Sign Ff2 damper

RockeJunior
Kontakt:

Sign Ff2 damper

Post autor: RockeJunior »

Witam!
Jestem kompletnym świeżakiem na forum.
Mam pytanie odnośnie osprzętu do signa. Kto miał kiedyś albo posiada nadal taki sprzęt powinien mieć pojęcie jak mi pomóc

Tak więc; Kupuję ramę sign fr2 i mam pytanie odnośnie tylnego zawieszenia.
Przy przednim widelcu duro djd 130mm jaki powinienem zamontować tylny damper i sprężynę (ważę 72kg) aby przy kołach 26 cali geometria była na cacy i żeby zawiecha chodziła płynnie. Dodam że moja jazda na rowerze to głównie miejska dżungla czyli krawężniki zjazdy po schodach itp. Mam zamiar także skakać dropy ale nieduże do 2m max... może mniejsze... do tego jakie tulejki wchodzą aby damper pozbawić luzów?! Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na pierwszy post! :) RockeJunior
bart322
Kontakt:

Post autor: bart322 »

Dlugosc 190mm max 200mm. Ja waze 80kg i mam springa 550.
Ja mam damper 200mm, ale mam troche wyzszy amor :P
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Przy tym amorze to coś koło 190 mm jak nie mniej ;)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Twardość sprężyny dobiera się pod damper i rame, nie tylko samą ramę. Ile masz do wydania?
RockeJunior
Kontakt:

cena tak 500zł z marginesem 100zł czyli max 600. Amorek nie musi być nówka. O damperze 200mm szczerze mówiąc nawet nie myślałem. Bo wiedziałem że wtedy geo troszkę popsute. Dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi i czekam na kolejne. Pozdrawiam RockeJunior
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

To szukaj czegoś takiego http://allegro.pl/fox-dhx-4-0-air-i2014294610.html tylko w swoim rozmiarze, prędzej czy później coś wypłynie. Btw jak dla mnie szkoda sensu pakować tam dampera droższego od ramy, wolałbym jakąś Vanillię za pół budżetu i zbierać kasę na coś sensowniejszego zamiast Duro.
RockeJunior
Kontakt:

Tak oczywiście nie mam zamiaru ładować nie wiadomo ile kasy w signa. Oglądałem tego fox'a i bardzo bardzo ok ale nie te wymiary. Ale myślałem również o manitou swinger 4way bo ludzie jeżdżący na signach i nie tylko na nich zachwalają prace tego amora. Ok.

A co z tymi tulejkami co amortyzator łączy się z ramą?! próbowałem szukać w google informacji ale zazwyczaj napisane jakieś pierdoły. Jakie tulejki do signa?! bo amortyzator nie łączy się z ramą na sztywno. element pracujący musi posiadać tulejkę albo łożysko. Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie. RockeJunior
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Co do tulejek to musisz zmierzyć odległość między otworami montażowymi, na wahaczu jest coś około 50mm (już nie pamiętam dokładnie), przy przednim trójkącie było około 30mm. Jeśli zdecydujesz się na manitou to tulejka musi mieć średnicę 12mm, w przypadku foxa i innych 12.7mm.

Masz ode mnie prywatną wiadomość, rzuć okiem :)
TheSebaFr
Kontakt:

Re: Sign Ff2 damper

Post autor: TheSebaFr »

Nie dawaj więcej niż 190mm, a już napewno nie przy takim amorku :) Miałem swingera 4way w signie i nie pracowało za dobrze. Polecam Ci wypróbować coś powietrznego, sam miałem fox float i pracowało przyjemnie jak dla mnie, praca całym skokiem, czasami tylko dobijało przy mocnych uderzeniach. Jedyne co było uciążliwe to pompowanie go, ale jak masz swoją pompkę to nie ma problemu, raz na jakiś czas dopompujesz i jest ok.
RockeJunior
Kontakt:

Dobra. :D Jestem zaopatrzony przez was w encyklopedyczną wiedzę na ten temat. Dziękuję wszystkim bardzo za udzielanie się w tym temacie... każdy z Was pomógł mi na swój sposób. Temat można zamknąć a ja Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki :!: RockeJunior ;)
ODPOWIEDZ