lekkie dętki i szprychy w kołach do DH?

lupo
Kontakt:

lekkie dętki i szprychy w kołach do DH?

Post autor: lupo »

Przymierzam się do małego upgrade'u kółek (Mavic 721 + Sapim Leader + Hope Pro Evo). Zastanawiam się czy opłaca się wymiana na Sapima D-Light oczywiście z uwagi na zysk wagowy. Przy wymianie samych szprych można zaoszczędzić ok.115g na komplecie obu kół. Przy mojej zawrotnej wadze 65kg jest szansa, że dadzą radę:)
Warto? Ktoś z Was na nich jeździ? =disbrainer= ?:)

Ponadto interesuje mnie Wasza opinia (najlepiej poparta doświadczeniem) dotycząca (wy)trwałości :) lekkich dętek typu np. Maxxis Ultralight + Minion 2.5 2ply. Zauważyłem, że śmiga tu na nich parę osób. Aktualnie założone ma Schwalbe Freeride i tu kolejna pozycja gdzie można będzie urwać ok. 200g z kompletu kółek. Zasadniczo najtańszym i sporym sposobem zbicia wagi jest właśnie wymiana dętek, pytanie tylko jakim kosztem w stosunku do ich wytrwałości:)

Generalne pytanie gdzie znajduje się granica rozsądku pomiędzy wagą a wytrwałością powyższych...
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

ja smigam na pierwszych lepszych detkach do xc 1.95 ;D z gumami 2.50 sobie radza nienagannie :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Używam w przednim kole Schwalbe Extralight, zero przebić, w tylnym kole Schwalbe Standard, też zero przebić (wcześniej miałem Maxxisa DH). Dodam, że jeżdżę na oponach z 1 oplotem.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

lupo pisze:Generalne pytanie gdzie znajduje się granica rozsądku pomiędzy wagą a wytrwałością powyższych...
W Tobie. :D Ja śmigam na 130g dętkach Schwalbe i nie ma problemów z oponami ani 1.75 ani 2.5 [Maxxisa]. Z 2ply nieprzebijalne, z 1ply [na codzień], nie widzę różnicy między nimi a Schwalbe DH ponad 2x cięższymi. Lekkie dętki RLZ.
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

Jeżdżę na szprych Sapim D-Light z przodu (Mavic EN521 + D-Light + Dart Lite-Force), ale dopiero od pół roku. Jeszcze nie byłem na tym kole w górach, ale jak narazie nie brakuje mi sztywności, na lokalnych trasach nie złapałem też żadnej centry, nie luzują się wiele. Myślę, że na przód możesz je założyc, tymbardziej, że EX721 to stosunkowo sztywna obręcz, ale tył bym nie ryzykował. Chociaż z drugiej strony, w fullu może by dały radę... ale w moim sztywniaku na pewno nie ;)
lupo
Kontakt:

Ciekawostka odnośnie szprych Sapima http://www.velonews.pl/newsy/sprzet/147 ... a-szprycha
Waga ekstremalna, ciekawe czy ktoś skusi się aby złożyć na tym kółka do DH:)
Załączniki
superspoke
superspoke
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

Superspoke - 12 czy tam 16zł za sztukę, więc ja podziękuję ;)
kuklis
Kontakt:

Post autor: kuklis »

off_road pisze:ja smigam na pierwszych lepszych detkach do xc 1.95 ;D z gumami 2.50 sobie radza nienagannie :)

True..true :D
tomasztp
Kontakt:

Post autor: tomasztp »

Koło przód na cx-ray i tył lasery,po całym sezonie zero problemów ze szprychami. Wcześniej jeżdżąc na championach w ciągu sezonu sypało się kilka sztuk.Miałem obawy co do wytrzymałości lekkich szprych,wszystko rozjaśnił sezonowy test,wyszło na + .Myślę że warto zainwestować w lżejsze zestaw oszprychowania o ile maja lepsze parametry bądź porównywalne do nie cieniowanych.Niedługo będę składać koło tył na superspokach to po testach zdam relacje jak z wytrzymałością.
lupo
Kontakt:

Odkopuję własny temat:) koła odchudzone! Pora na dętki. Czy ktoś z Was używa dętek Eclipse? Waga mega, ciekawe czy sprawdziłyby się przy Minionach 2.5 2ply.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Zadajesz troche ogólnie pytanie w temacie.

Liczy sie nie tylko styl jazdy ale sztywność samej obręczy. Mam DT revolution ale na obręczy 823. Na obreczy stansa daje albo compy albo pillary mega lite ss (lzejsze od wszystkiego no ale latwo nie kupisz i jeszcze nie rozjezdzilem ich poządnie)

D-Lightów nie wiem czy bym dawał. CX-ray od sapima podobno daje rade wszędzie ale 700zł za 2 kola to kapke sporo. Nie wiem jak superspoke.
lupo
Kontakt:

Spaced, fajnie, tylko zabawiłem się w archeo i odkopałem własny temat z przed roku :D Dzisiejsze pytanie brzmi - czy któs z Was używa dętek Eclipse
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Maxxis Ultralight - dobre lekkie dętki
lupo
Kontakt:

MUSZEL aktualnie jeżdżę na Schwalbe extra light, waga niemal identyczna jak Maxxis:) Pytam o Eclipse, bo to ekstremum, które chcę przetestować. Waga, uwaga! http://cdn4.coresites.mpora.com/dirt_ne ... 2/tube.jpg
MUSZEL
Kontakt:

o kurcze... a gdzie i za ile można coś takiego zakupić...?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

http://www.pinkbike.com/photo/4436341/ Może takie? :D Te z Twojego linku wygląda jak Fose które okazało się być słabe. Lepiej kup sobie zwykłe dętki ~120g a zaoszczędzoną kasę wydaj na coś innego, bo dętkę przebić łatwo a pieniądze polecą. Kilku gram nie poczujesz, a może masz inne części na których można zbijać wagę
MUSZEL
Kontakt:

GgG pisze:zwykłe dętki ~120g
właśnie tyle ważą
MUSZEL pisze:Maxxis Ultralight
:D
lupo
Kontakt:

GgG W przesłanym przeze mnie linku widać Eclipse 26" 2.25-2.6 i ważą dokładnie 69g:) Te z Pinka to też Eclipsy. W PL można je dostać w sklepie biketires, ale już niedługo kończą z Eclipsem współpracę, więc do kupienia jedynie za granicą. Cena zawrotnie i odwrotnie proporcjonalna do masy:) ...jedyne 2 stówki! Jak pisałem wyżej jeżdżę na extra lightach Schwalbe, ważą 128g więc już takie jak piszesz dawno kupiłem :P. Lekko licząc można by urwać jeszcze 120g :) Oczywiście, takie dętki to pewnie ekstremum, ale pytam z ciekawości czy ktoś może stosował je w DH.
ODPOWIEDZ