4X, dh a przeżutki
-
- Kontakt:
4X, dh a przeżutki
Siema! Tak sobie oglądałem film (sprung 5) i sobie pomyślałem czy zawodnicy jeżdżący w 4x zmieniają przeżutki na tarsie?? Zmiana przeżutki to zabieg, w któreym można stracić pare setnych sekundy:D U mnie jak zmieniam to wole na chwilę przestać kręcić pedałami bo nie lubię tego depnięcia na pedały i zgrzytu zmiany koronki przez łańcuch. Jest tu paru zawodników więc może oni się wypowiedzą :D
gg:3558924
Nie jestem specem od 4X, ale podczas zawodów mialem kilka udanych startow z bramki (finishów juz niesety nie:P) . Mam dosc ciezkiego fulla z duzym skokiem, wiec dla mnie jedyna szansa na dobry start jest wyjscie z bramki na na dosc lekkim przelozeniu. To z reguly daje na tyle duza przewage, zeby zdazyc zmienic na ciezsze i dalej dokrecac.
Potem staram sie nie zmieniac biegow bo tak jak zauwazyles jest to strata czasu, no chyba ze ma sie duza przewage. Wszystko zalezy oczywiscie od warunkow na trasie i podczas wyscigu ale z tego co widzialem prosi raczej unikaja zmiany biegow i dokrecaja na strasznym mlynku - ma to ta zalete ze w razie jakiejs zamoty mozna szybko znow ruszyc!
Potem staram sie nie zmieniac biegow bo tak jak zauwazyles jest to strata czasu, no chyba ze ma sie duza przewage. Wszystko zalezy oczywiscie od warunkow na trasie i podczas wyscigu ale z tego co widzialem prosi raczej unikaja zmiany biegow i dokrecaja na strasznym mlynku - ma to ta zalete ze w razie jakiejs zamoty mozna szybko znow ruszyc!
Naczo ale pirdolisz :D Faktycznie zmiana przerzutki na trasie moze powodowac strate cennych minut. Natomiast jesli chodzi o zmienianie biegow to jak najbardziej oplaca sie zmieniac!!! Zauwaz, ze jak zawodnicy wychodza z bramki to slychac tylko trzaski zmienianych przelozen. Nie wyobrazam sobie zeby szybko wyjsc z bramki i finiszowac na tym samym przelozeniu. Startujesz na lekkim biegu, a potem zrzucasz na ciezsze, a jak potrzeba to na lzejsze. Sprawnie dzialajacy naped to podstawa!!!
ciamek
ciamek
Ciamek masz racje!! Tylko, ze Ty z reguly jestes kilka miejsc za mna:P Pewnie , ze chodzi o zmiane biegow, ale robi sie to zdecydowanie zadziej niz np w DH, nie zawsze jest czas zeby to zrobic.
Zauwaz jak milei np Gracia, oni cigle jezdza na mieekich przelozeniach
Podsumowuac!
Jak zwykle chodzi o zloty srodek, zmiana biegow zalezy od warunkow na trasie i sytuacji podczas wyscigu...wiec Nibyptaku musisz poprostu to wykumac startujac w zawodach, :P
Zauwaz jak milei np Gracia, oni cigle jezdza na mieekich przelozeniach
Podsumowuac!
Jak zwykle chodzi o zloty srodek, zmiana biegow zalezy od warunkow na trasie i sytuacji podczas wyscigu...wiec Nibyptaku musisz poprostu to wykumac startujac w zawodach, :P
-
- Kontakt:
Ciamek ale pirdolisz nie kilka minut!! ale sekund!!!!
gg 3508275 POINT RULEZZ
http://www.bikeworld.pl/foto/show_img.php?id=2806 rower
powiem wam chlopaki ze tutaj duza role odgrywaja zeczy na ktore nie zwracamy duzej uwagi, np w odleglych czasach jak jazda rowerem mtb kojazyla sie z xc , stosowalo sie wieksze srednice nacerzy-pancerze od hamulcow zakladalo sie do przezutek- dawalo to mniejsze tracie i zmian nastepowalo trochu szybciej, duzo tez zalezy od dobrania dobrego wielotrybu i lancucha, ja osobiscie jak zmieniam bieg przy przyspieszaniu to pedaluje chwilke "delikatniej", zmiejsza to łupniecie, ale czasami jak sie zapomne to noga potrafi z pedalu spasc :/
Local Swinga-Swinga
no wszystko zależy od techniki i osprzętu. Trzeba tak nauczyć się zmieniać bieg żeby ten moment odpuszczenia był ułamkiem sekundy. A co do sprzętu to wiadomo im wyższa grupa tym większa precyzja i dopracowanie - różnica między sorą na kasecie alivio i pełnym XTRem jest pod tym względem gigantyczna.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
Ja pierdole??? A kiedy sie nauczycie odrozniac pojecia "zmienic bieg lub przelozenie" od "zmienic przerzutke"??? No przyznac sie, ktory z Was zmienial kiedys przerzutke w czasie wyscigu?? Mowicie jak sprzedawca w supermarkecie "ten rower ma 21 przerzutek". Moj ma jedna... Tak jak mowi Chrabal, szybkosc zmiany biegow zalezy od klasy osprzetu, jego zuzycia, luzow, brudnych pancerzy i od zestopniowania biegow w kasecie. Jak masz roznice miedzy zebatkami dochodzace do 4 zebow to nie dziw sie ze zle to dziala.
ciamek
ciamek