[Rama] Spec Demo - Wymiana łożysk

tomek666777
Kontakt:

[Rama] Spec Demo - Wymiana łożysk

Post autor: tomek666777 »

Witam

Czy ktoś by mógł mi powiedzieć jak wybić 2 łożyska znajdujące się zaraz nad suportem w ramie Specialized Demo 9 2006 r ? O czy jak mam już rozkręcona całą ramę to warto wymienić wszystkie łożyska jeśli tylko na tych jest luz ?
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Najlepiej wymienić wszystkie, będziesz miał spokój na dłuższy czas, a jak wymienisz teraz dwa to za chwilę moze się okazać że znowu jakieś padło.
Łożysk się nie wybija, tylko wyciska specjalną praską.
Kammil
Kontakt:

Post autor: Kammil »

Stare łożyska możesz i wybić ale nowe trzeba wprasować
Mariancobretti
Kontakt:

Post autor: Mariancobretti »

Tydzień temu wymieniałem łożyska w ramie. Stare bez problemu mozna wybić gdyż juz nam się nie przydadzą. Nowe zaś wprasowywałem za pomocą śruby, nakrętki i dwóch podkładek o odpowiedniej średnicy.
Trochę się musiałem "obszukać" po garażu podkładek, śrub żeby to spasować, ale udało się bez trudności. Na śrubę zakładasz grubą podkładkę (żeby się nie wygięła gdy będziesz wprasowywać łożysko), śrubę wsuwasz w ramę w otwór na łożysko żeby podkładka oparła się o ramę,a łebek śruby o podkłądkę, następnie nasuwasz na śrubę z drugiej strony łożysko i wciskasz palcami w otwór (oczywiście nie wciśniesz go za wiele, ale tak żeby poprostu łożysko było w takiej pozycji w jakiej należy je wprasować,), następnie zakładasz podkładkę o odpowiedniej średnicy i nakrętką ściągasz cały układ i obserwujesz czy łożysko wchodzi równo w otwór. Oczywiście zewnętrzną obudowę łożyska smarujesz i otwór również.

Ja ostatnio tak montowałem łożyska i wyszło bardzo dobrze.
ODPOWIEDZ