[damper]5th element

wexe
Kontakt:

[damper]5th element

Post autor: wexe »

Witam. Mam problem a mianowicie kupiłem damper 5th element i jest w nim chyba coś zepsute. Ponieważ 1-2 cm chodzi fajnie ,a reszta skoku strasznie zamula:// Nie wiem co robić . Bawiłem się wszystkimi regulacjami ,ale nadal jest tak samo. Co moze byc przyczyną takiej pracy??
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Zapowietrzony pewnie jest.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Zdecydowanie ten damper wymaga serwisu :)
Zmien olej dobrze odpowietrz i bedzie gites
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
wexe
Kontakt:

Re: [damper]5th element

A ile wynosi koszt takiego serwisu?? Czy trudno wykonać taki serwis samemu?? To mój pierwszy damper.
NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

jak masz olej i pompke do amortyzatorów + klucz chyba 22 i 17 (nie pamiętam) to możesz sam zrobić instrukcje chyba są na forum. Najlepiej poproś znajomego któy juzrobił dampery o pomoc żęby niczego nie popsuć
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Ja do swojego potrzebowałem 26 czy 24 do zbiornika i 28 do wykręcenia nakrętki przy tłoku. Największym problemem było dla mnie znalezienie lepkości oleju jaki powinien być tam wlany.
.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Ciekawe, że żaden z przedmówców nie wspomina o czynności podstawowej podczas serwisu damperów z CV/T czy SPV, czyli konserwacji krążka platformy. Rozumiem, że domorosłe doświadczenia są bardziej wiążące niż zalecenia producenta .
Nie doradzajcie ludziom ,którzy nie mają zielonego pojęcia o serwisach, by wykonywali je sami.
wexe popytaj ludzi o ogarnięty serwis w Twojej okolicy , albo rzeczywiście jeżeli masz kompetentną osobę niech Ci pokaże czym to się je.
wexe
Kontakt:

Oddam do serwisu. Coś urwę przez przypadek i bedzie:P Ale to dopiero jak kupie jeszcze pare dupereli ,to pojade juz calym rowerem tam:P
Awaria
Kontakt:

Post autor: Awaria »

kupiles rame z niesprawym damperem? -.-
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Nie jest to coś strasznego ostatecznie...
wexe
Kontakt:

Re: [damper]5th element

Dem0niczny można tak powiedzieć , chociaż sprzedający zapiera się,że jak wysyłał to było wszystko OK ,a podczas transportu sie zapowietrzył. Myślę,że odpowietrzenie dampera to nie są jakieś wygurowane koszta:D
Awaria
Kontakt:

podczas transportu? to ktos na nim do ciebie jechal? :P ciezko mi sobie wyobrazic jak sprawny zapakowany damper mogl "sie zapowietrzyc" :) Ja bym na twoim miejscu mu pisal 50/50 koszty naprawy, bo kupowales sprawny sprzet... frajerstwem by bylo placic za cos co kupiles sprawne... Jesli oczywiscie to co mowisz jest prawda :)

pietryna, ale ja z wexe gadalem dlatego wiem ze kupowal sprawny sprzet ;p
wexe
Kontakt:

Wszystko co piszę to prawda. Po co bym miał was kłamać? Chcę tylko jakoś doprowadzić ten damper do porządku:) a chciałbym by damper chodził tak jak początkowy cm może 2:D . Wtedy naprawde bym był zadowolony:D
Awaria
Kontakt:

jak masz pieniadze, to proponuje oddac Proshoxowi, ladnie ci go przeserwisuje, bedzie chodzil jak po tuningu, a podobno nawet ma zblizona wtedy prace do dhxa. Jesli jest tak jak opisujesz, to ja bym sprawy nie odpuszczal, bo ktos probuje na tobie zarobic, ramy nie kupiles jakos mega taniej od innych, wiec skoro kupujesz sprawne, to dlaczego masz sobie dupe zawracac odpowietrzaniem dampera?
Pozatym pewnie tez sprzedawal dlatego, ze juz odechciewalo mu sie na zapowietrzonym jezdzic. Spytaj kiedy robil ostatnio serwis i co jego zdaniem znaczy "sprawny"
wexe
Kontakt:

na aukcji jest wyrażnie napisane: 5th Element (zadbany, regularnie psikany brunoxem, serwis robiony na wiosnę)
Właśnie nie mam zadużo pieniędzy ,ponieważ musiałem wymienić trochę rzeczy.
Awaria
Kontakt:

to moze walcz o swoje prawa, bo to twoje, a nie nasze zadanie...
wexe
Kontakt:

A czy to możliwe ,że damper się zapowietrzył gdy uginałem go gdy było 0 powietrza w komorze powietrznej??
Kammil
Kontakt:

Post autor: Kammil »

oczywiście że tak, jeśli go uginałeś bez powietrza to tym go zapowietrzyłeś :D
wexe
Kontakt:

Teraz już będe wiedział . Poprostu jestem zielony w sprawie damperów i się bałem ,że z damperem coś się stało ,a to jest tylko i wyłącznie moja wina. Bo tak naprawde bawię sie w to niecałe 2 lata i to wsześniej był tylko sztywniak:D
ODPOWIEDZ