocowane koryto, bo inaczej nie mogę tego nazwać. Wolałbym półeczkę z otworami na klucze niż to co jest, ale to mały detal